Drøye tre år etter at dørene stengte i de gamle lokalene til Nasjonalgalleriet i Tullingata, åpner det nye Nasjonalmuseet på vestbanetomten lørdag 11. juni.
Den gigantiske bygningen tegnet av det tyske arkitektfirmaet Kleihues + Schuwerk har over 13.000 kvadratmeter utstillingslokaler, og har kostet seks milliarder kroner. Såpass må til for å huse museets samling på over 400.000 objekter, der 6000 av dem stilles ut nå, i de over 80 utstillingssalene.
Og i rom 68 vises bilder og skulpturer fra sentrale kunstnere fra første halvdel av 1900-tallet. Bilder av Pablo Picasso, Rolf Nesch, Asger Jorn og Per Krogh pryder de svakt gule veggene. Men hovedbildet i salen er veket «Mennesket og vilkårene» fra 1935, som er malt av Karen Holtsmark fra Ås.
– Det er utrolig flott. Vi var litt spente på om bildet ville bære en hel vegg alene her inne, men det gjør det, sier kurator ved Nasjonalmuseet Øystein Ustvedt.
Oppdaget ved en tilfeldighet
Museet kjøpte bildet i 1993, etter å ha kommet over det ved en tilfeldighet i atelieret til Holtsmark. Det ble vist på en stor kubisme/surrealisme-utstilling i København i 1935, men der ble det latterliggjort for sine enkle former og farger. Men Holtsmark var en tydelig forsvarer kunstens nye retning, og ga blaffen i hva kritikerne mente.
– Maleriet er en ny opplevelse. Ikke en død representasjon av noe på forhånd kjent. Vi vil skape våre bilder i de former vi har i oss selv, ikke i de gjengse kjente former om fortidens malere har skapt. Da vil hver form og hver linje leve sitt liv, og gi oss budskap om noe som vi ellers ikke ville ha en anelse om, er Holtsmark sitert på.
Født i Ås
«En storslått fortelling om menneskelig tilstand og forholdet mellom mennesker, men formulert på en overraskende måte. Med sterke farger, flate former og vridde figurer», skriver Nasjonalmuseet selv om «Mennesket og vilkårene».
Nasjonalmuseet har flere verker av Ås-kunstneren i samlingen. Karen Holtsmark er for mange kjent som kunstneren bak den store bildeveven «Solens gang», som hang i stortingets vandrehall frem til 2002. Da var fargene blitt falmet etter å ha prydet veggene på Stortinget siden 1965, og de tre bildene ble erstattet av Sissel Blystads «Landskap».
Karen Holtsmark var født i Ås i 1907, og døde i 1998 90 år gammel.