Ahus verst i landet - hadde 7000 pasientdøgn på korridor i fjor

SYKEHUS: Ahus ligger i Lørenskog kommune på Romerike.

SYKEHUS: Ahus ligger i Lørenskog kommune på Romerike. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

LØRENSKOG: I Norge må tusenvis av sykehuspasienter sove i korridorene, med liten grad av privatliv. Tall sykehuset selv har lagt frem viser at Ahus hadde 7000 korridorpasientdøgn i fjor, skriver Aftenposten.

Det kommer som en følge av for mange pasienter på sykehuset, sammenlignet med sengekapasiteten. Beleggsprosenten ved sykehuset viser antall pasientdøgn delt på total sengedøgnkapasitet i løpet av ett år. Akershus universitetsssykehus HF kommer verst ut, med et  belegg på 108 prosent, viser statistikken.

Til sammenligning har Helse Førde en beleggsprosent på 76 prosent.

Ahus mener tallene er feil

Statistikken regner ikke med alle sengeplassene, sier kommunikasjonsdirektør Daginn Aanonsen til Aftenposten.

– En beregningsmåte uten tekniske senger gir ikke et dekkende bilde av faktisk overbelegg, sier kommunikasjonsdirektøren.

Senterparti-politiker Kjersti Toppe mener slike innvendinger mot tallene viser at sykehusene ikke bryr seg om den store problematikken.

– Bent Høie bør snarest få dette på plass, sier hun til Aftenposten, og sender samtidig en kraftig utfordring til statsråden i helse- og omsorgsdepartementet.

– Andelen korridorpasienter går ned, men vi er ikke fornøyd, sier han til Aftenposten.

Presset bemanningssituasjon

I tillegg til antall korridorpasienter, har bemanningen vært svært presset ved sykehuset etter at de flyttet over i ny bygningsmasse i 2008.

Oppegård-mannen Torbjørn Kjærnsmo hadde dårlige erfaringer med sykehuset for to år siden. Til ØB fortalte han historien om hvordan han i flere måneder måtte vente på en operasjon av en hjernesvulst.

– Det var det komplette kaos. Jeg lå ni timer før jeg fikk smertestillende. Så ville de sende meg hjem samme dag, men jeg nektet. Ble så kjørt opp på gastrokirurgisk avdeling, hvor det var så fullt at jeg måtte ligge på gangen. La meg si det slik: det var så fullt på gangen at det hadde vært roligere å ligge på Karl Johan, fortalte han til ØB om sin opplevelse som korridorpasient på Ahus.

Artikkeltags