Gå til sidens hovedinnhold

Mye moro med islandshest

18 ekvipasjer var påmeldt til rekruttstevnet i Gandur Islandshestforening lørdag. Kine Helen Wilhelmsen (9) fra Ski storkoste seg. Det var mye publikum også under stevnet i hallen til Ski Rideklubb.

Artikkelen er over 3 år gammel

Den fjerde gangarten tølt er det som skiller islandshester fra andre hester. Og det er minst like moro!

SKI: Det syntes deltakerne under lørdagens rekruttstevne i regi av Gandur Islandshestforening.

18 påmeldte ekvipasjer var med på stevnet som foregikk i hallen til Ski Rideklubb på Stall Holtze. Seks hester var i sving.

– Vi har en minirideskole i samarbeid med Stall Sinnerud i Ski. Elever fra rideskolen starter på rekruttstevnet. Det er en spesialklasse som er på et nivå de mestrer. Vi har også noen som eier hest selv og som har fôrryttere som starter i firegang. Det er også en gangartskonkurranse. Da rir de i trav, galopp, tølt og skritt, forteller Heidi J. Andersen i Gandur Islandshestforening.

Firtaktig

De mer erfarne rytterne var med i V5, en klasse hvor du skal vite gangartene, og her skal hestene også galoppere.

Gangarten tølt er det som er spesielt med islandshest i forhold til de fleste andre hester.

Tølt er firtaktig, og hesten flytter beina i samme rekkefølge som i skritt. Hesten har vekselvis ett og to bein i bakken om gangen.

Mange aktiviteter

Gandur Islandshestforening er et lokallag i Norsk Islandshestforening som holder til i Oslo og omegn. Gandur var en av de første lokalklubbene i forbundet da den ble stiftet i 1975. I dag har klubben rundt 120 medlemmer.

Formålet med Gandur Islandshestforening er å stimulere og legge til rette for alle aktiviteter med islandshest, rekruttere medlemmer i alle aldre, arrangere temakvelder, samlinger, stevner og aktiviteter for alle nivåer og ikke minst være en klubb hvor det er rom for utvikling og samhold.

Gandur har en sterk juniorprofil, men har også mange tur- og konkurranseryttere i alle aldre. Mange deltar på nasjonale stevner, og flere av konkurranserytterne hevder seg i toppen nasjonalt og internasjonalt.

Bildeserie

Rekruttstevne i islandshest

 

Flere stevner

Flere andre klubber arrangerer også stevner.

– Det er ganske mange stevner i løpet av året det er mulig å være med på på islandshest på Østlandet, sier Heidi J. Andersen.

– Og så får vi mer publikum når vi har stevnet lokalt. Jeg tror det er mer folk her enn på vanlige sprangstevner, og i hvert fall på dressurstevner, sier Andersen med et smil. Bortimot 60 personer var til stede på stevnet.

– Er det vanskeligere å lære seg å ri islandshest hvis du er vant med andre hester fra før?

– Jeg vil si det krever litt mer kroppsbeherskelse for å få den riktige gangarten til riktig tid. Ellers er det akkurat det samme prinsippet for ridningen som for andre hester. Men for å skille mellom de forskjellige gangartene må du bruke kroppen din på en litt annen måte med sits og sjenkler (beina, red. anm.), sier Heidi J. Andersen.

Kommentarer til denne saken