Gå til sidens hovedinnhold

Her starter julen i helgen i Follo – sjekk hva som skjer

Dette er helgen for julegrantenninger og andre julearrangementer. Her er noen av helgens arrangementer.

FOLLO: Det er snart desember, og førstkommende helg er det mye som skjer i Follo. For at du skal få en bedre oversikt og kunne planlegge denne julete helgen, gir ØB deg her en oversikt over noen av helgens arrangementer.

Så er vi selvfølgelig klar over at vi ikke får med oss alt, men der kommer du inn i bildet: Send oss gjerne et tips og et bilde på tips@oblad.no dersom ditt julearrangement mangler, så putter vi det inn i denne oversikten.

Vi vil også anbefale deg en tur innom Visit Follo, som gir deg en veldig god oversikt over arrangementer i Follo og rundt Oslo. Klikk her for å komme dit

Ski

Endelig er det klart for julegate igjen i stasjonsbyen. Det blir julegrantenning, julesanger, julenisse og julemarked i Ski. Altså mye julestemning, med andre ord. Julegrana skal tennes, og taler skal holdes. Ordfører Hanne Opdan holder årets juletale. Det blir musikk, allsang og gåing rundt juletreet. Hele dagen er fylt bed boder på torget, og gode tilbud i alle butikkene

Moroa starter allerede klokken 11.00, og det blir både musikk, god stemning, nisse, julemarked, lysverksted og julegaveinnsamling til Krisesenteret, for å nevne noe.

Førstkommende helg 27. og 28. november arrangeres FolloDesignernes Julemarked for ellevte gang på Waldemarhøy i Ski. Etter fjorårets nødvendige pandemiapuse er vi endelige klare for å åpne dørene til årets Julemarkedet.

– På Julemarkedet vil du finne nydeligste håndlagede og norsk designede produkter fra nøye utvalgte deltagere. Det er også kafé hvor man kan sette seg for en pust i bakken. Dørene er åpne mellom klokken 11.00 og 17.00, skriver arrangørene i en pressemelding.

Dermed er det bare å komme for en hyggelig, lokal julehandel.

Kolbotn

Også på Kolbotn er det klart for julete stemning denne helgen. Førstkommende lørdag, den 27. november, er det klart for julegrantenning på Kolbotn Torg. Tradisjonen tro så kommer også Bondens Marked med sitt julemarked fra kl. 10-16, samt ponni med kjerre for de som ønsker å kjøre en liten runde ute på Jan Baalsruds plass.

Etter at covid-19 satte en stopper for et fysisk arrangement i fjor gleder vi oss ekstra over å kunne arrangere den tradisjonelle julegrantenningen igjen i år! Julegrantenningen er et samarbeid mellom Kolben, Kolbotn Torg og Rotaryklubbene til Gjersjøen, Kolbotn og Oppegård, melder arrangørene.

Møt opp ved gamle Oppegård rådhus kl. 15.15 og bli med i nissetoget som starter kl. 15.30 og ender på nedre torg hvor ordføreren tenner julegranen. Det er Kolbotn pike- og guttemusikkorps som står for musikken i år og det blir juletregang for store og små. Og kanskje kommer nissen?

Svartskog

Også på Svartskog inviteres du til julemarked og åpen gårdsbutikkH

– På søndag inviterer vi til et lite julemarked på grendehuset Solheim på Svartskog, og åpen gårdsbutikk på Gården på Svartskog litt borti gata, fra 13 - 16. Svartskog Kolonial er også åpen. Svartskog barnehage stiller med bålpanne, gløgg og sveler på tunet på Solheim, og inne finner du tekstilhåndverk fra Latvia ved Bia Hammer, trearbeider fra Jon H Sjødal, keramikk ved Torgeir Sveen, og ikke minst plommevarer fra Sjødalstrand gård. Kanskje kommer også et par av sauene fra gården på besøk! Gårdsbutikken selger kjøtt av lam, storfe og utegris, egg og eplemost, verdens beste medisterkaker, spekemat og gode oster, melder arrangørene til ØB.

Det blir juletretenning kl 15.30 ved kirken, og alle ønskes velkommen til en koselig adventssøndag på Svartskog.

Ås

Årets julegran som nå er reist på Rådhusplassen i Ås, stammer fra Kroer, og der er det klart for det kommunen mener skal bli den flotteste julegranen noen gang i Ås.

Det blir to helger fullpakket med julestemning i Ås: Først skal grana tennes og pepperkakebyen åpnes 27. november. Så går SmakÅs jul av stabelen 4. desember.

Hva gjelder selve arrangementet, ørdag 28. november, så starter det klokken 15.30 med at julegrana tennes med sang rundt juletreet. Mellom klokken 10.00 og 15.00 blir det Redd Barnas julemesse i seniorsenteret. Klokken 14:30 blir det grøt og rød saft for bare kr 50.- i kinovestibylen.

Så til pepperkakebyen. Tradisjonen tro skal Bergensforeningen Breiflabb, sammen med Ås kommune, lage pepperkakeby på kulturhuset i år. I fjor ble det digitalt, i år er det fysisk igjen. Det skal stilles ut på kulturhuset i Ås fra 27. november og ut desember.

– Det har bare blitt større og større egentlig. Dette er femte året vi er med og tredje året vi samarbeider med kommunen, sier Malin Wedaa, sjefsflabb i Bergensforeningen Breiflabb til Ås Avis.

Hva gjelder SmakÅs jul, så er det bare å sette av tid i kalenderen og plass i magen samtidig til helgen etter denne.

– SmakÅs jul er jo juleversjonen av SmakÅs. Det er mye av det samme som SmakÅs var, med marked, lokalmat og butikkene som er i nærmiljøet. Det er med på å lage julestemning i gatene. Det blir ikke like mye underholdning og på scenen som under hovedsmak, men det blir mer juleaktiviteter, sier Madeleine Solheim Johnsen i Ås kommune til Ås Avis.

Nesodden

Også på halvøya blir det julestemning denne helgen, når det er klart for julemarked og julegrantenning på Tangen senter. Her blir det samarbeid mellom lokalt næringsliv, kommunen og frivilligheten, og det loves ekte førjulsmagi, ifølge arrangørene, som ber folk på Nesodden om å sette av dagen.

Det blir et variert og tett program under årets julemarked og julegrantenning på Tangen lørdag 30. november. På listen over moroa, som starter klokken 12.00, står blant annet gløgg, pepperkaker, smakebiter fra Nesodden teaterfabrikk, utdrag fra «Tre Nøtter Til Askepott», utdeling av prisen for «Årets Nesodding», og juleposer fra Nissen, for å nevne noe.

Søndag 28. november blir det også julegrantenning på Fjellstrand skole søndag 28. november. Julemagien er tilbake, for store og små. Arrangementet starter klokken 17.00.

Drøbak

Drøbak hevder å være Norges juleby nummer én, og det er nok mye sannhet i dette.

Søndag 28. november tennes julegrana på torget tidlig om morgenen. Lyset fra treet vil spre seg i takt med at mørket senker seg i et julepyntet Drøbak. Med glitrende gater, julemarkeder og julekonserter flere steder, serveringssteder med tradisjonsrik julemat og koselige nisjebutikker er det lett å komme i julestemning i byen der selveste julenissen har adresse!

Søndag 28. november er første søndag i advent, og mellom kl. 14.00 og 16.00 vil det bli forskjellige kulturinnslag på Torget. Her kan du oppleve nissedans med Studio Dynamica, sangelever fra Frogn kulturskole, Drøbak trommedamer og Drøbak-Frogn musikkorps. Sentrumsforening er også og deler ut godtepose til de små. Det blir også julekino og familieforestillinger, så det er bare å glede seg.

For øvrig vil vi også ta med at det blir Drøbak Montessoris Julemarked fra klokken 14.00.

Vestby

Søndag 28. november blir lysene på grana utenfor rådhuset tent. Hele arrangementet vil foregå på «juletreplassen».

Det blir hornmusikk, bålpanne, tenning av lys, gang rundt juletre, salg av kaffe og gløgg og utdeling av godteposer. Arrangementet starter kl 16.30 og er ferdig ca kl 17.30.

Julegrantenning arrangeres i år som et samarbeid mellom The Coffee Shop, Vestby Skolemusikkorps, Vestby Speiderklubb, Vestby Frivilligsentral, Euromusic, Follo Folkehøyskole og Vestby kommune. Stor takk til ASKO for godteposer.

Kommentarer til denne saken