Gå til sidens hovedinnhold

Stephans idé kan revolusjonere dataverdenen

Artikkelen er over 6 år gammel

Når store ting skjer i databransjen, er det ofte Apple eller Microsoft du hører om. Det neste store kan bli dataprogrammet til Stephan Nordnes Eriksen.

OPPEGÅRD: 25-åringen fra Kolbotn er nettopp ferdig med sin master i datateknikk fra Norges teknisk-vitenskapelige universitet (NTNU). Han har startet firmaet Konjekt sammen med kompisen Børge Dvergsdal. De jobber med et system som skal gjøre det enklere å finne igjen filer på en datamaskin.

Så god er ideen til Konjekt at de nyss fikk 300 000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge. Lykkes Nordnes Eriksen og co. i alle kanaler, ligger mye til rette for en vaskeekte datarevolusjon. Mannen bak er ikke Bill Gates, men en 25-åring fra Sofiemyr.

De holder til i Forskningsparken like ved Rikshospitalet. Kontorlokalene får de bruke gratis. Det kommer godt med. Gründertilværelsen er foreløpig ikke særlig innbringende med tanke på den klingende mynt. Men Eriksen klager ikke. Han visste hva han gikk til. Oppstart og gründervirksomhet har ligget hjertet hans nær lenge.

– Jeg var mye involvert i oppstartsmiljøet i Trondheim gjennom «Start NTNU». Dette er en studentorganisasjon som jobber med å gjøre ungt entreprenørskap kjent blant ungdommer. Det går an å starte egen bedrift i stedet for å begynne å jobbe for Statoil eller et av de store konsernene – og det er det vi har gjort, forteller Stephan.

Idéer in the USA

Gründerskolen, et opplegg Universitetet i Oslo står bak, sendte Eriksen til San Francisco. Der jobbet han fulltid som hospitant i et firma, samtidig som han fulgte et skoleopplegg.

– På gründerskolen skal du jobbe med en idé. Jeg fikk med meg to personer som likte min idé, og slik startet det som nå er Konjekt. Vi mener det er et designproblem med måten alle datamaskiner leter etter filer på i dag, innleder Stephan Nordnes Eriksen.

– Det er dette problemet vi mener vi har funnet løsningen på.

Engasjementet er stigende. Forklaringsbehovet likeså. Det er to måter å finne en fil på slik det er i dag: Enten må du klikke deg inn i en mappe. Da må du samtidig huske hvilken mappe du la filen i, noe som igjen krever det at du legger alt på rett sted. Søkemulighetene i dag er begrenset til å søke med spotlight eller Windows-search. Da må du skrive hva filen heter. Hvis du søker på «datamaskin», vil du ikke finne igjen filen om du kalte den «PC».

– Hva skiller så programmet Konjekt fra måten filsøk er organisert på i dag?

– Når du åpner Konjekt, gjør det flere ting: Det finner ut hvor du er og hva klokka er. Så gjetter det på hvilken fil du er på jakt etter ut fra det. Det ligner litt på «sist brukte dokument»-systemet du har i Word. Vi kan i tillegg se hva du vanligvis gjør for eksempel onsdager kl. 8 – og så vil programmet gjette på hvilke filer du trenger.

Nulltidsvisjonen

Drømmescenarioet til Konjekt er at du skal bruke null tid på søket ditt.

– Men vi ser jo at programmet på et tidspunkt ikke vil gjette riktig. Da vil søkefunksjonen koble temaer sammen. Når du søker på «PC», forstår systemet at PC og datamaskin er det samme. I tillegg relaterer vi filer til steder. Hvis du husker at du var i London da du jobbet med en fil, kan du skrive London i søkefeltet. Da vil den aktuelle filen vise seg. Vårt mål er at datamaskinen skal innrette seg etter mennesker og ikke motsatt, slik tilfellet er i dag.

– Hvilke hindre står igjen å passere før dere er i mål?

– Det største hinderet er økonomi. Vi har fått 300 000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge, noe vi er kjempeglad for, men det er litt begrenset hva vi kan bruke pengene til. Vi trenger mulighet til å lønne oss selv etter hvert og hente ytterligere kompetanse. En annen side er hvordan vi skal nå ut til brukerne. Vi har jobbet ett år med dette nå. Målet er å ha en betaversjon (testversjon) klar til i begynnelsen av 2015.

– Hvordan er responsen fra markedet?

– Spørreundersøkelser vi har gjennomført tyder på at dette er noe mange mener de trenger. Vi har vært i kontakt med flere investorer som sier «dette trenger jeg». Responsen er så god at vi jobber videre med full styrke.

– Hvor mye av dette er tenkt fra før, gjort fra før?

– Google har gjort noe av det samme med søk på nett, men så vidt vi vet, og vi har gjort en stor analyse av mulige konkurrenter, er det kun én reell konkurrent. Men de satser kun på Excel-ark, og bare for business-delen av markedet. Ideen vår bygger jo på ting vi mener mangler med dagens løsninger. Produktet vårt er høyteknologisk, så det er ikke noe hvem-som-helst kan lage på soverommet over natten. Vi er ikke så engstelige for de større aktørene heller. Det tar tid å sette i gang nye prosjekter, kanskje spesielt for de store aktørene. Vi burde klare å være først på markedet med dette.

Klikk deg tilbake til forsiden av ØB.no her!

Kommentarer til denne saken