Gå til sidens hovedinnhold

Her kan de ønske 1000 velkommen til vaksine hver dag

Det har vært travelt i innspurten. Torsdag klokken 10.00 åpner vaksinesenteret på Ski storsenter. Men husk at du må ha fått SMS med bekreftelse på at du har time.

For abonnenter

SKI: Det har vært noen hektiske dager i lokalene til den gamle sportsbutikken i underetasjen. Når senteret åpner dørene torsdag, åpner også vaksinesenteret. De første har time klokken 10.00.

– Vi har hatt en kjempegjeng fra kommunen som har hjulpet oss. Vi skal få det ferdig og det skal bli kjempefint, sier vaksinekoordinator Kristine Lunde Haugen.

Starter dagen med eldre

Dagen starter med vaksinering av befolkningen med Pfizer, og etterpå blir det AstraZeneca-vaksine til helsepersonell.

Allerede onsdag var det en del som forvillet seg inn i lokalet. Vaksinekoordinatorene i Nordre Follo er krystallklare på at man MÅ ha time for å slippe inn til vaksinering.

– Har du ikke fått en melding om det, så er det ikke din tur ennå, sier Kristine Lunde Haugen.

Det er også strengt forbudt å bytte tidspunkt med noen du kjenner eller innad i familien. Forskjellige aldersgrupper og risikogrupper skal ha forskjellige vaksiner ut fra de dosene Nordre Follo er tildelt.

– Det går ikke alfabetisk. Man blir trukket ut, slik at det blir helt rettferdig, sier hun.

Du slipper altså å måtte vente helt til slutt bare fordi du har et etternavn som begynner med Ø eller Å.

Sett deg ned en halvtime

Etter at du har fått vaksinen, må du sette deg og vente i hvert fall i 20 minutter før du kan gå, gjerne en halvtime. Lokalet er bemannet med kyndig helsepersonell.

– Vi har observatører som vet hva de skal se etter hvis noen skulle få en reaksjon av vaksinen, sier vaksinekoordinator Kristine Lunde Haugen.

Det er alltid en lege til stede. Legen er plassert på opptrekksrommet der vaksinedosene gjøres klare. Der er det kun legen og de som trekker opp vaksinene som har adgang.

– Har man noen underliggende sykdommer, er det fint å komme til en vaksinasjonsstasjon. Alle som vaksinerer er sykepleiere, også de som trekker opp vaksinene, så det ikke blir feil og at vi får ut så mange doser som mulig, sier hun.

Kjempeviktig å varsle ved sykdom

Det er viktig at du er frisk når du kommer.

– Det er kjempeviktig å varsle oss hvis du er blitt syk. Da må du ringe vaksinetelefonen 94 01 23 10 og gi beskjed. Vi får ordnet med ny time, sier Kristine Lunde Haugen.

Ikke minst får vaksinasjonsteamet muligheten til å få tak i noen andre til å ta timen din, slik at de får brukt de vaksinene de er tildelt.

– Vi ønsker ikke å måtte kaste noen vaksinedoser, og det har vi til dags dato ikke gjort, sier vaksinekoordinator Marit Skjerven.


Kan ta 1000 om dagen

Vaksinasjonssenteret har en kapasitet på 1000 vaksineringer på en dag. Men akkurat den første dagen blir det vesentlig færre for å sørge for at alt fungerer som det skal. Og det er utrolig viktig å bruke den timen du får.

– Dette er det tilbudet du får. Hvis du får time, er det da du får vaksine. Dette må gå foran frisørtimen, sier Kristine Lunde Haugen.

Vaksinasjonssenteret på Ski storsenter erstatter Langhuset, der vaksineringen for gamle Ski kommune har foregått til nå.

– Her er det veldig romslige, lyse og fine lokaler så det er lett å overholde smittevernet med tanke på avstand. På Langhuset hadde vi ikke muligheten til å kjøre så stort antall. Her kan vi vaksinere opptil 1000 pr. dag, sier Kristine Lunde Haugen og Marit Skjerven.

Alle som kan komme, har fått en time på forhånd. Det er fire forskjellige registreringspunkter i lokalet og mulighet til totalt 24 vaksineringsplasser.

