Gå til sidens hovedinnhold

Her er årets bøker fra forfatterne i Follo. Bredden er stor og temaene er mange

Er du interessert i lokalhistorie, fotodokumentasjoner, natur eller humor? Årets forfattere i Follo byr på det meste og bredden er stor. Her finner du listen over forfattere i Follo som har gitt ut bøker i 2020.

Naturens flettverk. Anne Sverdrup-Thygeson er ingen tørr professor ved universitetet i Ås. Hun har en egen evne til å formidle hvordan vi alle er vevd inn i naturens flettverk og har høstet rosende omtaler fra inn- og utland. «På naturens skuldre» (Kagge forlag) forteller hun spennende og tankevekkende historier om naturen. Og ikke minst om hvordan ti millioner arter redder ditt og mitt liv. Hun er tydelig på at hvis vi skal sikre vår egen fremtid, så må vi endre måten vi lever på: lære oss å spille på lag med naturen.

Kunstner-Drøbak. Drøbak var tilholdssted for mange kunstnere om sommeren i perioden 1875-1935, som er epoken illustratøren og forfatteren Jan-Kåre-Øien tar for seg i boken «De valgte Drøbak for sommeren». For norske kunstnere som Hans Gude, Wilhelm Otto Peters, Olaf Gulbransson, Ludvig Skramstad, Oda og Christian Krogh med flere var Drøbak det Skagen var for danske kunstnere. Den gjennomillustrerte boken er gitt ut av verneforeningen Gamle Drøbak i anledning foreningens 50-års jubileum.

Gårdsbruket på NLH. Gårdsbruket ved Norge Landbrukshøgskole på Ås ble etablert for at teoriundervisning og praksis ved skolen kunne gå hånd i hånd. Erling A. Tveit er pensjonert driftsleder ved gårdsbruket til NLH (nå Norges miljø- og biovitenskapelige universitet). I «Gårdsbruket ved Norges landbrukshøgskole» (Forlaget Skald) forteller han om brukets hovedoppgave i eldre og nyere tid. Boka gir samtidig en beskrivelse av utviklingen av norsk landbruk i samme periode, fra 1859 frem til vår tid.

Krigsopplevelser. 3000 norske krigsseilere døde under andre verdenskrig. Harry Olausson, som bosatte seg i Ski da han gikk i land, var en av dem som overlevde. - Men jeg fikk en del tilbud om å dø, som han skrev i sine notater. Hilde Olausson fikk sjokk da hun leste hva faren hadde opplevde, uten å fortelle det til familien senere. Livet til sjøs under krigen og farens stykkvise erindringer som gammel på Solborg aldershjem i Ski er bakgrunnen for boken «Harrys hav» (Liv forlag), skrevet av datteren Hilde.

Om hellige dyr. Tor Åge Bringsværd i Hølen er en av våre mest produktive forfattere. Nå er han aktuell med «Hellige dyr» (Cappelen Damm). Her øser han av sin kunnskap i fortellinger om 14 ulike hellige dyr. Han skriver om dyrs plass i de forestillingene vi har om hvorfor alt er blitt som det er blitt. En gang var guder i dyreskikkelse vanlig over hele verden. Kanskje er dette de aller eldste gudebildene vi kjenner? Etter hvert som menneskene fikk høye tanker om seg selv, ble også gudene mer og mer lik oss.

Brageprisvinner. Illustratøren Jenny Jordahl fra Ski har fått mange godord for tegneserieromanen «Hva skjedde egentlig med deg» (Cappelen Damm). For noen uker siden ble hun også tildelt Brageprisen i barne- og ungdomskategorien for nettopp denne boken, som handler om en jente i 12-13 års alderen som plages av spiseforstyrrelser og mobbing. Jordahl har illustrert mange bøker, men dette er hennes første, hvor hun er alene om både illustrasjoner og tekst. Hun formidler temaet med stor innsikt og kløkt.

Stor humorist. «Flåklypa Grand prix» er tidenes mest sette norske kinofilm. Her ble vi kjent med universet til humoristen, forfatteren og spilloppmakeren Kjell Aukrust. I år er det 100 år siden han ble født. Det har gitt oss et par bøker om Aukrust denne høsten, blant annet «Kjell Aukrust, en biografi» (Cappelen Damm), forfattet av Sigmund Løvåsen på Svartskog. Han møtte aldri Aukrust, men har hatt rik tilgang på kilder. Boken er en humoristisk og ærlig biografi om mannen som i stor grad preget sin samtid.

Lokalhistorie. Årets utgave av Follominne, Follo historielags årbok, er den 58. i rekken. Summen av alle disse bøkene er et verdifullt verk om fortid og nåtid i Follo-bygdene. «Follominne. Årbok 2020» inneholder en lang rekke artikler med forskjellige historiske temaer, skrevet av forfattere med lokal tilknytning. Du kan lese om det kommunale frivillige brannvesen i Oppegård, hoppbakker og hoppsport i Vestby, Frogn og Ås, historien om trebygningen Kringsjå i Ski, smuglertiden i Oslofjorden og mye annet.

