– Forestillingen handler om press, det er noe mange unge føler i dagens generasjon

SNART KLARE: Elevene på Haugjordet ungdomsskole er snart klare med stor forestilling, der de får proff scenehjelp fra en høyskole i Danmark. Fra venstre skuespillerne Lars Einar Garby, Ask Bjelvin og Bendik Klein, musiker Mary Christine Nilsen, danser Anniken Kjønnås, filmredigerer Amalie Freixas og skuespiller Tiril Brenden Eriksen.

SNART KLARE: Elevene på Haugjordet ungdomsskole er snart klare med stor forestilling, der de får proff scenehjelp fra en høyskole i Danmark. Fra venstre skuespillerne Lars Einar Garby, Ask Bjelvin og Bendik Klein, musiker Mary Christine Nilsen, danser Anniken Kjønnås, filmredigerer Amalie Freixas og skuespiller Tiril Brenden Eriksen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Alle elevene på Haugjordet ungdomsskole er i full sving med å forberede en stor forestilling i Stil Arena 8. februar.

DEL

LANGHUS: En tilsvarende forestilling ble gjennomført for tre år siden, den gang med ca. 1.200 tilskuere. Elevene står for innholdet selv.

– Forestillingen handler om press. Det er noe mange unge føler i dagens generasjon. Karakterpress, press på å se bra ut, press på å være tynn. Så vi har basert karakterene på det. Begge hovedrollene har spiseforstyrrelser. Jenta spiser for lite og gutten spiser for mye for å dempe over følelsene sine. Da vi skrev skuespillet, syntes vi det var ekstremt viktig å få med at gutter også kan få spiseforstyrrelser. Og at det ikke bare finnes én type spiseforstyrrelse, sier Bendik Klein, som har vært med på å legge siste hånd på manuset.

– Et spennende stykke

Hovedgreia er det med press og hvordan det er å være ungdom i dag der presset forsterkes med sosiale medier og alt det der.

– Det er et veldig spennende stykke. Vi er ungdommer som kan oppleve dette her og kan vite hvordan det er å oppleve dette presset, sier Klein. Han mener det på mange måter er lettere for dem som er ungdom i dag å lage et slikt stykke.

– Jeg tror resultatet kommer til å bli veldig bra, sier Bendik Klein.

En eventtekniker-høyskole i Danmark bistår med teknisk gjennomføring med både lyd og bilde. Danskene gjør det til en profesjonell teaterforestilling.

– De kommer opp hit og gjør en jobb her oppe. Det blir en trekameraproduksjon til flere skjermer og et omfattende rigg. Det blir proft og gøy, sier lærer Terje Nørving.

– De kommer hit på søndagskvelden og bygger scenen, som blir klar for oss til øving på tirsdagen og forestilling på torsdag, før de rigger det ned på fredagen, sier lærer Merete Tveiten.

Egenprodusert

All tekst og musikk er skrevet av elever. Det gjelder også koreografien.

Haugjordet samarbeider godt på tvers med andre instanser. Blant annet med Kontra kulturskole, som er inne og hjelper til med bandinstruksjon og filmredigering. Det har også vært danseinstruktører fra kulturskolen i Ås på besøk.

– De andre valgfagsgruppene på skolen er også involvert i forestillingen. De lager kostymer, rekvisitter, plakater og infoskriv. Og kosegruppa har bakt. Så veldig mange er involvert i dette, sier Merete Tveiten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken