Begynnelsen på slutten for Danmark-Norge

KRIG: Folkeslaget ved Leipzig fant sted fra 16. til 19. oktober 1813 ved Leipzig i Sachsen i Tyskland.

KRIG: Folkeslaget ved Leipzig fant sted fra 16. til 19. oktober 1813 ved Leipzig i Sachsen i Tyskland.

Artikkelen er over 5 år gammel

Slaget ved Leipzig i 1813 var begynnelsen på slutten for Danmark-Norge. Ved fredsavtalen i Kiel for 200 år siden ble Norge overdratt fra kongen av Danmark til kongen av Sverige. Dermed var det slutt for den 434 år lange foreningen – og tid for en ny epoke i norsk historie.

DEL

Verken nordmenn eller dansker deltok i dette voldsomme slaget utenfor Leipzig 16. til 19. oktober 1813. Likevel var krigen en av de mest avgjørende hendelser i norsk og dansk historie.

Ingen kunne forutse hvordan det skulle ende på den tyske slagmarken til tross for at Napoleons hær på over 400.000 mann høsten 1812 nesten var blitt utslettet i Russland.

Han ga seg ikke. I første halvdel av 1813 klarte han å stable en ny armé på beina. 16. oktober møtte den en hær ledet av tsaren av Russland, keiseren av Østerrike, kongen av Preussen og Jean-Baptiste Bernadotte (bedre kjent som Karl Johan). I løpet av de fire dagene krigen pågikk, ble cirka 50.000 av Napoleons soldater drept, og slaget var tapt.

Les også: 20 år med stridigheter

Får store konsekvenser

Napoleons tap fikk også store konsekvenser for Frederik VI, eneveldig konge av Danmark-Norge. Han var blitt alliert med Napoleon. Ikke fordi han ville, men fordi han måtte.

Siden han ikke deltok i slaget ved Leipzig, tok det litt tid før han fikk informasjon om hva som hadde skjedd. Først vel tre uker etter Napoleons tap fikk han bekreftelsen. De danske øyene og Norge kunne nå bli en del av Sverige, og Jylland en del av Preussen.

Ville erobre Norge

Karl Johans (Jean Baptiste Bernadottes) strategi var at Sverige skulle erobre Norge. Etter slaget ved Leipzig kunne han iverksette sin plan. Allerede 7. desember 1813 var det trefninger mellom svenske og danske tropper i Holstein.

Svenskehæren var helt overlegen i styrke. Karl Johan hadde etablert seg i Kiel, og Jylland lå åpen for svensk invasjon. Kong Frederik VI innså da at slaget var tapt, og at den dansk-norske staten snart var oppløst. Nå gjaldt det å handle klokt.

Fredsavtalen i Kiel

Danskekongen håpet i det lengste at briter, østerrikere, prøyssere og russere skulle avsløre at Napoleons tidligere general, Karl Johan (Jean-Baptiste Bernadotte), adoptert av kong Karl 2 og valgt til svensk tronarving, ikke var til å stole på.
Han hadde jo i sin tid falt Napoleon i ryggen og byttet side.

Det fikk Frederik VI ingen støtte for. 7. januar møtte kongen en østerriksk utsending og sluttet fred. En dansk diplomat ble sendt til Kiel for å forhandle med svenskene.

Tre dager senere ankom diplomaten svenskenes hovedkvarter. Beskjeden fra kong Frederik VI til Karl Johan var: Norge avstås til Sverige. 14. januar 1814 ble Kiel-traktaten undertegnet av begge parter.

Kilder: Per M. Solheim: «Den gang da...»
Wikipedia

Artikkeltags