Han vant NM i poker i 2005. Det var forrige gang poker-NM ble arrangert på norsk jord. Så skilte han seg fra kona samme år. Sa opp jobben som markedssjef i et spillselskap. Deretter fikk han tilbud om å spille sponset poker, og slo til på det.
– Jobb skal være lystbetont. Har man mulighet til å jobbe med hobbyen sin, er det kanskje det beste som finnes.
Ikke lenge etter at han omgjorde hobbyen til jobb, ble Bjørn-Erik Glenne den første nordmannen som gikk til topps i hovedturneringen til European Poker Tour (EPT). 5,7 millioner kroner lå i potten. Verdens beste pokerspiller, Phil Ivey, satt slukkøret igjen. Det regnet sjetonger over Glenne. Med ett var han pokerkjendis.
– Alle i miljøet kjente meg, jeg måtte skrive autografer, og media krevde sin del. Først stilte jeg opp på det meste, så begynte jeg å si nei. Det førte med seg for mye oppmerksomhet, innrømmer han. Sju år etter pokertriumfen sa han ja til ØB.
Mye fordi han er i jobb igjen etter en tid med sviktende helse. Glenne har en muskelsykdom og var i en periode lenket til rullestolen. Nå er han på beina igjen med en stokk til hjelp, og med en noen måneder fersk jobb i mediebyrået Enklere Valg på Kolbotn på hånden. Han er fra Nordstrand opprinnelig, men har bodd først på Oppegård, så i Ås de siste 12–13 årene.
Jeg har studert kroppsspråk, vært på kurs med løgneksperter fra FBI. Det er ikke enkelt å bløffe uten at jeg oppdager det.
Bjørn-Erik Glenne
Pokerspiller og rådgiver
Glenne er utdannet innenfor markedsføring, og var markedssjef i et spillselskap før han bestemte seg for å satse på poker for fullt. Kortspill har gjort ham til millionær – både i penger og i historiefortelling.
– Jeg reiste mye rundt i to-tre år og spilte, faktisk deltok jeg i turneringer i 17 ulike land. Det var det jeg levde av. Ikke alle historiene jeg kan fortelle egner seg på trykk, men jeg kan si at jeg har sittet ved en del interessante bord. En gang i Las Vegas satt jeg ved samme bord som skuespilleren James Woods – en fantastisk fyr, for øvrig – så satt jeg sammen med Tobey Maguire da han var Spiderman. Det var noe å skryte av til ungene!
Matematikk og stillesitting
– Du er rangert som den 8. mestvinnende pokerspilleren i Norge gjennom tidene. Hva gjorde deg så dyktig?
– Jeg har evnen til å lese teori, og til å omsette teorien til praksis. Så er jeg svært analytisk. Lærer mye av feil jeg gjør. Hukommelsen er god. Jeg bruker mye tid under et spill til sannsynlighetsberegning. Det er elementær prosentregning for det meste, men jeg har erfart at det er utrolig mange som ikke kan elementær prosentregning!
– Så er jeg ekstremt god til å sitte stille. Et nettspill jeg var med på, varte i over 16 timer. Da gjelder det å holde på konsentrasjonen. De aller fleste feilene gjøres den siste timen. Alle de nevnte egenskaper bruker jeg også i rollen som rådgiver.
Tilbake til hverdagen
Nå er han tilbake i «vanlig» jobb, hevder han trives utmerket med det. I tillegg til rollen som medierådgiver, skal han også være coach i den nystartede event- og kursarrangøren Pokerskole.no, der Glenne samarbeider med selve gudfaren i norsk poker, Tor Hansen.
Han som har spilt med pengene til den både kjente og beryktede amerikanske forretningsmannen Larry Flynt. Pokercoach? Hva i all verden er det?
– Ideen er at tankegangen i poker kan overføres til mange andre felter. Tenk bare på politikk. Mye av det som har foregått i forbindelse med regjeringsforhandlingene nå, er ren spillteori. Poker dreier seg mye om evnen til å sette seg inn i motspillernes tenkemåter. Slik er det i politikken også. Jo bedre man behersker dette, dess bedre vil et forhandlingsresultat bli. Selgere vil også kunne dra nytte av den evnen gode pokerspillere har til å lese mennesker.
– Men vi kan også arrangere rene pokerturneringer for bedrifter, med profesjonelle kortgivere, turneringsleder og pokercoacher som holder et lite kurs i forkant og som er tilgjengelige underveis.
– Hva ved pokerdelen av deg bruker du i rollen som medierådgiver?
– Menneskekunnskap er et stikkord. I poker dreier som sagt mye seg om å lese intensjoner, ha empati med dem du spiller med. Du behøver ikke å ha sympati, men du må kunne sette deg inn i motspillerens situasjon, ikke minst det å kunne se når vedkommende bløffer. Vi sender ut signaler hele tiden. For de fleste av oss er det ikke naturlig å lyve, understreker Glenne.
Når det gjelder dette temaet, sitter rådgiver Glenne med ekstra gode kunnskapskort på hånden. Han deler gjerne ut noen av dem.
– Jeg har studert kroppsspråk spesielt. Lest en god del, vært på kurs med løgneksperter fra FBI. Det går blant annet på mikromuskler rundt øynene, bevegelser vi ikke kan kontrollere. Kort sagt: Det er ikke så enkelt å bløffe uten at jeg oppdager det. Sønnene mine har gitt det helt opp!
– Hvordan er du overfor venner når det gjelder analysedelen?
– Nja, jeg prøver jo ikke å analysere for mye, men all kunnskap man har bruker man jo bevisst og ubevisst.
Poker gjenspeiler livet
– Hva er forskjellen mellom sjakk og poker?
– I sjakk er det lineære sammenhenger, mer rett frem. Poker dreier seg mye om psykologi, det gjøres flere krumspring. Sånn sett er poker mye nærmere det virkelige liv, mener Glenne, som på et tidspunkt var rangert som verdens 30. beste nettpokerspiller og som den 59. beste sjakkspilleren i Norge.
42-åringen ligger på 8. plass over de mestvinnende pokerspillerne i Norge. Han husker godt et av de siste partiene med sjakk han spilte.
– Da tapte jeg mot en 11 år gammel jypling. Lite visste jeg da at han skulle bli verdens beste sjakkspiller noen år senere. Hadde jeg visst det, ville jeg jo skjerpet meg og slått ham!
Magnus Carlsen het 11-åringen på andre siden av bordet.
– Hvor mye pokerspilling blir det nå om dagen?
– Jeg har to sønner på 13 og 15. Ingen av dem kan huske at pappa har hatt en ordentlig jobb, før nå. Nettpoker har jeg kuttet helt ut. Spiller ikke så mye live lenger heller, en gang så langt i år.
– Hvordan er det med spillegenet, er det videreført?
– Yngstesønnen er svært dyktig i et spill som heter StarCraft II. Han spiller for et amerikansk profflag. Jeg begynte en gang på en setning til ham jeg fort forsto at ble feil: «Du kan ikke leve av å spille», sa jeg. Vel, det var det faren hadde gjort så lenge gutten kunne huske. «Gjør det du har lyst til, hvis du blir god nok, så klarer du deg», rettet jeg det til.
– Hva med fremtiden – ser du for deg å kunne leve av pokerspilling igjen?
– Jeg kommer til å drive med spill, så mye er sikkert. Det kan like gjerne være sjakk, som poker. Pengene er ikke det viktigste, men det må ligge anerkjennelse og ære i potten.
– Hva med spillegalskap, hva er ditt forhold til et slikt begrep?
– Ikke spillegal. Spilleglad! Poker er ikke egnet for spillegalskap. Fordi kunnskap er helt avgjørende. Noen blir naturligvis ulykkelig av det, men ofte er det slik at de andre ved bordet tar ansvar og sier fra hvis noen spiller for dårlig. Vi sitter ikke og lopper folk for penger. Det norske pokermiljøet er preget av kameratskap, selv om vi naturligvis er konkurrenter når vi spiller.
– Hvordan definerer du et ekte pokerfjes?
– Et fjes du ikke klarer å lese.