Svalbardguide. Den prisbelønte naturfotografen Pål Hermansen på Siggerud lanserte «Svalbardguiden» (Solum bokvennen) første gang i 2007. Siden er boken oppgradert et par ganger, men årets utgave er totalt omredigert og utvidet. Guiden presenterer landskap, naturforhold og menneskenes historie på øygruppen. Guiden tar også for seg de viktigste øyene i Svalbard-arkipelet og de mest vanlige dyre-, plante- og fugleartene, foruten en omtale av Jan Mayen. Boken er et «must» for Svalbard-elskere.

Kommunistjakt. Forfatteren Alexander Wisting i Oppegård har gått dypt inn i et mørkt kapittel i norsk historie: den nådeløse jakten på norske kommunister. «Forfulgt av staten» (Kagge forlag) er en brannfakkel av en bok og avslører hvordan mektige menn innen Arbeiderpartiet, fagforeninger, politi og forsvar systematisk bekjempet lovlig politisk virksomhet og kneblet opposisjonen gjennom forfølgelse og overvåking. Den historiske linjen i boka er en blanding av roman og dokumentasjon.

Serieromaner. I en leilighet på toppen av en boligblokk i Drøbak sitter Ellinor Rafaelsen og skriver serieromaner i et rasende tempo. Tidligere i år lanserte hun sin niende serie, «Evelinas drømmer» (Cappelen Damm), og rett før jul kom bok nr. 8 i serien, «For Mathildes skyld». Historien starter i Finland, hvor 7 år gamle Evelina holder på å sulte i hjel. Foreldrene stilles overfor et vanskelig valg når samen Matti Jallo tilbyr seg å ta med Evelina til Norge, hvor hun kan vokse opp hos kystbønder, som har nok mat.

Helt svart/hvitt. Sigmund Falch på Kolbotn har mesteparten av yrkeslivet jobbet med humor, på radio, i tv og som forfatter. I høst lanserer han den tolvte boken i serien med gamle svart/hvitt-bilder til nynorske tekster. Tittelen «Største boxer’n i Horten» (Vigmostad Bjørke) viser til en mann med bukselinningen ekstremt høyt oppe og en bukse mer lik en potetsekk. For å finne frem til motiver med mennesker og spesielle uttrykk, går han gjennom tusenvis av bilder i gamle arkiver, som nå er digitalisert.

Unge reiseguider. Vil du reise i Karsten og Petras fotspor, eller bare blir mer kjent i London, er kanskje «Karsten og Petra på eventyr i London» (Cappelen Damm) boken for deg og familien. Forfatteren Tor Åge Bringsværd i Hølen er reiseleder med Anne G. Holt som ansvarlig for tegningene. De bor på hotell, besøker verdens største leketøysbutikk, kjører med London Eye, er på Tower of London i London Zoo og mange andre steder. Et reisemål å tenke på sammen med barna når pandemien er over.

Vazelina-bøker. Selv om Vazelina Bilopphøggers har gått av konsertscenen for siste gang, lever bandet videre på plate – og som tegneserier. Tegneserieforlaget Toppspinn i Ski lanserer bok nr. 2 med de fantastiske tegneseriene med Vazelina Bilopphøggers. Tegneseriene dukket opp første gang i 1984 med Ski-mannen Dag Kolstad som idéskaper og tekstforfatter. Den første boken var en bestselger tidligere i år. Begge bøkene inneholder gamle tegneserier med det legendariske bandet, blott til lyst.

Kina på 200 sider. Å pakke inn Kinas mange tusen-årige historie på 200 sider er ikke for hvem som helst. Kina-ekspert og forfatter Torbjørn Færøvik på Langhus har den store oversikten og har lykkes med prosjektet. «Kina på 200 sider. Fra de første dynastiene til dagens stormakt» (Kagge forlag) gir en viktig kunnskap om verdens mest folkerike land fra den første keiseren, via de mektige dynastiene frem til den kommunistiske revolusjonen i 1949. Han legger ikke fingrene imellom i kritikk av dagens Kina.

Japanske kvinner. Anne-Stine Johnsbråten på Kolbotn er dokumentarfotograf og kommer stadig tilbake til temaene kjønn, identitet og diskriminering. I den ferske dokumentarboken «Good wife, wise mother», har hun gjort dypdykk blant japanske kvinner og deres syn på arbeids- og likestilling. Siden 2011 har hun reist rundt i Japan og truffet minst 100 kvinner fra forskjellige generasjoner, miljøer og yrkesgrupper, presentert gjennom gatefoto, portretter med enqueter og, tre hovedpersoner hun følger tett.

Kommentarer til denne saken