Noen av dere har kanskje sett varebilen som kjører rundt i Ski og omegn, med det smått sprudlende navnet «Solskinnsmurer'n» på siden. Det høres jo ut som et firma Begeistringsetaten kunne stått bak. Og det er for så vidt begeistring det er snakk om. Begeistring for murerfaget. Og nå har Solskinnsmurer'n fra Ski slått seg opp i hovedstaden også. Vi kommer til Aker Brygge, men vi kaster loss med en aldri så liten historietime.

Berg-og-dal-bane

Brødrene Kjetil (46) og Robert Svendsen (38) fra Ski slo sine pjalter sammen for fire år siden. Storebror Kjetil gikk opp løypa.

– Kjetil er storebror, åtte år eldre enn meg, så han var først ute. Etter hvert kom han inn i et samarbeid med Rune Ek Larsen som har et lite kakkelovnsfirma i Drøbak. Kjetil var med og hjalp Kakkelovnspesialisten i starten. Han lurte på om jeg også ville begynne i læra der. 20–21 år var jeg da, og siden har vi blitt værende i bransjen, forteller Robert.

Det har vært en berg- og dalbaneferd – som det ofte er når man tar steget og begynner for seg selv – men Svendsen-gutta har landet med et stødig nedslag.

– Brutter’n bestemte seg for å satse på eget firma. Der var vi temmelig ferske, dette var tidlig på 2000-tallet. Som mange andre har vi lært oss spillereglene den harde veien. Det ble til slutt en konkurs, selv om ingen tapte penger på oss. Men det var ikke snakk om å spørre fatter’n om hjelp. Jeg gikk fortsatt i læra, brutter’n var stolt og skulle ikke ha hjelp. Til slutt hjalp fatter'n litt til med oppryddingen. Etter en stund med hvert vårt firma, fant vi ut at nå kan vi slå oss sammen igjen. Nå ordner fatter'n papirarbeidet. Han er like oppgitt hver gang vi kommer med kvitteringene fra julebordet! Vi har hatt felles firma de siste fire årene. Nå er det hovedsakelig Varmefag-kjeden vi betjener – og vi har fått orden i sakene, forteller Robert.

Da kan vi legge til at «fatter'n» i denne sammenhengen er tidligere vinterolympier og kombinertløper, Markus Svendsen. Det var nok snarere bakgrunnen som bankmann enn skiferdighetene som sørget for det stødige nedslaget ved denne anledningen. Det var historietimen.

Peis til hipsterne

Svendsen-gutta tar imot ØB på den nyåpnede restaurant Asia på Aker Brygge. Restauranten har et urbant uttrykk. Her er det bilder av tatoverte mennesker på veggene. Interiøret og miljøet ellers bare forsterker hipsterspreget. Mye kan sies om Solskinnsmurerne, men hipstere er de ikke. Hippe peiser, derimot, har de kontroll på. I restauranten Asia står det fire store, markante peiser og skinner. De er sentralt plassert lokalet. De synes. Murt og montert av brødrene Svendsen fra Ski. Hvordan fikk det lille murerfirmaet fra Ski dette oppdraget?

– Da jeg gikk i læra hos Rune Ek Larsen, murte jeg også peis, da på DS Louise litt lenger borti gata her. Det er Rune Ek Larsen som har hatt kontakten med gassfirmaet Alfa olis, så det er gjennom denne kontakten vi har fått disse jobbene. Tidligere jobbet vi som innleide gjennom Ek Larsen, nå står vi helt på egne bein, forteller Robert.

Et lite stykke Ski

Storebror Kjetil må gå i et annet møte. I tillegg til peisene i selve restauranten, har Solskinnsmurerne montert og murt flere peiser i etasjene over også. Fremdriften her må diskuteres.

– Vi har hatt ansvaret for monteringen av alle peisene her. Da vi skulle sette i gang, var det kun noen gassrør som sto opp. Alt som er rundt disse gassrørene har vi murt opp. Vi er litt stolt av at absolutt alt av utstyr og materialer vi har brukt til disse peisene er Ski-basert, forteller Kjetil Svendsen. Ski-firmaer som Harald Grønvold, Ski Glassmesterforretning, Steinsenteret og Ski Bygg har alle vært inne i bildet.

Gutta har også vært med på å montere peiser og sette opp en gigantisk pizzaovn hos naborestauranten Olivia tidligere. Heller ingen liten jobb. I det hele har Svendsen-gutta lagt igjen visittkort så det holder langs den fasjonable brygga i hovedstaden. Men peisene som varmer i restauranten Asia er altså et lite stykke Ski på Aker Brygge. Det er den første, store jobben i Oslo der Solskinnsmurerne står helt på egne bein.

– Vi legger ikke skjul på at vi er ekstra stolt av jobben vi har gjort her. Selv om vi innimellom får noe innleid hjelp, består firmaet vårt kun av oss. Det er stort sett vi to som gjør all jobben selv, påpeker Robert. Et såpass solid produkt har Solskinnsmurerne levert at flere Oslo-jobber er i vente.

– Hvor stammer egentlig navnet Solskinnsmurer'n fra?

– Du vet, håndverkere har en tendens til ikke alltid å dukke opp når de skal. Det var et oppdrag vi hadde som gikk over en lang periode. Jeg vil ikke si at vi ikke var der når vi skulle, men i hvert fall så skinte sola hver eneste gang vi var der – hele sommeren igjennom var himmelen blå. Da sa vi til hverandre: Vi er jo solskinnsmurere! Vi jobber ikke ute i all slags vær, liksom. Solskinnsmurern.no ble et faktum. Det er ikke alltid det stemmer – det er ikke så lett å få til i Norge. Men brutter’n og jeg er sjelden sure og i dårlig humør. Sånn sett kan vi kanskje si at sola skinner litt uansett når vi kommer på jobb!