De kaller det kjærlighet på boks

Kommer ikke til kort: Berta Lende Røed og mannen Thomas Røed har hatt mye glede av de gode samtalene på boks selv også. Før jul tok salget av, og det er solgt godt over 3000 bokser siden lanseringen før jul.

Kommer ikke til kort: Berta Lende Røed og mannen Thomas Røed har hatt mye glede av de gode samtalene på boks selv også. Før jul tok salget av, og det er solgt godt over 3000 bokser siden lanseringen før jul.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Den er fylt med spørsmålskort som skal inspirere til den gode samtalen og styrke kjærligheten. FuelBox kaller de boksen.

DEL

KOLBOTN: – Vi snakket om alt, i timevis. Så kom ungene. Vi ble trøtte og slitne. Samtalene gikk i stå. Da begynte jeg å skrive ned spørsmål på lapper.

I korte trekk kan bakgrunnen for Berta Lende Røeds (39) samtaler på boks, eller FuelBox som boksen heter, oppsummeres slik. Hun brukte seg selv som eksempel. Høstet fra egne erfaringer. Eget samlivsbrudd.

Spørsmålslappene ble etter hvert så mange at hun samlet dem i en konvolutt. Allerede første kvelden hun og mannen Thomas prøvde seg på noen av spørsmålene, ble det klaff.


– Vi rakk fem spørsmål på tre og en halv time. Det ble en kjempekveld. I en stresset hverdag er det fort gjort å stivne i et forhold, gå seg litt fast. Man tror at man vet alt som partneren sin, men det gjør man jo ikke.

- Vi har prøvd hele veien å sette av tid til å snakke med hverandre, men vi kom til et punkt hvor jeg innimellom tenkte «hva skal vi snakke om nå?». Spørsmålene jeg hadde spart på ble en katalysator.

- Jeg har fått tilbakemelding fra mange par som sier at FuelBox har tent en ny gnist hos dem, sier Berta.

Lagerplass på Kolbotn

Selv er hun fra Bryne på Jæren, og det er her FuelBox har sitt hovedsete. Berta er lærerutdannet, men har jobbet mest med kommunikasjon, coaching og salg i et legemiddelfirma i Oslo. Nå er det FuelBox for alle pengene.

170 spørsmål er fordelt på ti ulike kategorier. En egen nettbutikk er etablert. Poenget er at husbond Thomas Røed er fra Kolbotn og gjennom foreldrene til Thomas, Gerd og Per, har Kolbotn blitt et slags distriktskontor for de gode samtalene på boks. Berta var gjest på God Morgen Norge på TV2 før jul, og opplevde en enorm respons i etterkant.

Da måtte svigers hjelpe til med pakking og utsending av boksene. Flere hundre bokser ble kjørt ut fra Monrad Johansensvei på Kolbotn før jul.


– De holdt på som gale her. Thomas var på postkontoret på Kolbotn med hundrevis av bokser. Selv lille julaften kom det bestillinger, ja, siste bestilling før jul kom faktisk kl. 18 på selve julaften. Svigerforeldrene mine er så ivrige og flinke, at jeg ikke vet hva jeg skulle gjort uten dem, sier Berta og ler hjertelig.


– Og nå kan alle som bestiller FuelBox og som bor i nærheten av Kolbotn, hente ut varen her, legger hun til.

Romantikken blomstrer

Berta og Thomas har lagt ned mye tid i forarbeidet til kortboksen. Innovasjon Norge ble med på laget fra start av. Et reklamebyrå har hjulpet til med designet. Spørsmålene er testet ut på andre par. Berta er gründeren bak det hele, mens mannen Thomas tar seg av alt papirarbeidet.


– Hvem kjøper disse boksene?


Jeg var sikker på at det ville bli par på vår alder, småbarnsforeldre. Og at damene i forholdene skulle kjøpe. Feil! Her er det par i alle aldre, mange fra foreldregenerasjonen vår, faktisk. Så kan de gravere en hilsen på boksen også. Mennene er romantiske herfra og til månen. Jeg blir helt rørt, forteller Berta.

Kjærligheten må pleies

Hun understreker at kortene ikke er ment som et terapeutisk verktøy. Den energiske gründeren fra Bryne vil at boksen skal stå fremme og være lett tilgjengelig. Og at den kan erstatte iPad og tv både titt og ofte.


– Det er ikke meningen at kortene kun skal tas frem til påske, eller at man må bruke en hel kveld på dem. Dessuten er de ikke kun ment for par som sliter. Kjærligheten må pleies hele tiden – av alle. «Skal vi ta et par spørsmål?» er holdningen jeg jakter på.


Eksempler på spørsmål fra boksen: «Hva er de største likhetene mellom din familie og min familie?». «Hvordan vil du beskrive vårt forhold med tre ord?» Nå jobbes det med en egen seniorversjon, og flere bedrifter vil få egne versjoner spesialtilpasset deres behov.


– Svigerforeldrene mine er med og utvikler seniorversjonen, som har til hensikt å skape gode samtaler mellom eldre, og kanskje også mellom yngre og eldre. Jeg tror vi har truffet tidsånden godt. Jeg har tenkt på å utvikle en app også, men slått det fra meg. Poenget med FuelBox er at man skal ta seg tid til å prate sammen.

- Da tror jeg samtale på boks er den beste løsningen.

Klikk deg tilbake til forsiden av øb.no her
 

Artikkeltags