Gå til sidens hovedinnhold

Katten og kaninen som nesten er bestevenner

Dette er historien om en katt som er redd for mennesker, en mann som er redd for dyr, men glad i en dyreelsker, og en kanin som sjarmerte seg inn til å bli et fast medlem av familien.

Artikkelen er over 5 år gammel

SKI: To undulater kvitrer høylytt i rekkehuset på Siggerud, akkurat som for å si: Det kommer besøk, det kommer besøk. Det dufter nytraktet kaffe når matmor Kristin Danielsen inviterer.

Hun og ektemannen Johan bor med katten Lady Grey, kaninen Truls og de to skravlete undulatene. Men det har ikke alltid vært gitt at dette huset skulle ha verken firbente eller fjærkledde.

"Hund er skilsmissegrunn"

- Johan ble bitt av hund som liten og har hatt lite erfaring med dyr. Jeg husker vår første skitur sammen for 19 år siden. Vi møtte en hund og Johan skvatt. Han brummet fram at "hund er skilsmissegrunn", forteller Kristin og ler høyt.

Det var vel noe av det dummeste han kunne si på stevnemøtet med damen som var så glad i dyr.

Gift ble de. Sakte, men sikkert og i sitt eget tempo har Johan blitt mer glad i dyr. Nå deler han mye av sin kones forkjærlighet for de firbente.

- Han har til og med prøvd hundekjøring på Svalbard. Vi var nokså spente begge to, men han storkoste seg, sier Kristin fornøyd.

Som katt og mus - nei, kanin

Hittekatten Lady Grey gjemmer seg trygt under spisestuebordet. Hun er ikke så glad i fremmede og trenger litt tid før hun finner en hånd å stryke seg under. Det er fem år siden ekteparet ble enige om å ta til seg den koksgrå grevinnen. Om hun ikke er adelig, er det ingen tvil om at den spankulerende skjønnheten er sjefen i huset. Selv ikke en sprellete kanin vipper katten av tronen. Man kan nesten kalle dem bestevenner. Bare nesten.

- Hun tok en jordrotte rett før du kom. Det minner om at hun faktisk er et rovdyr, sier Kristin.

Matmor henter gårdskaninen Truls fra det store buret på kjøkkenet og har en god historie på lager. Hvordan kan et rovdyr og "middagsmaten" bli nesten bestevenner?

- Jeg vet ikke helt. Kanskje det har noe med personligheten deres å gjøre. De er veldig forsiktige, begge to.

Kristin jobber i gårdsbarnehagen på Jeløya. Der er det både griser og høner. Og kaniner.

- Den ene gårdskaninen har nok hatt et uventet møte med en villkanin, for det var plutselig et kull kaninunger i innhegningen, forteller hun og humrer.

Alle ungene ble gitt bort. Men det var èn igjen. Hun skulle bare passe den siste ungen i kullet til noen ville gi den et hjem. Det er nå to år siden.

- Vi kalte ham bare "kanin" for ikke å bli så knyttet. Men etter hvert som ukene gikk, ble jeg mer og mer redd for at det ble funnet et hjem til han. Han er litt av en koseklump og det er uvanlig for kaniner. Mange kaniner er også redde for katter, men disse to går fint sammen.

"Kanin" sjarmerte seg inn i hus og hjerter. Og da Johan foreslo navnet Truls til det høyspisende pelsdyret, ble herr kanin familiemedlem nummer fem.

Ser på TV sammen

Lady Grey og Truls er aldri sammen alene. Det tør ikke matmor. Katten er tross alt et rovdyr, og Truls er veldig glad i ledninger. Men det hender de to kryper inn i matmors trygge armkrok når familien samles i TV-stuen. Da er Truls snar til å vise sine varme følelser for Lady Grey, og slikker pelsen hennes.

- Er katten i riktig godt humør, hender det hun slikker pelsen til Truls. Da er han i syvende himmel, sier matmor og skotter ned på kaninen som koser seg i fanget hennes.

Selv om Kristin mener kontakten mellom dyr og mennesker er viktig, understreker hun at dyr er dyr - uansett hvor søte de er. Når katten er på tokt ute, får kaninen sprette rundt inne. Han trenger jo mosjon han også.

- Noen ganger får han på seg selen og da kan de være sammen i hagen. Det ser sikkert helt sprøtt ut når jeg er ute og lufter kaninen min i bånd, sier hun og ler.

Det unike vennskapet sørger for mange time med underholdning, og det blir ikke flere dyr. Nå.

- Når du skaffer deg dyr, må du ta med både barnevakt og veterinærutgifter i beregningen. Vi er heldige som har mine foreldre som barnevakter. Mange bruker tusenvis av kroner på dyre hobbyer, men dette er vår hobby, forteller Kristin.

Etter vår lange og entusiastiske prat i stuen, har fuglene på kjøkkenet stilnet og krøpet inntil hverandre. Truls ser ut som den søteste kosekaninen der han sitter på sofaen og vasker seg på snuten med labbene. Lady Grey har blitt varm i pelsen. Hun mjauer og stryker seg langs beina til besøket som har satt seg på plassen hennes. Jeg er visst ikke en fremmed lenger.

Kommentarer til denne saken