Neste år blir det nytt orgel i middelalderkirken

Gave: Leder Peder Holt i Ski menighetsråd setter stor pris på å få en gave på 100.000 kroner - en gang til! - fra Ski sanitetsforening ved fra venstre Rannveig Stenehjem, Ingrid Dahl, leder Ingebjørg Saxegaard og Aslaug Lemme Johannessen.

Gave: Leder Peder Holt i Ski menighetsråd setter stor pris på å få en gave på 100.000 kroner - en gang til! - fra Ski sanitetsforening ved fra venstre Rannveig Stenehjem, Ingrid Dahl, leder Ingebjørg Saxegaard og Aslaug Lemme Johannessen.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

1. november 2015 blir en merkedag i Ski middelalderkirkes snart 900 år gamle historie.

DEL

SKI: Da er det meningen at det nye orgelet skal være på plass. Det har allerede vært høytidelig kontraktsunderskriving i Ski middelalderkirke - med servering av orgelbrus!

– Dagens orgel er fra 50-tallet og er i dårlig forfatning. Det er et typisk etterkrigsorgel bygd med dårlige materialer, sier kantor Ulf Krupka.

Valget har falt på det eldste orgelbyggeriet i Norden, Marcussen & Søn i Aabenraa. Det danske firmaet har 200 års erfaring med orgelbygging.

– Dette blir et moderne instrument, bygd etter klassiske prinsipper. Bygd i vår tid, men med klang fra 1800-tallet, sier orgelkonsulent Anders Hovind.

Den første helgen i mai reiser orgelkomiteen på besøk til fabrikken i Danmark.

– Det nye orgelet kommer til å stå der det gamle står. Dagens plassering er optimal, også fordi det er et fredet bygg. Riksantikvaren er fornøyd med denne løsningen. Det nye orgelet blir litt større, ikke fysisk, men i innhold. Det får flere stemmer, påpeker Hovind.

Stor forskjell

Marcussen & Søn har bygd 1800-tallsorgel i Haslum kirke, mens du i Holmen kirke finner et «moderne» orgel.

– Vi har vært i begge kirkene, og vi var enige om at vi likte klangen i 1800-tallsorgelet godt, sier kantor Ulf Krupka.

Danskene har en møysommelig jobb i vente.

– De begynner å arbeide i Danmark cirka 1. oktober. Orgelet blir bygd på fabrikken, satt sammen og plukket ned igjen. Rundt 10. august neste år kommer orgelet hit og blir bygd ferdig. Det er meningen at orgelet skal innvies 1. november 2015, forteller kirkeverge Jens Erik Undrum.

Stenger kirken

Orgelbyggingen medfører at Ski middelalderkirke blir stengt noen måneder neste høst.

– Når kirken først må stenges, må vi også se på om det er andre ting vi bør gjøre samtidig, for eksempel vurdere malingen på veggene, sier Undrum.

Ski menighet håper å spare en del ved dugnad når man skal fjerne det gamle orgelet.

– Da skal vi ha orgelbasar! Da kan du kjøpe deg en ekte orgelpipe, sier kantor Ulf Krupka.

Prislappen på det nye orgelet blir nesten fem millioner kroner. Prisen på selve orgelet ender rett under fire millioner kroner. I tillegg er det beregnet en million kroner til diverse arbeid rundt det, fjerning av det gamle og eventuelle byggetekniske ting. Ikke minst skal orgelet males.

– Det tar vi ikke på dugnad! sier orgelkonsulent Anders Hovind med et smil.

Ski kommune stiller med tre millioner kroner.

– Forhåpentligvis klarer vi å få inn mye på egenhånd, sier kirkeverge Jens Erik Undrum.

Ski sanitetsforening fylte 100 år i fjor. Da spanderte de 100.000 kroner til nytt orgel i Ski middelalderkirke. Nå har de sannelig vært på farten igjen med 100.000 nye kroner til orgelet.

– Flere konserter hadde vært lurt, synes jeg. Konserter med musikk folk liker. Det er fint å få et nytt orgel med gammel klang i en gammel kirke! sier leder Ingebjørg Saxegaard.

Artikkeltags