Ville ta livet av seg - fant igjen livsgleden med trening

Helene Back (33) våknet en dag og ville ikke leve lenger. Hun har jobbet seg ut av sitt mørke helvete og fylt livet med natur- og treningsglede. Hun håper hennes historie og åpenhet kan rive vekk tabuer om psykisk helse.
Publisert
DEL

- Det er jo ikke farlig å si at man er psykisk syk, man er jo som alle andre.

Vi er på treningssenteret hun bruker. Den blide Ski-jenta åpner intervjuet med en klem, skravler i vei og hilser på kjentfolk.

Mange av oss driver sporadisk trening gjennom året. Er støttemedlem for ett eller annet treningssenter. Du kjenner deg kanskje igjen? Slik var Helene også. Trimmet en gang i blant. Hun var deprimert, og trøstespiste. Ble større, følte seg lite vel og mer deprimert. Turte til slutt ikke å gå inn på treningssenteret. Tenk om noen så på henne, tenkte sitt. Skulle hun bevege seg, gikk hun tur ute. På natta. Slik at hun slapp å møte andre.

- På et tidspunkt tenkte jeg at jeg ikke kan fortsette sånn. Jeg skjønte selv at jeg slet, men var åpen for hjelp. Jeg ville jo ut av mørket og fikk god hjelp av psykologer. I behandling fikk jeg blant annet tips om hvordan jeg kunne endre matvanene, og sakte, men sikkert falt bitene på plass. Som et puslespill.

Vet ikke hvor mørket kommer fra

Hva kom depresjonen av?

- Jeg vet ærlig talt ikke.

Så blir hun stille. Og kremter.

- Nå blir litt jeg rørt. Men jeg våknet en dag og det var bare svart. Den dagen planla jeg å ta mitt eget liv...

Da var familien god å ha. De støttet Helene så godt de kunne og klarte å avverge at de ble èn mindre.

Ikke gi opp. Det går over

Helenes mantra

Helene har lært seg å takle livet på en bedre måte, og sier det er viktig for henne å ha noe å glede seg over. Østmarka har blitt en god venn. Her finner hun roen og genuin naturglede. Koser seg når hun kan knipse betydningsfulle øyeblikk og lar tankene vandre.

- Naturen gir meg så mye. Jeg finner mestring i at jeg kan tenne bål og lage mat ute. Overnatter alene uten å bli redd. Det er bare nydelig.

Dette bildet tok Helene Back fra tur til Svartoren i Østmarka og delte på Instagram. "Siste dagen i 2016 ble nyti med bål, kaffe og grillet wraps. Gleder meg til mange fine turer i 2017."

Dette bildet tok Helene Back fra tur til Svartoren i Østmarka og delte på Instagram. "Siste dagen i 2016 ble nyti med bål, kaffe og grillet wraps. Gleder meg til mange fine turer i 2017." Foto:

Du er veldig åpen. Har du klare tanker om hvorfor?

- Ja, men det har tatt tid. Jeg har snakket mye med familien min og fått god støtte av dem. Det er jo ingenting å skjule. Depresjonen vil nok alltid være med meg, men nå vet jeg hvordan jeg lettere kan dra meg ut av den. Jeg gir ikke opp selv om dagene kan være tunge.

Helene bruker Instagram aktivt og har gjort det lenge. Rundt 1100 følger hennes stemningsfulle natur- og treningsbilder. Tilbakemeldingene er mange, og man skulle tro at de var udelt positive når man gjør en livsendring til det bedre. Men slik var det ikke i starten. Helene opplevde kjipe kommentarer fra noen hun trodde var nære venner.

- Livet mitt er på ingen måte perfekt, men jeg har lyst til å inspirere andre. Så jeg prøver ikke å bry meg om det negative. De fleste er jo positive, og jeg har fått henvendelser fra andre som kjenner seg igjen og synes jeg er tøff fordi jeg er åpen. Jeg håper den åpenheten kan bidra til at psykisk helse ikke er farlig å snakke om.

Skal aldri tilbake

Hva har vært vanskeligst de siste to årene?

Helene blir stille. Tenker.

- Å finne meg selv, og å bli trygg på meg selv. Det har vært beinhard jobbing hele veien. Ingenting har blitt servert på sølvfat.

Fordelene da?

Å kjenne glede, mestring, føle meg vel.

Du har byttet ut hele garderoben da?

- Ja, kontasterer hun raskt og gliser fra øre til øre.

Helene blir glad av å trene, og brenner for løping. Følelsen hun får på trening lokker henne over dørstokkmila. - Jeg vil ikke tilbake dit jeg var, sier hun.

Helene blir glad av å trene, og brenner for løping. Følelsen hun får på trening lokker henne over dørstokkmila. - Jeg vil ikke tilbake dit jeg var, sier hun. Foto:

Gjennom fjoråret fikk Helene smaken på ulike løp. Terreng, asfalt, hinder. Hun har satt seg hårete mål for 2017. I tillegg til å jobbe videre med seg selv skal hun delta på ikke mindre enn 15 løp i år, og skal slå alle rekorder fra 2016.

Hva vil du si til andre som leser dette og tenker at de også vil gjøre noe med livet sitt?

- Snakk om ting og ta tak. Ikke vær redd for å få proff hjelp hvis du trenger det. Ikke gi opp.

Artikkeltags