Mester uten store gester

MOTIVERT: – Jeg har tenkt til å stå løpet ut så lenge Follo politidistrikt består. Det er jo snakk om at vi skal bli enda færre distrikter, men vi får se, sier Arne Jørgen Olafsen. 53-åringen er i sitt andre åremål som politimester i Follo.

MOTIVERT: – Jeg har tenkt til å stå løpet ut så lenge Follo politidistrikt består. Det er jo snakk om at vi skal bli enda færre distrikter, men vi får se, sier Arne Jørgen Olafsen. 53-åringen er i sitt andre åremål som politimester i Follo.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Han kunne ha blitt journalist. Alternativ medisin har han lest mye om. – Jeg er samfunnsengasjert og opptatt av helhet, sier Arne Jørgen Olafsen. Derfor ble han politimester.

DEL

Arne Jørgen Olafsen er allerede godt inne i sitt andre åremål som politimester i Follo politidistrikt. Han har rukket å markere seg som en leder med gjennomslagskraft, og sammenslåingen av Follo til ett politidistrikt, er hans mesterstykke.

– I Follo har vi fått store fullmakter til å utvikle politidistriktet. Jeg er egentlig litt stolt av det; at vi klarte å utvikle oss til en mer slagkraftig enhet i forkant av 22/7, sammen med ordførere og lokale politikere.

– Den registrerte kriminaliteten har gått ned med 25 prosent. Det negative er at dagtilbudet er blitt dårligere, mellom 9–15. Men hvis vi skal bli bedre på kvelder, i helger, og levere mer robust etterforskning, må vi bare akseptere det, mener politimester Olafsen.

Skistipend i USA

Han vokste opp på Nordstrand, Arne Jørgen Olafsen, eller «mester'n» som kan kalles av mange på politihuset i Ski. Sykkelturene, treningsturene innover mot Follo, gjorde ham tidlig kjent med distriktet. Olafsen var en over gjennomsnittlig god langrennsløper. Han gikk samtidig som Hokksund-løperen Tor Håkon Holte og Geilo-ekspressen Martin Hole, for å nevne to kjente – begge habile landslagsløpere på 80-tallet.

– Kona var bedre enn meg, skyter «mester'n» inn.

Han tenker på Wenche Hokholt, Oppegård-jenta som kan skilte med topp-ti-plasseringer fra junior-NM. Historien forteller like fullt at langrennsferdighetene hans ga ham skistipend og sendte ham til USA. Til Minnesota, der han altså kunne ha endt opp som journalist. Men han kom seg tilbake til gamlelandet. Lot seg fange av lovens lange utdanningsarm.

Les også: Olafsen ny politimester i Follo

I 1983 var han ferdigutdannet. Først ble det jobb i Politiets overvåkingstjeneste, senere ble han leder av Oslo politiforening. Og det er, kanskje litt paradoksalt, erfaringen han fikk på arbeidstagernes side av bordet som ga næring til ambisjonene om å bli sjef.

Les også: Politimester Olafsen i seks nye år

– Som tillitsvalgt får man et helhetsbilde av etaten. Dessuten er det en god skole i arbeidslivets spillerregler. Det å kunne jobbe med etatens helhet, pirret meg.

Skille gull fra gråstein

13 år på Vevelstadåsen ble det for familien Hokholt Olafsen, før de bygde hus på Oppegård, på begynnelsen av 2000-tallet. Arne Jørgen ble politimester noen år senere, først for Politiets utlendingsenhet, så for Follo politidistrikt. Her har han utrettet ting som har gitt nasjonal gjenlyd. Stortingsrepresentanter legger turen innom Ski, det hersker en slags «Look to Follo»-stemning. Hvordan har han fått det til?

– Jeg er flink til å gi bort ansvar og myndighet fordi jeg vet at det er mange her i huset som er flinkere enn meg på fag. Dyktige folk må få slippe til. Jeg engasjerer meg personlig i hver eneste ansettelse. Det handler om å skille gull fra gråstein. Vi er 320 stykker ved Follo politidistrikt. Det er akkurat så stort at øverste sjef bør kunne kjenne til hver enkelt og vite litt om dem. Follo politidistrikt er så gjennomsiktig at det ikke nytter å gjemme seg bort. Derfor blir vi effektive og dyktige.

Les også: Follo-politiet får 10 nye stillinger i 2013

– Hvordan vurderer du de klassiske farene ved sentralisering og sammenslåing, nemlig at det kan bli for stort og uoversiktlig?

– Den største faren er at all oppmerksomhet blir trukket dit størstedelen av kriminaliteten skjer. Noe som igjen fører til færre ressurser i områder med mindre kriminalitet. Gjørv-kommisjonen var svært opptatt av kultur, ledelse og holdninger. Hvis det blir større enheter enn det vi har i Follo nå, tror jeg mye av dette vil bli delegert vekk. Da blir det ikke politimesteren som setter standarden.

Les også : Follo har lavest politidekning i Norge

Lidenskapen melder seg

Helhet og sammenheng preger den profesjonelle delen av Olafsen. Hva så med den private siden? Hvilke andre strenger enn politistrengen har han å spille på?

– Jeg liker å lese bøker. Historiske romaner er mine favoritter. Ildefonso Falcones «Havets katedral» er helt utrolig.

Kultur og sport får blodet til å bruse hos Olafsen. Til de grader. Men først litt mer fag.

– Hvordan holder du motivasjonen og trykket oppe i jobben?

– Det er først nå vi skal begynne å skape resultater av den store omleggingen vi har vært igjennom. Vise at den gir gevinst. Etterforskere, fanger og domstoler er nå i samme produksjonskjede. Innbyggerne i Follo må oppleve at de får et bedre politi. Den oppgaven motiverer meg voldsomt, låter det.

Les også: Politiet i Follo må kutte 20 millioner kroner

Inntrengende. Arne Jørgen Olafsen er litt som en Thomas Dybdal-låt: Lavmælt, men dypt intens. Han legger håndflatene inntil hverandre, trykker dem mot haka.

– Det har vært en betydelig vekst i Politi-Norge de senere årene, men den har ikke kommet ut til distriktene. Særorganene har opplevd veksten. Det er lett å prioritere Kripos for politikerne. Det gir mer direkte synlig resultater. Men voldtektene etterforskes her, altså. Mobile vinningskriminelle bekjempes her.

Les også: Må gå drastisk til verks for å spare

Mesteren lar tankene henge igjen. Til ettertanke.

– Tilbake til litteraturen, forresten: Boken om fotballmanageren Brian Clough, «The Damned United», var en nytelse å lese. En klassiker! Han var stor i Derby, så ble det full skjæring i Leeds, deretter ble han konge i Nottingham Forest. Ledelsedelen av denne historien er uhyre interessant. For en kultbok! Virkelig en åpenbaring, altså!

Engasjementets pris

Her vinner entusiasmen og lidenskapen over politimesterens fatning og korrekthet. Hjertet hans banker kraftig for idrett. I disse OL-tider vil det naturligvis slå mange ekstra slag når datteren Helene skal i ilden på søndag. Boardercross er øvelsen. Sist Helene deltok i OL, var Arne Jørgen til stede i Vancouver. Denne gangen blir det godstolen hjemme i stua på Oppegård.

– Jeg legger ikke skjul på at når ungene spiller håndballkamper mellom Oppegård og Kolbotn eller er i en OL-finale, så kjenner jeg det. Særlig i toppidretten kommer det nedturer, for Helene har jo det først og fremst dreid seg om skader. Det er mange fordeler med å være engasjert, men det er også en belastning. Det er på mange måter engasjementets pris.

Både han og kona Wenche har vært med som lagledere og trenere i håndball. Snowboardstjerne Helene Olafsen kjenner de fleste idrettsinteresserte til. Sønnen Simen spiller fotball for 2. divisjonslaget til Vålerenga. Den talentfulle midtstopperen har flere aldersbestemte landskamper for Norge. Yngstedatter Monika har markert seg i håndballsammenheng for Kolbotn. Jobben tar mye tid. Idretten likeså. Musikk er en viktig kilde til avspenning for Arne Jørgen.

– Når kona er borte og jeg er hjemme alene, kan jeg låse døren og sette meg til foran pc-en med YouTube – se på gamle konsertopptak og lytte til stor musikk. Det finnes så utrolig mye bra der!

Klikk deg tilbake til forsiden av ØB.no her

 

Artikkeltags