Gå til sidens hovedinnhold

Hege bruker fritiden sin på å hjelpe kreftpasienter: – Kreft rammer så innmari urettferdig. Alle og enhver kan få kreft

– Jeg tenker at det viktigste blir å være medmenneske, sier Hege Wilhelmsen fra Vinterbro. Hun er klar for frivillig innsats i regi av Kreftforeningens følgetjeneste.

For abonnenter

NORDRE FOLLO: Pandemien har forsterket behovet kreftpasienter har for trygg transport til og fra sykehus, fastlege og apotek. Derfor har Kreftforeningen etablert følgetjenesten, og rekrutterer nå frivillige fra Nordre Follo. Hege Wilhelmsen er en av tre som er ferdig kurset.

– Jeg har jobbet som frivillig tidligere, og hadde veldig glede av det. Gjennom frivillig innsats, treffer man mennesker en ellers ikke ville ha møtt. Det er fint å kunne bidra, sier Hege


– Urettferdig

Det var for Holmenkollen Skifestival hun jobbet frivillig forrige gang. Nå er hun fast ansatt som økonomiansvarlig for Holmenkollen Skifestival og får ikke lenger utløp for det frivillige engasjementet der. Samtidig vet hun hvor avhengige de er av frivilligheten, og hadde lyst til å bringe det videre. Hun så seg om etter andre gode formål,

– Det er jo enormt mye man kan engasjere seg i, men Kreftforeningen kjentes riktig for meg. Kreft rammer så innmari urettferdig. Alle og enhver kan få kreft, påpeker hun.

Fleksibiliteten i følgetjenesten passer henne også bra. Man forplikter seg til minimum to turer i måneden.

– Det er overkommelig for enhver. I roligere perioder på jobben kan jeg påta meg mer. Nå er begge barna mine blitt store. Det er slutt på kjøring- og henting av dem. Da var det naturlig å spørre meg selv hva jeg vil bruke tiden på. Frivillig arbeid gir meg mye. Det utvider horisonten og jeg lærer mer, sier hun.


Medmenneske

De frivillige kjører egen bil og får alle kostnader dekket.

Les også: Friske 75-åringer får vaksine før kreftsyke Dag (71): – Det henger ikke på greip

– Det er sårbare personer, ofte med sterke historier du kommer til å møte. Hva tenker du om det?

– Det viktigste er å være medmenneske. Først og fremst skal vi frakte mennesker fra A til B, men noen kan jo også ha behov for å prate. Da skal vi lytte, men det er andre som skal gi råd. Så får jeg være ærlig på om jeg syns det er tøft, men vet at det er tøffere for den som står i det.

Hege Wilhelmsen mener at denne typen frivillighet passer for alle som har bil, førerkort og lyst.

– Er du usikker på om det er noe for deg, er det ikke verre enn at du prøver. Kanskje opplever du at det er utrolig hyggelig, oppfordrer hun.

Wilhelmsen opplever at noen har blitt flinkere til å strekke ut en hånd i disse korona-tider.

– Også for dem som ufrivillig har fått tid til overs dette året, og de som kjenner på ensomhet, er frivillig arbeid en kjempefin måte å komme seg ut og gjøre noe verdifullt, legger hun til.


Trenger flere

Christine Lager Nesje, distriktssjef i Kreftforeningen Oslo, forteller at de har god erfaring med følgetjenesten i Oslo. Der har de 26 aktive frivillige, som til nå har gjennomført 180 reiser. De frivillige melder tilbake at de opplever det verdifullt å bidra på denne måten. I Nordre Follo har tre frivillige gjennomført kurs, mens fire venter på avklaring og kurs.

– Vi trenger flere til følgetjenesten i Nordre Follo. Så snart vi har ti frivillige, annonserer vi ordningen her, sier Lager Nesje og appellerer til alle med førerkort, som har anledning på dagtid og som er interessert i å bistå andre mennesker i en sårbar situasjon.

Les dessuten: – Forstår at det føles urettferdig at Dag ikke blir prioritert. Samtidig stoler vi på myndighetenes vurderinger

Selv om det var korona-situasjonen som aktualiserte tiltaket, er det tenkt som en permanent følgetjeneste.

– I tillegg til en rent praktisk tjeneste, innebærer den også trygghet og støtte. De frivillige skal rett og slett være et medmenneske, poengterer distriktssjefen.

Fakta

  • Kreftforeningens følgetjeneste skal tilby kreftpasienter trygg transport til og fra behandling hos fastlege, sykehus eller apotek.
  • Sjåføren bruker enten egen bil eller en leiebil Kreftforeningens disponerer. Alle utgifter i forbindelse med oppdragene blir dekket.
  • Kreftforeningen etterstreber at den frivillige skal kjøre de samme pasientene og bruke samme bil hver gang for å skape en trygghet for begge parter.
  • Bestillinger og avtale av oppdrag foregår via appen Nyby.
  • Sjåførene får nødvendig kursing og oppfølging av Kreftforeningen-
  • Smittevern er ivaretatt for både sjåfør og bruker.

Kommentarer til denne saken