Gå til sidens hovedinnhold

Lyser av matglede

Artikkelen er over 6 år gammel

– Jeg liker at oppskriftene forklares med bilder. Det gjør alt lettere, mener Kaja Celine Simonsen (11).

OPPEGÅRD: Vi har holdt på med forbrukerforskning i mange år, og vi ser at matkunnskapen hos barn og voksne er nedadgående. Vi vet også at barn er veldig glad i å lage mat, men at de ikke alltid slipper til. Foreldre har dårlig tid. Matlagingen kan føre mye griseri med seg. I forbindelse med et prosjekt var jeg rundt på mange skoler. Mange av elevene klarte ikke å kakke egg en gang. Det var behov for oppgradering av matkunnskapen til unger. Derfor har vi lansert matstart.no, forklarer presseansvarlig for matprat.no, Trude Henrichsen.

Slipp ungene løs!

Barn har vært med i arbeidet med å kartlegge hva behovet er.

– Så har vi brukt barn til å lage maten underveis, selvsagt med matfaglig personell i bakhånd. I stedet for masse tekst er oppskriftene i stor grad bildebasert. Foreldre skal få tro på at ungene kan lage mat. Så kan man lage mat sammen også. Kanskje står en omelett klar en dag når mor og far kommer hjem fra jobben, frister Henrichsen.

Ingen pekefingre

Målgruppen er både barn i 9–12 års alderen – og voksne.

– Hvorfor er en slik nettside så viktig?

– Når man lager mat kommer man bort i farlige redskaper, varme plater, skarpe kniver. Ungene må lære seg å håndtere dette. Så er det jo synd hvis vi glemmer å lage mat. Ikke minst tradisjonsmaten. Viktig at det ikke bare blir kebab og pizza, understreker Henrichsen.

Det hele er pedagogisk lagt opp– det er ingen pekefingre å finne på matstart.no. Matglede og mestring spiller hovedrollen. Hva synes ungene selv om den nye nettsiden?
Kaja Celine Simonsen (11), Maria Gjørven (10) og Markus Julian Andersen (10) fra Østli skole på Oppegård er blitt invitert inn på kjøkkenet til Trude Henrichsen.

– Nettsiden er veldig fin. Jeg har laget en rett derfra, noen pizzaboller. De ble kjempegode, begynner Maria.

Lager mat nesten daglig

I underkant av 60 oppskrifter er tilgjengelig per nå. Flere er på gang. Kaja, Maria og Markus er temmelig samstemte; de er opptatt av mat. Spiser frokost gjør de alle, og enten er det korn, brødskiver eller yoghurt som blir inntatt. Og frukt. Maken til flinke unger!

– Dette er jo nesten for godt til å være sant, utbryter Henrichsen med et latterhikst.

– Hvor ofte lager dere mat hjemme, forresten?

– Nesten hver dag, sier Kaja, og får bifall fra de to andre. Så er det tid for praksis. Er Kaja og co. like dyktig til å lage mat som til å snakke om den? Omelett med paprika, ost og salami plukkes frem fra oppskriftene.

– Først må vi vaske hendene! slår Kaja fast.

– Så må det kuttes paprika, leser Maria. Markus går i gang med et ostesmørbrød.

Egg kakkes, paprika hakkes. Oppskriften leses på PC-skjermen. Så piskes eggene sammen med noen skjeer vann og ei klype salt. Eggeblandingen lander i panna på komfyren. Svak til middels varme. Paprika og salami veltes inn til slutt.

– Nam! Det ser godt ut, sier Maria.

– Kos deg med maten, står det her.

–Takk skal du ha! sier de tre kokkene fra Østli skole nærmest trestemt. Til bords er det lett å se: Både omeletten og ostesmørbrødet falt i smak.

Det ble rett og slett en god matstart.

Forslag til aktiviteter:
** Vaske og skrelle poteter, gulrøtter og andre grønnsaker.
** Mose frukt og kokte grønnsaker.
** Panering. Sett opp små stasjoner og la barnet jobbe seg gjennom stasjonene før en voksen tar seg av stekingen. Det kan være én stasjon med kjøtt, kylling eller fisk, én med sammenvispede egg og én med brødsmuler
** Måle opp ingredienser ved bruk av litermål
** Riste sammen dressing i et glass med lokk
** Rense kokte egg. Pass på at de er godt avkjølte
** Dekke bordet–med litt hjelp
** Hjelpe til med opprydding og oppvask. Sette i oppvaskmaskinen.

Kommentarer til denne saken