Oppegård kommune svarte politikerne om avlastningsskandalen

SPØR: Lola Stormorken (nr. 3 f.v.) og resten av Utvalg for helse og omsorg får svar fra kommunalsjef Else Karin Myhrene (t.v.) og Greverud sykehjems Vibeke Harr (bak t.v.).

SPØR: Lola Stormorken (nr. 3 f.v.) og resten av Utvalg for helse og omsorg får svar fra kommunalsjef Else Karin Myhrene (t.v.) og Greverud sykehjems Vibeke Harr (bak t.v.). Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Greverud sykehjem har innført helt nye rutiner for inntak til avlastning. Dessuten skal begrepet «avlastning» erstattes med «korttidsplass».

DEL

OPPEGÅRD: Etter sommerens ØB-historier om negative opplevelser ved avlastnings- tilbudet ved sykehjemmene i Oppegård, meldte Lola Stormorken en rekke spørsmål til kommunalsjef Else Karin Myhrene. I det siste møtet til Utvalg for helse og omsorg før valget, fikk politikerne svar.

Omsorgsoppgaver

Stormorken ville vite hvilke kriterier som gjelder for å få tildelt avlastning.

LES OGSÅ: Statsministeren offentliggjorde eldresatsing da hun besøkte Oppegård 

– Vi prioriterer dem der pårørende har omfattende omsorgsoppgaver i hjemmet. Innledningsvis kan jeg opplyse at vi vil slutte å kalle det avlastning. Heretter betegner vi det korttidsplasser. De færreste kommer på avlastning uten at andre instanser allerede er inne i bildet. Det kan være hjemmesykepleien, dagavdelinger eller eldresentrene. Totalt har vi 30 korttidsplasser, men disse inkluderer også pasienter som skrives ut for rehabilitering før de kan komme hjem. De fleste som kommer fra hjemmene, får plass på Greverud sykehjem, hvor vi har 18 korttidsplasser, hvorav 16 på dobbeltrom.

Nye rutiner

Vibeke Harr er nytilsatt leder ved Greverud sykehjem og forteller:

– Nå, etter presseoppslagene, har vi innført helt nye rutiner for inntak. Når vedtak om plass er gjort, bestreber vi oss på å få til et raskt møte med pasient og pårørende. Et godt inntaksmøte er veldig viktig for en god start, og vi vil kvalitetssikre dette. Vi er også opptatt av å avklare forventninger, og har laget et forslag til definisjon av korttidsopphold. Pasienten skal dessuten ha en primærkontakt som går i minst 70 prosent stilling og et team rundt seg som sikrer kontinuitet.

LES OGSÅ: Overlot ektemannen til Greverud sykehjem etter år med hjemmestell: – Jeg fikk aldri sagt farvel 

Hun legger til at prosjektet «Saman om», som har fått den gjennomsnittlige stillings- prosenten betraktelig opp, er et viktig ledd for å få til dette. Harr kan videre opplyse at Greverud sykehjem har innkalt til pårørendemøte 22. september. Generelt jobber sykehjemmene med språkopplæring og fagutdanning av personalet. I tillegg vurderer de renholdsordningen og er opptatt av ernæring.

– Vi vil innføre varm lunsj, og ønsker å gjøre forskjell på hverdag og helg, sier Vibeke Harr.

– Jeg syns vi har fått gode svar, oppsummerte Lola Stormorken overfør ØB og legger til:

– Nå gjelder det å følge opp.

Artikkeltags