Sterkt møte med fortiden

Ås-gutten Kashfa Gashamura møtte bestemoren sin i Rwanda for første gang på 12 år.

Ås-gutten Kashfa Gashamura møtte bestemoren sin i Rwanda for første gang på 12 år.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

OSLO: Ås-gutten Kashfa Gashamura (23) er mest kjent som barne-TV-onkel Kash King i programmet “Kash og Zook” på NRK Super. Men han er en fyr med mange talenter, noe som stadig flere synes å oppdage. ØB møter ham i kantinen til Det Norske Teatret. Der spiller han for tiden rollen som Mowgli i Jungelboken - på hovedscenen. Stykket hadde première sist fredag. Så skal han delta som artist under innsamlingsaksjonen på NRK senere denne måneden. TV-programmet “Hva har du i bagasjen?”, også det på NRK, har kanskje vært det aller mest interessante for Kash i de siste, travle månedene. Programmet ledes av Noman Mubashir og tar med norske kjendiser tilbake til røttene deres, og presenterer samtidig landet de reiser til. Men hvordan kom Kash inn i bildet her?


– Jeg jobbet i Radio NRJ tidligere, og intervjuet Noman flere ganger i den forbindelse, så vi ble litt kjent med hverandre. Han sendte meg en lang e-post hvor han forklarte hvordan det nye programmet skulle være, samtidig som han spurte meg om jeg hadde en historie å fortelle. Det hadde jeg jo, påpeker Kash, og flekker et ekte Kash-glis: Bredt, slepent og levende.

Kash og bestemor

Sist tirsdag hadde “Hva har du i bagasjen?” premiere, da var det Vendela Kirsebom som møtte sin tyrkiske pappa for første gang. I kveld er det Kash som vises, når han treffer igjen bestemoren sin i Rwanda for første gang på 12 år. For selv om Kash er en helt for mange barn gjennom sin rolle i barne-TV, har Ås-gutten vokst opp uten far. Da han var to år, ble faren drept under Folkemordet i Rwanda. Moren Chouchou Uwera fryktet for livet til sønnen også, og flyktet til Uganda til fots, før de til slutt endte opp i Norge. Gjensynet med bestemoren ble svært følelsesladet.

– Onkelen min bor i Rwanda, så han førte oss til bestemor, i hovedstaden Kigali. Hun så ikke meg før onkel trådde til side. Hun fikk helt sjokk. Jeg ligner visst veldig på pappa, så hun trodde med en gang at det var han. Først ble hun sint. Så gråt hun. Så gråt jeg. Da opptaket var ferdig, så jeg Noman (programleder) stå med rødsprengt ansikt, kameramannen skalv og lydmannen gråt. Det er det sykeste jeg har opplevd. En ubeskrivelig stemning, forteller Kash King Gashamura.

Bestemoren driver et hotell i Rwanda. Hun kan snakke engelsk, men gjør det helst ikke. Kash kan ikke mye rwandisk, noe som hemmet kommunikasjonen.

– Men vi fikk pratet mye sammen den uken vi var der. Det var en god uke. Rwanda er blitt utrolig vakkert, forteller Kash ivrig. Moren, som fortsatt bor i Ås, var også med på turen.

Presidenten og Arsenal

Etter folkemordet i 1994 har altså mye skjedd i Rwanda. President Paul Kagame har stått i front for en rivende utvikling. Og som om møtet med bestemoren ikke var nok: Kash rappet til og fikk organisert et treff med selveste presidenten også.

– Hvordan i all verden fikk du til møtet med president Kagame?

– Jeg sendte ham en melding på Twitter!

– Ja vel ...

– Den svarte han på og inviterte oss til et møte. Møtet skulle egentlig bare vart i ti minutter. Men jeg visste at Kagame er Arsenal-supporter, akkurat som jeg er, så da jeg begynte å snakke om den forrige Arsenal-kampen, glemte han seg helt bort. Vi brukte i hvert fall en halvtime mer enn vi skulle. Jeg inviterte ham på premièren til Jungelboken. Han kom ikke dit, men han vet jo i hvert fall hvem jeg er, gliser Kash, som fortsatt har kontakt med presidenten på Twitter.

Store planer

Gjensynet med Rwanda har gitt ham mye å tenke på. Og tankevirksomheten har avlet både ideer og planer.

– Det er så mye jeg har lyst til å gjøre, men det å kunne sette opp teatervirksomhet der, ville vært utrolig stort. Ta med profesjonelle folk herfra og sette opp en forestilling. Talentet er der. De trenger bare å få det inn i organiserte former, mener Kash.

Det er forresten en ting Kash kjenner igjen veldig godt i rollen som Mowgli.

– Mowgli tror han er en ulv. Navnet hans betyr egentlig “frosk”. Han er usikker på identiteten sin. I Rwanda var det ingen som trodde at jeg er derfra. “Kanskje halvt”, sa de. I Norge ser jo alle at jeg ikke er herfra opprinnelig. Hvor er jeg fra? spør Kash. Det beste svaret, har han selv.

– Jeg er fra hvor du vil. Egentlig kunne jeg tenkt meg å putte alle flagg, kanskje minus Nord-Korea, hehe, inn i ett flagg så kunne det vært mitt flagg. Og selv om han gliser når han sier det, er det ingen tvil om at Kash King Gashamura mener det. Han er heller ikke nervøs for å etterfølge dansefantomet Adil Khan i Mowgli-rollen.

- Heldigvis synger jeg mer enn jeg danser i min tolkning av Mowgli. Det går bra! sier allsidighetens konge, Kash King Gashamura.

Artikkeltags