Gå til sidens hovedinnhold

– Drømmen er å skape et moteimperium

Artikkelen er over 6 år gammel

I midten av september debuterer Rebeca Herlung Høien (25) med egen kleskolleksjon. Hvor? På motemessen i Vancouver.

ÅS: Det hele startet da Rebeca Herlung Høien gikk på barneskolen. Hun tegnet kjoler. Målet var klart: Rebeca skulle bli designer.

– Tegning, form og farge. Kunst «og de greiene der», ligger veldig for meg, sier hun.

Moren er kunstner, faren er musiker, så hun har nok rett i at det ligger noe i Herlung/Høien-genene.

Rebeca har bodd på Vinterbro siden hun var 14 år. Nå er det altså moteuken i Vancouver som står for døren for 25-åringen. Snakk om å debutere med et brak. Men først litt mer om hvordan veien til Vancouver har gått. Rebeca er ingen gjennomsnittlig designer.
For å si det med hennes egne ord: «Jeg tok et valg».

– Det begynte med at jeg ikke fant klær som passet til meg. Jeg så snål ut uansett! «Det må jeg gjøre noe med», tenkte jeg. «Jeg må lage mine egne greier». Da falt valget på søm og design ved Folkeuniversitetet. Jeg lærte meg rett og slett å sy. Så fikk jeg blod på tann.

Lot Vancouver vente

I 2012 begynte Rebeca så smått å selge klær under merkevaren Rebeca Rebeca. Samtidig har hun fulgt sin andre kreative åre, kunsten, hele veien.

– Jeg har gått på kunstskolen ved siden av og egentlig konsentrert meg mest om det. Så fikk jeg en e-post fra moteuken i Vancouver i sommer. Jeg var jo sikker på at det bare var tull, at det var spam. At noen var ute etter penga mine! Så jeg svarte dem ikke.

– Hva behager?

– Jeg ventet én uke med å svare. Så begynte de å purre. Jeg tenkte mye frem og tilbake, men fant til slutt ut at jeg måtte svare dem. Moteuken i Vancouver er større enn den i Norge, men ikke på nivå med Paris og New York, naturligvis. Dette er den første moteuken for meg – jeg debuterer i utlandet!

– Hvordan hadde de (Vancouver) kommet over dine klær?

– I forbindelse med at jeg etablerte et firma laget jeg også en nettside, blant annet med bilder av klærne mine. De likte tydeligvis uttrykket mitt veldig godt.

– Du tar med deg 14 antrekk til Canada. Hva slags klær lager du?

-Jeg vil ha det stilrent, ikke for mange farger. Toppen tre farger sammen, hvis jeg må kombinere. Jeg etterstreber også fine linjer i sømmene. Ikke noe LSD-trip her!

– På hvilken måte mener du dine klær skiller seg ut?

– Selv om det er enkelt, skjer det ting i sømmene. De er ikke vanlige. Du kan se kreativiteten, er det flere som har sagt. Den ene kjolen kan man ikke åpne armene i, den er litt tvangstrøye-aktig. Fanget av fashion! har jeg tenkt. Så er det jo ikke alle som lager kjoler av lerret...

Drømmefangeren

Kan man si. En av kjolene (se bildet under) er faktisk laget i lerretsstoff. Det er heller ikke alle som tegner og designer klær på bakgrunn av drømmer. For det er sånn det er: En del av ideene til Rebeca kommer til henne i drømme.

– Det er temmelig lenge siden jeg begynte å drømme om ulike antrekk. Jeg tegner det jeg har drømt, noe som drar med seg nye ideer. Fire av de til sammen 14 antrekkene som blir med til Vancouver har jeg drømt frem, blant annet lerretsdrakten.

Hun går siste året DTX kunstinstitutt i Bærum. Både moren og onkelen har gått der tidligere. For litt siden hadde Rebeca utstilling i Oslo rådhus, hvor blant annet en serie selvportretter ble vist frem. Kombinasjonen kunst og design krever en viss balanseevne. Rebeca er avhengig av begge deler.

– Kreativiteten min er slik at det ene inspirerer det andre. Jeg er en rastløs sjel. Kan ikke bare sitte å designe, kan ikke kun lage bilder. Noen vil sikkert synes det er slitsomt, men for meg er det riktig rytme.

– Hva venter du kan komme ut av Vancouver?

– Målet er jo å fange noens interesse, få noen til å investere i meg. Jeg har pratet med flere som er interessert allerede, men som vil se an hvordan det går i Vancouver. Ambisjonsnivået mitt er høyt. Målet er å bygge opp et imperium ala Versace eller Dolce & Gabbana.

Spennende, er ordet. Kolleksjonen hun tar med seg til Canada kaller hun Star People. Hun begrenser seg foreløpig til dameklær. Moteuken i Vancouver åpner 15. september. Rebeca reiser dit alene. For å fange enda en drøm.
Designerdrømmen.

Fakta om Rebeca

Kommentarer til denne saken