ENEBAKK: Nylig fikk Havaristen inn 20 paller med pakker.

– Ferdig utpakka ble det 97 pallekarmer. Det er 8000-10.000 pakker. Vi har kjøpt pakkene for kilopris, forteller prosjektleder i Miko Trading, Kurt Wian til Enebakk Avis.

– Det er veldig mye jobb for oss, men vi får solgt mye av det.

De har brukt flere uker på å pakke opp samt vurdere i tre prisklasser, først 49, så 29 og til slutt 10 kroner. Først tok det tid å vurdere, men etter hvert gikk det ganske kjapt selv om det kunne være varer til 700-800 kr.

Wian sammenligner det med en skattejakt

– Du vet ikke helt hva du finner.

Senere i uka kommer 25 nye paller.

Ble kasta

Med den store netthandelen som pågår nå, er uavhentede pakker blitt et voksende problem.

– Hver dag er det 200-300 pakker som ikke blir henta i Norge, sier Wian.

Det er Wish som er den store nettbutikken fra Kina. Wian anslår at ca. 90 % av pakkene kommer fra Wish, men det er pakker fra andre utenlandske nettbutikker også.

Når pakkene er ankommet Norge, tekstes kundene 3-4 ganger, men mange henter ikke pakkene sine. Et firma som representerer den kinesiske nettbutikken, samler opp pakkene, og ofte blir de kasta, for det er billigere enn å fortolle og sende tilbake, forteller Wian.

– Det er midt i blinken for oss å selge, sier Wian.

De selger mat, klær og nå også innholdet i forundringspakker. Det er ikke første gang at Havaristen selger pakker. De har kjøpt inn pakker 3-4 ganger før også.

– Hva synes du om at pakkene tidligere ble kasta?

– Det er et forferdelig overforbruk at de ikke henter, sier Wian til Enebakk Avis.

Han vet ikke om det er betalt for pakkene, men han antar at kunden får det refundert. Slik er det i alle fall hos en annen nettbutikk han kjenner til.

– Kunden har fått mange muligheter til å hente. Posten har ikke mulighet til å samle på dette, sier Wian.

Sexleketøy og luftfilter

I pakkene er det ofte klær, men de har også pakka opp luftfilter til bil. Her er det mulig å gjøre et varp, for en boremaskin til flere hundre kroner ble solgt for en rimelig penge.

Ansatte på Havaristen pakker opp alle postpakkene, og her er det pakker som er private og personlige på ulike vis. Det er alt fra sexleketøy til nøkkelring og personlige puslespill med bilder av familien. Videre har de pakka opp smykker og ringer med inngraverte navn.

– Vi sorterer ut det sensitive med navn og bilder og vil ikke gå ut med personlige opplysninger. Ca. 50 pakker kastes, forteller Wian.

Kjøper fra Wish

Zahraa Alsairai (28) kommer fra Oslo, og er på Havaristen for første gang. Hun så Facebook-posten til Havaristen.

– Jeg kjøper mye fra nettbutikken, forteller Zahraa Alsairai.

Derfor fikk hun lyst til å handle hos Havaristen.

– Hva tenker du om at folk ikke henter pakkene sine?

– Det er så rart. Jeg teller dager til pakken skal komme.

Hun er rask til å hente pakker hun bestiller.

Silje Løvseth fra Nordre Follo har vært på Havaristen mange ganger før, og det er ikke forundringspakkene som gjør at hun er på handletur her. Hun synes det er sløseri at folk ikke henter pakkene som de bestiller.

Per Stokkestad som er bosatt i Askim, har familie i Ytre Enebakk, så han pleier å stikke innom Havaristen når han er på disse kanter. Han kjenner en som har skaffa seg en rimelig elektrisk sag fra Havaristen. Stokkestad reagerer også på de uavhentede pakkene.

– Det er helt snålt.