Her har de messe - inne i Follobane-tunnelen

MESSE: Katolsk messe inne i Blixtunnelen på Follobanen markerer skytshelgenen Santa Barbaras dag 4. desember.

MESSE: Katolsk messe inne i Blixtunnelen på Follobanen markerer skytshelgenen Santa Barbaras dag 4. desember. Foto:

For de som jobber med tunneler og gruvedrift er 4. desember en merkedag verden over. Så også på Follobaneprosjektet.

DEL

SKI: Hos Follobaneprosjektet på Åsland har Santa Barbaradagen den 4. desember blitt markert også i år. Det skriver Bane Nor i en pressemelding. Dagen er en merkedag verden over for folk som jobber med tunneler og gruvedrift, men også for militære og andre som jobber med eksplosiver og tung skyts. Santa Barbara er deres skytshelgen, og dagen markeres gjerne med både messer og fest.

Helligdom

Ifølge Bane Nor har sikkerheten første prioritet under produksjonen av Blixtunnelen, som blir blir Nordens lengste jernbanetunnel, og arbeiderne tar sin skytshelgen meget alvorlig.

- Tunnelprosjekter i Norge som har arbeidere eller entreprenører fra katolske land, markerer dagen. Det er den spansk-italienske entreprenøren Acciona Ghella Joint Venture som arrangerer messen for ansatte og gjester. Helgenen er svært viktig for katolske tunnelarbeidere. En av de første oppgavene for hvert nye tunnelprosjekt er å etablere en liten helligdom eller alter dedikert til Santa Barbara, enten ved tunnelportalen eller i hovedhallen, som i store tunnelprosjekt som Follobaneprosjektet, skriver selskapet.

Barbara levde i det tredje århundre ved dagens Istanbul i Tyrkia. Faren hennes, Dioscuros, hadde stengt henne inne i et overdådig møblert tårn for å beskytte henne mot utenlandsk påvirkning. Hun kom seg unna, og skal så ha søkt tilflukt hos sølvgruvearbeiderne i Laurium i dagens Hellas. Men hun ble fanget og halshugget av faren. Han fikk sin straff fra oven, og ble drept av et lynnedslag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken