Smart stikkontakt + app = lavere strømforbruk

NOE STORT I GJÆRE? Ås-firmaet HomeControl har flere bedrifter som bruker strømsparingssystemet deres, men de venter på det store gjennombruddet. Yngvar Pettersen (t.v.) og gründer Per Hopsø viser frem den nye appen og de smarte stikkontaktene. Foto: Bjørn V. Sandness

NOE STORT I GJÆRE? Ås-firmaet HomeControl har flere bedrifter som bruker strømsparingssystemet deres, men de venter på det store gjennombruddet. Yngvar Pettersen (t.v.) og gründer Per Hopsø viser frem den nye appen og de smarte stikkontaktene. Foto: Bjørn V. Sandness

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Først skal de erobre Skandinavia, så står resten av Europa for tur. Firmaet HomeControl holder til i Ås og mener de produserer verdens smarteste stikkontakt.

DEL

ÅS: – Med vår stikkontakt kan du bestemme når du vil bruke strømmen. Ved å bruke den nye appen vår, kan du legge inn programmer for når kontaktene skal være på og av, eller legge inn temperaturstyring av forskjellige rom. Ønsker du å fjernstyre strømmen på en stikkontakt, gjør du dette enkelt via telefon, nettbrett eller PC. Det eneste du trenger er å være koblet til internett, begynner en ivrig påtroppende daglig leder, Yngvar Pettersen.

Flere bedrifter og privatpersoner, Universitetet i Bergen og Tana kommune er to eksempler, er allerede i gang med å bruke produktet. Den store lanseringen har foreløpig uteblitt. Herrene Yngvar Pettersen og Per Hopsø håper å komme skikkelig på banen til høsten.

– Startpakken vår er klar til produksjon, sier Pettersen, som begynte å jobbe tettere med Per Hopsø på sensommeren i fjor. Han har hjulpet til med å «få ting på stell», som han selv formulerer det.

– Regnskapet har vært litt ruskete, men nå ser det bedre ut, sier Pettersen, som kommer fra Hølen i Vestby, og har bakgrunn fra dagligvarebransjen og IT-bransjen.

Gründer fra «Skaperen» på TV2

Det er sivilingeniør og trønder Per Hopsø som er hjernen bak – gründeren – det som kan bli eventyret om stikkontakten fra Ås.

Da måtte vi i det minste bli kvitt elektrikeren, det dyreste leddet

Husker du «Skaperen» på TV2? Programmet som ga gründere i Norge muligheten til å få vist frem produkter. Da så du kanskje Per der. For det var her det startet for alvor. Hopsø kom til sluttfinalen i «Skaperen». I 2007.

– Men historien går tilbake til 2000. Jeg holdt på med et annet strømstyringssystem, men det var for kostbart. Så begynte jeg å tenke på hvordan man kunne gjøre dette rimeligst mulig: Da måtte vi i det minste bli kvitt elektrikeren, det dyreste leddet! begynner Per. Knegger høyt. Fortsetter:

– Deretter undersøkte jeg hva du har lov til å gjøre selv med det elektriske anlegget, og det er ikke mye. Men du kan bytte deksel. Det var da jeg fant ut at jeg kunne lage et nytt deksel som styrer all elektronikken. Samtidig var poenget at alle skal kunne gjøre monteringen selv, sier gründeren.

Universitetet i Bergen har brukt systemet siden 2011.

– Her var det snakk om cirka 50 kontakter. De styrer temperaturen på radiatorer og kontrollerer strømforbruket. Ni måneder etter at de hadde montert utstyret, reduserte de energiforbruket med 30 prosent. De brukte proffe folk til å sette opp systemet, men dette kunne like gjerne vaktmesteren ha gjort, mener Pettersen.

Han understreker gevinsten ved strømsparing i kommunale bygg.

– Tenk bare på skoler. Slå av panelovner der det ikke er nødvendig å ha disse på. Alle lys kan slås av samtidig. I startpakken vår får du med en overgang som du plugger i ruteren din hjemme, så laster du ned appen og får på plass brukernavn og passord. Et startsett setter du opp på et kvarter.

Hvis du glemmer å slå av kaffetrakteren, kan du slå av en stikkontakt via telefon, nettbrett eller PC

Skiller seg ut med komplett løsning

Poenget med HomeControl-systemet er altså at når det er montert, blir det en del av den faste installasjonen. Men hvorfor skal folk velge dette fremfor enkelt og greit å sette en plugg i kontakten og få utført en del av de samme tjenestene?

– Du kan gå til Clas Ohlson og kjøpe noen plugger og en fjernkontroll til 149 kr, innrømmer Pettersen.

– Problemet med disse pluggene er at de kan falle ut. Det finnes også andre systemer på markedet. men de krever innsats fra en elektriker, og de har ikke strømmåling. Felles for både pluggene og de andre systemene, er at de ikke kan tilby en komplett løsning slik vi kan.

– Hva er det som gjør HomeControl-systemet så unikt?

– I tillegg til alt som har med strømsparing og strømmåling å gjøre, er det el-sikkerheten som skiller oss fra de andre. Vi har bygget inn en temperaturføler i kontakten som gjør at den bryter strømmen hvis det blir for varmt inne i den. Da reduseres faren for overoppheting og brann. Hvis du glemmer å slå av kaffetrakteren, kan du slå av en stikkontakt via telefon, nettbrett eller PC.

Jobber med de store kjedene

–Dere har fått med flere bedrifter og enkelte privatkunder. Hvor mye har dere jobbet med markedsføring så langt?

– Vi har ikke kjørt mye på det private foreløpig, det er det vi tar tak i nå. Nå jobber vi med flere store aktører i markedet. Vi tilbyr produktet til dem og gir dem opplæring, det er i butikkene produktet skal selges. I tillegg vil man også kunne kjøpe det fra vår egen nettside, naturligvis. Og hos et utvalg av elektrikere.

–Hvordan har de første tilbakemeldingene fra kjedene vært?

– Vi har fått gode signaler fra flere av dem, og det er oppfølgingsmøter på gang. Vi kan ikke si så mye mer enn det nå. Men ok: Jeg er ganske sikker på at dette kommer til å bli gøy, og jeg kan røpe at produktet vil være i butikk i løpet av høsten, sier Pettersen, med et forsøksvis hemmelighetsfullt smil.

– Et brukervennlig system

Universitet i Bergen er blant dem som bruker strømsparingssystemet til HomeControl.

– Vi har brukt systemet siden april i 2011 og har god erfaring med det. Vi har ikke beregnet hvor mye vi har spart helt eksakt, men de 30 prosentene som er oppgitt i Energirapporten nr. 6 2012 er litt vel optimistisk på sikt, da vi har måttet regulere og justere etter brukernes ønsker etter hvert. Regulering er en enkel sak med dette systemet - det er meget brukervennlig, sier driftsleder ved Universitetet i Bergen, Bente Mæhlen.

Mandagene starter vi litt tidligere for å sikre at det er god temp når brukerne kommer

Sammensatt system

Det elektriske anlegget og fyringsanlegget ved Universitetet i Bergen er sammensatt, noe Mæhlen opplever at HomeControl håndterer på en tilfredsstillende måte.

– I dette huset har vi en blanding av vannbåren varme, oljefyr , og gamle elektriske panelovner av ulik årgang og typer.
Systemet takler denne problemstillingen godt. HomeControl var også veldig behjelpelig i innkjøringsfasen slik at vi kom i gang skikkelig, påpeker driftslederen.

Energiovervåking

– Hvordan fungerer strømsparingen i praksis?

– Vi har et energiovervåkingssystem på alle husene våre. På natt og helg brukes betydelig mindre energi enn om dagen. Vi har de ulike kontorene lagt inn i forskjellige soner med ulik start og stopptid avhengig av kontorets «behov». Mandagene starter vi litt tidligere for å sikre at det er god temp når brukerne kommer, forklarer Mæhlen.

– Hvordan er din totalvurdering av HomeControl etter å ha brukt det i to år?

– Jeg vil helt klart anbefale dette systemet til andre: Det er lett å installere, enkelt i bruk og virker etter hensikt.
 

Vil skape eget teknologimiljø

HomeControl-systemet er foreløpig tilpasset forholdene i Norge, Finland og Sverige, men det jobbes også med å få klar en standard for det engelske markedet. HomeControl-gjengen har også blitt kontaktet av flere interessenter i Europa, der kundegrunnlaget vil være i mangemillionerklassen. Gründer Per Hopsø har brukt lang tid på å få «alt godkjent».

–Etter masse frem og tilbake ble alt godkjent i 2011. Selve patentet tok jeg i 2002. Jeg fikk ikke inn noen penger før i 2006. Siden den tid har jeg kun jobbet med dette, forteller idémakeren.

Selve kontakten bygger 19 millimeter ut, og det er god plass inne i den.

– Vi går med planer om å inkludere USB-port. Det finnes en lang liste med ideer. Vi må bare prøve å begrense oss, sier Hopsø.

Utvider hvis suksess

Foreløpig er de ikke mange i HomeControl, men planene for utvidelse av bedriften foreligger allerede nå.

– Per i dag består vi av Per og meg samt to andre. Vi har aktive eiere og et styre. Når vi får i land avtalene, må vi ansette flere. På sikt ønsker vi å utvikle et eget teknologimiljø. For meg er dette prosjektet noe som har potensial utover Norges grenser. Lykkes vi her, så lykkes vi stort. Det vil jeg være med på, sier den påtroppende daglig leder.

– Hvis utviklingen går slik dere håper, vil dere forbli i Ås?

–Det er for tidlig å si. Men jeg er Hølen-gutt og synes det er veldig artig å ha tilholdssted i Follo, understreker Yngvar Pettersen. 

Artikkeltags