Ingen kur mot Terrys kjærlighet til The Cure

SMITHEKILDEN: Terry Jansens The Cure-samling er blant de mest omfattende i Europa. Denne helgen er han i London og ser favorittbandet for 40. gang. – Det eneste negative er at jeg ikke får vært til stede på reunionen til klasse 10C som jeg fulgte ut fra Vevelstad ungdomsskole i 2004. Jeg kommer til å sende dem varme tanker selv når Robert står foran meg!

SMITHEKILDEN: Terry Jansens The Cure-samling er blant de mest omfattende i Europa. Denne helgen er han i London og ser favorittbandet for 40. gang. – Det eneste negative er at jeg ikke får vært til stede på reunionen til klasse 10C som jeg fulgte ut fra Vevelstad ungdomsskole i 2004. Jeg kommer til å sende dem varme tanker selv når Robert står foran meg!

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I kveld når Terry Jansen målet: Han er til stede på sin 40. konsert med favorittbandet The Cure – før han selv fyller 40 om noen måneder. Vi må 27 år tilbake i tid for å finne starten på kjærlighetshistorien.

DEL

SKI: Mye ved Terry Jansen er helt normalt. Han er lærer ved Haugjordet ungdomsskole, er gift og har tre døtre. Bor i Ski. Det er når du kommer inn i stua hans og ser at parketten for anledningen er teppelagt med The Cure-utgivelser at det slår deg: Han er ikke helt som alle andre, Terry. Men det er sannelig ikke Robert Smith heller.

The Cure er et av de første alternative bandene som ble så store at de nærmest er for mainstream å regne i dag. Likevel. Frontfigur Robert Smith blir nok aldri allemannseie. Til det er leppestiften for rød og sminken for tung. Stemmen for angstfylt. Det tetteste han har kommet på hvermannsen er singelen Friday I'm In Love, en skamløst fengende poplåt som til og med P4 kan spille. Er den å finne blant Terrys favoritter, tror du?

– De spiller den på så å si hver eneste konsert. Når den kommer, går jeg og pisser, låter det derfra.

The Cure-pilen

Singelen Boys Don't Cry pirret nysgjerrigheten til 11 år gamle Terry under det første besøket i London i '85. Men det var ikke før han ble truffet av albumet Kiss Me Kiss Me Kiss Me i 1987 at hans skjebne var beseglet. Det er 27 år siden Amor skjøt ham med The Cure-pilen. Terry Jansen har aldri sett seg tilbake.

– Fra 1987 har alt dreid seg om å få tak i alt av The Cure. Jeg leste Musikkavisen Puls, Record Collector og kom i kontakt med andre fans. Vi skrev til hverandre og byttet til oss utgivelser vi ikke hadde. Platemesser ble flittig besøkt. The Cure har en låt for alle sinnsstemninger. Jeg lytter til dem når jeg er glad, når jeg er deppa og når jeg grubler. De dekker hele spekteret.

På russelua til Terry står det bare «The Cure» Jansen. Her har vi en mann som spiller musikken med hjertet utenpå The Cure-trøya.

– På videregående markerte jeg alltid 21. april, fødselsdagen til Robert Smith, med å ta med kake til alle i klassen, forteller han. Vet du hva? Terry feirer 21. april fortsatt.

– Nå er det de nærmeste kollegaene som får skolebrød!

Et av spørsmålene som melder seg når lidenskapen setter inn på denne måten, er hva familien mener om kjærligheten han nærer til denne snåle 54 år gamle mannen med den tuperte rufsesveisen, sminken og de leppestiftrøde leppene. Hva sier kona di, Terry?

– Hun har gitt opp! Nei, hun har støttet meg hele veien, akseptert galskapen. Det er jeg takknemlig for, sier Terry.

Lidenskap til en halv mill.

Han kan telle på en hånd de dagene han ikke har spilt The Cure de siste 27 årene. Nå er han snart 40 år. Begeistringen for Robert Smith og musikken er like brennende. Hvordan?

– Robert (Terry er på fornavn med Smith hele veien) er så produktiv og det skjer stadig noe nytt rundt The Cure. Dessuten er fellesskapet med andre Cure-fans noe jeg setter høyt. Alle turene med min gode venn Lars Matsson (fra Ås) betyr enormt mye. Vi traff hverandre på Cure-konsert og har så å si alle opplevelsene med bandet sammen. Det knytter et ekstra sterkt vennskapsbånd.

– Hvor mye penger har du brukt på The Cure?

– Med reiser, konserter og det hele, tror jeg det runder en halv million. Om jeg angrer? Nei, nei. Når jeg tenker på hva Robert Smith har betydd for meg, hva han har gjort for oss fansen, så er den halve millionen mitt livs beste investering.

I løpet av helgen runder Terry altså 41 konserter, med to konserter i Royal Albert Hall. Han har sett og hørt det meste Robert Smith har gjort. Hva holder liv i spenningen videre?

– Noe av det vi drømmer om er at de skal fylle hele konserter med b-sider de har utgitt. Produksjonen er så stor at de kunne spilt tre kvelder på rad bare med b-sider. Det hadde vært noe, det!

«The Cure» Jansen har satt sammen et utvalg lister, til ære for ØBs lesere. La Terrys veiledning inspirere til et dypdykk i The Cures særegne og mangesidige katalog.

Terrys topp 3 album:
(Han nekter å rangere disse)
Pornography (1982)
Kiss me Kiss me Kiss me (1987)
Disintegration (1989)

Terrys topp 5 «øde øy-låter»
1. The Same Deep Water as You (Fra Disintegration, 1989)
2. Ariel (Låt fra sent '82 som ikke er på noen plater)
3. New Day (B-side fra 1985)
4. All I Want (Fra Kiss me Kiss me Kiss me, 1987)
5. All Cats Are Grey (Fra Faith, 1981)

Terrys joggeliste
1. The Kiss
2. Fight
3. Shiver and Shake
4. Push
5. End
6. One Hundred Years
7. Big Hand
8. This Morning
9. Give Me It
10. This Twilight Garden

 

Artikkeltags