– Da kan vi også bytte på litt hvor mange vaksinatører vi har ut fra hvor mange vi skal vaksinere den dagen. Vi vil ha seks til åtte vaksinatører på torsdag, sier Kristine Lunde Haugen.

Hun har en viktig oppfordring til dem som ennå ikke har fått invitasjon til vaksinasjon:

– Gå inn på kommunens nettside og registrer deg på Helseboka allerede nå, så er du klar når meldingen kommer. Det er en viktig ting å gjøre. Da vet også systemet at du ønsker vaksine. Vi pleier å si til alle at de må vente på tur, men registrer deg i Helseboka, sier Kristine Lunde Haugen.

Vaksinasjonsteamet har også god hjelp av Nyby-appen for dem som skal jobbe der, både frivillige og helsepersonell.

– Veldig mange har meldt sin interesse for å hjelpe til. Vi har hatt god respons både på Langhuset og i Kolben, sier Kristine Lunde Haugen.


– Litt av et puslespill

– Vi vet ikke fra uke til uke hvor mange vaksiner vi får. Når vi vaksinerer med vaksine fra Pfizer, skal det gå tre uker mellom dose 1 og dose 2. Moderna-vaksinen har fire uker mellom, og AstraZeneca har 9–12 uker. Det er mye logistikk og litt av et puslespill å få til å gå opp, sier Kristine Lunde Haugen.

– Man er godt dekket allerede etter første vaksinering, men man må likevel fortsatt huske på å holde avstand, sprite hender og bruke munnbind selv om man er vaksinert. Man kan smitte andre likevel, sier Kristine Lunde Haugen.

Vaksinefakta fra nettsiden til Nordre Follo kommune

Kommunen er nå godt i gang med å vaksinere innbyggerne. Alle aldersgrupper som skal vaksineres av helsepersonell i kommunen kan nå registrere seg i Helseboka. Yngre personer med underliggende sykdommer skal vaksineres hos fastlegen og må selv ta kontakt med sin fastlege.

Prioriteringsrekkefølge

Hvem vaksinerer de ulike gruppene?

Kommunen administrerer vaksineringen av innbyggerne. Helsepersonell og fastlegene står for selve vaksineringen. Beboere på institusjon blir vaksinert der de bor, mens de øvrige må møte opp på et av vaksinasjonsstedene vi etablerer. Risikogruppene får vaksinen hos fastlegen. Nedenfor omtaler vi de ulike gruppene.

Gruppe 1–3: Beboere på sykehjem og personer som er 75 år eller eldre

Kommunen har informert om koronavaksinen i flere kanaler og bedt innbyggere som ønsker vaksine om å registrere seg i Helseboka. Mange har allerede gjort dette. For å være sikre på at vi når fram til alle innbyggere tar vi også personlig kontakt eller sender brev til alle i disse gruppene. Her ber vi de som ønsker vaksine om å registrere seg i Helseboka.

Gruppe 4a: Personer i aldersgruppen 65-74 år

Vi vet dessverre ikke når vi kan vaksinere denne gruppen, men det er viktig at alle som ønsker vaksine registrerer seg i Helseboka. Flere har allerede gjort dette. Kommunen har likevel sendt brev til alle i denne gruppen. I brevet ber vi de som ønsker vaksine om å registrere seg.

Gruppe 4b, 5, 6 og 7: Personer 16-64 år i risikogruppen

Personer i denne gruppen må ta kontakt med fastlegen sin for vaksine. Fastlegene ønsker at du fortrinnsvis tar kontakt digitalt.

Har du fastlege i en annen kommune, og fastlegen ikke har mulighet til å vaksinere deg, kan du ringe Vaksinetelefonen og få time til vaksinasjon i Nordre Follo. Du trenger en bekreftelse fra fastlegen din på at du tilhører risikogruppen og du må ta med deg denne bekreftelsen når du kommer for å få vaksinen.

Gruppe 8 og 9: Personer 45-64 år

Alle som ønsker vaksine må registrere seg i Helseboka. Vi ber om at alle som har mulighet til det, registrerer seg digitalt på grunn av stort trykk på Vaksinetelefonen.

