NORDRE FOLLO/ÅS: Som ØB tidligere har skrevet flere ganger, skal Bane Nor jobbe på store deler av Østlandet i påsken, og dette vil påvirke deg som skal reise med jernbanen.

Mange har nok kanskje planer om påskeferie borte fra Nordre Follo og omegn, men en del jobber, og en del skal kanskje ha hjemmepåske, og da blir dette viktig informasjon for deg som kjører tog.

Bane Nor har skrevet en pressemelding med god informasjon om påskearbeidene, og Østlandets Blad videreformidler informasjonen om dette. For enda mer informasjon, kan du gå på Bane Nors nettsider.

Her jobbes det lokalt

Både Østfoldbanen og Follobanen blir berørt av påskens arbeider.

– Informasjonen er tilgjengelig på vy.no og i Vy-appen, som jeg anbefaler alle å laste ned. Der finner du alle detaljer om reisen din, enten det er endrede avgangstider eller buss for tog – og ikke minst kan du skru på varsler slik at du får beskjed hvis for eksempel toget ditt blir forsinket, sier kommunikasjonssjef Siv Egger Westin i ei pressemelding.

Vy setter opp alternativ transport i perioden der det er stengt for togtrafikk på begge baner. Altså busser for tog. Husk at togene også har påskeruter, som betyr noen færre avganger i påskeuka. Reisesøket på vy.no og i Vy-appen er oppdatert, skriver Bane Nor.

Noe mer du bør vite?

Så litt praktisk informasjon for deg som reiser på Østfoldbanen og Follobanen: Fra 1. april til og med 9. april er strekningen Ski – Mysen/Rakkestad stengt. Dette berører linje R22. De andre linjene kjører som normalt. Fra 6. april til og med 9. april er både Østfoldbanen og Follobanen stengt på strekningen Oslo S–Ski / Moss / Rygge / Mysen / Rakkestad, og det berører alle linjene.

Her er flere detaljer om hvordan stengningene berører deg lokalt i vårt distrikt:

  • Ski–Mysen/Rakkestad fra 1. april til og med 9. april for linje R22. Arbeidene foregår mellom lørdag 1. april 2023 og til og med mandag 10. april 2023 klokken 02.00. NB! fra 6. april er det i tillegg stengt mellom Oslo S og Ski. Se punktet under.
  • Oslo S–Ski / Moss / Rygge / Mysen / Rakkestad fra 6. april til og med 9. april for linjene L2, R21, R22, R23 og RE20. Dette arbeidet pågår mellom torsdag 6. april klokken 02.00 og mandag 10. april klokken 02.00.

Mange har lurt på om det blir noen arbeider på øvrige strekninger på Østfoldbanen, som f.eks. mellom Ski og Kolbotn, men der er det ingen arbeider. Likevel blir togtrafikken berørt på grunn av arbeidene i Ski, så det blir buss for tog for deg som skal f-eks fra Vevelstad til Oslo eller fra Kolbotn til Ski.

Merk at arbeidene starter på forskjellige datoer og endrer seg underveis. Vy setter altså opp alternativ transport i perioden der det er stengt for togtrafikk.

– Det er viktig for oss å finne gode løsninger når vi ikke kan kjøre tog, slik at kundene får en best mulig opplevelse og en enklest mulig hverdag, avslutter Egger Westin.

Flere detaljer om hva de skal gjøre på Follobanen og Oslo S

Sommerens arbeider kommer vi nærmere tilbake til mot sommeren, for nå skal vi konsentrere oss om påskens arbeider.

Vi starter med Follobanen. Arbeidene som nå skal gjøres, har ingenting med utfordringene som var fra desember, da banen ble stengt helt ned. Arbeidene i påsken har nemlig vært planlagt i god tid. Bakgrunnen for stengningen i påskedagene, er at Bane Nor skal klargjøre for arbeidet som skal skje i sommerukene når jernbanespor skal kobles til Oslo S og Follobanen. Det er spesielt Ski stasjon som blir berørt her, og det vil være anleggsaktivitet i området på og rundt stasjonen i perioden fra 6. april 2023 klokken 07.00 og til og med 8. april 2023 klokken 13.00.

– Arbeidet på Ski stasjon er planlagt vedlikehold og justering av ballast (stein/grus) med maskin på dagtid, og etterfylling og pakking av ballast med pakkemaskin. Det vil bli benyttet gravemaskiner og skinnegående arbeidsmaskiner i arbeidet. Det må påregnes noe støy fra dette arbeidet. Naboer som bor i tilknytning til der arbeidet utføres vil bli varslet i egen sms fra Bane Nor, skriver Bane Nor. Les mer om påskearbeidet på Ski stasjon ved å følge denne lenka.

Også på Oslo S blir det påskearbeider, som vil berøre reisende. Her melder Bane Nor at man skal gjøre utbedring av enkelte feil i Blixtunnelen. Det vil være anleggsaktivitet i området ved Oslo S, i Blixtunnelen og ved Sjursøya fra torsdag 06. april kl. 02.00 til mandag 10. april kl. 02.00, skriver Bane Nor på denne nettsida.

Flere detaljer om hva de skal gjøre på Østre linje

Også langs Østre linje på Østfoldbanen skjer det saker og ting denne påska, og strekningen mellom Ski og Mysen/Rakkestad blir stengt fra 1. til og med 9. april. Ifølge Banenor.no, blir det nemlig stor aktivitet mellom Ski og Mysen, og noe av det skjer i Ski og Kråkstad.

Østre linje skal forsterkes både med nye skinner og sviller, og mens noen arbeider er av kortvarig art, kan noen støye mer enn andre.

For å begynne i Ski: Der skal det skje et skinnebytte på Drømtorp planovergang, som også er innkjørselen til Ellingsrud industriområde. Det er Aarsleff Rail AS som står for disse arbeidene. Deler av lørdag 1. april blir det stengt for trafikk over planovergangen, og trafikken inn til Ellingsrud dirigeres om Leikvollen. Dette skjer i forbindelse med utskifting av skinnene. Planovergangen vil imidlertid holdes åpen for gående og syklende.

Les mer om dette her:

I Kråkstad skal InfraNord as bruke et tog med borerigg for å bore og sette nye KL-fundamenter. Dette arbeidet utføres på Kråkstad stasjon lørdag 01. april.

Du kan lese mer om arbeidene spesifikt for Østre Linje ved å følge denne lenka:

Dette skjer på Østre linje i påsken

Dette bør du gjøre

  • Sjekk rutetidene før du reiser, ved bruk av reiseselskapenes apper. Husk at du kan kjøre Ruters øvrige bussruter, så sjekk reiseappen til Vy og reiseappen til Ruter.
  • Beregn ekstra god tid og ha billett klar. Bane Nor og Vy anbefaler deg å beregne ca. 30–60 minutter ekstra for reisen din. Bussene bruker som regel lengre tid enn togene, og det kan for enkelte også være snakk om bytte mellom buss og tog. Å kjøpe billett før du går ombord kan være lurt.
  • Buss for tog og lengre reisetid kan være krevende for tålmodigheten, så ta gjerne med litt ekstra underholdning ombord. Å lese lokalavisen din for ferske nyheter og laste ned podkaster fra Untold, eller se en match på Direktesport.no kan være noen smarte alternativer for underholdning.
  • Ha tålmodighet. Arbeidene utføres for et bedre jernbanetilbud.