Personer 18-44 år, som ikke er i risikogruppen

Alle som ønsker vaksine må registrere seg i Helseboka. Vi ber om at alle som har mulighet til det, registrerer seg digitalt på grunn av stort trykk på Vaksinetelefonen.

Registrer deg for koronavaksine

Kommunen benytter Helseboka til å organisere vaksineringen. Dette er den samme løsningen som vi bruker til Covid-testing. Vi opplever at noen blir usikre og irritert over en rekke spørsmål, informasjon om betaling osv. som kommer opp under registreringen. Dette er spørsmål du får hvis du svarer ja til å laste ned en app og/eller abonnere på Helseboka. Du trenger ikke disse tjenestene hvis du kun skal registrere deg for vaksine.

Når du skal registrere deg må du logge inn med BankID. Pårørende kan logge inn med egen ID og registrere foreldre eller andre som ikke klarer å registrere seg selv.

Når du har registrert deg i Helseboka og gitt beskjed om at du ønsker vaksine, får du en bekreftelse på SMS.

Vaksinetelefonen

Hvis du ikke har mulighet til å registrere deg digitalt i Helseboka, eller får problemer med å registrere deg, kan du ringe Vaksinetelefonen i kommunen.

Telefonnummeret er 94 01 23 10 og du kan ringe kl. 09.00 - 14.00 mandag til fredag.

Du får SMS når det er din tur til å få vaksinen

Vaksinering foregår etter prioriteringsrekkefølgen, som er bestemt fra regjeringen. Når det blir din tur (avhengig av hvilken gruppe du tilhører) får du en SMS fra kommunen der du blant annet blir bedt om å ta kontakt for å reservere time til vaksinering. Her er det både en link til digital reservering og et telefonnummer du kan ringe.

Vi ber om at du ikke tar kontakt med oss hvis du ikke har fått SMS om at det er din tur!

Risikogrupper

Det at vi følger prioriteringsgruppene betyr f.eks. at personer som er 79 år er likt prioritert med personer som er 84 år (prioriteringsgruppe 3), også helt uavhengig av om de har risikofaktorer i tillegg til alder.

Hvor lenge må jeg vente før det er min tur?

Fordi vi ennå ikke vet når og hvor mye vaksine vi får framover, kan vi dessverre ikke si når vi kan vaksinere de ulike gruppene. De som betjener vaksinetelefonen kan heller ikke svare på dette. Vi forholder oss til grupper, ikke når den enkelte er født.

FHI har laget en oversikt over når de forventer å kunne vaksinere ulike grupper mot covid-19.

Hvem blir vaksinert i uke 9?

Personer i gruppe 3 - alder 75-84 årPersoner i gruppe 5 - alder 55-64 år med underliggende sykdommer/tilstander

Grunnen til at vi nå vaksinerer peroner i gruppe 5 er at vi denne uken får AstraZeneca vaksinen, som ikke er godkjent for personer over 65 år.

Vaksinasjonssteder

Vaksinedose 1 og 2 vil bli satt på samme vaksinasjonssted.

De som har fått den første vaksinedosen på helsestasjonen får også den andre dosen der. Etter uke 8 har alle som er vaksinert på helsestasjonene fått dose 2, og da slutter vi å bruke helsestasjonene som vaksinasjonssted.

Fra uke 6 har vi tatt i bruk Kolben kulturhus og Langhuset som vaksinasjonssteder. Fra uke 9 bytter vi ut Langhuset med Ski storsenter.

Du kan ikke velge vaksinetype

Det er tre vaksinetyper som er godkjent i Norge, Pfizer/BioNTech vaksinen, Moderna vaksinen og AstraZeneca vaksinen. Nordre Follo kommune har fått alle de tre vaksinetypene. Det er ikke mulig å velge hvilken type vaksine du får, men AstraZeneca vaksinen er ikke godkjent til personer over 65 år per i dag og vi vil derfor ikke gi den til personer i denne gruppen.

Les også

Kommunen øker risikonivået:– Vi håndterer alt som engelsk variant

Les også

Mutert virus påvist i barnehage

Kommentarer til denne saken