Turid er byggherre i Afrika, kassadame i Ski

ZEBRATEAM: Turid hadde med shortser fra Follo Fotball og drakter fra Ski fotball til barna i landsbyen hvor hun bygger barnehjem. Det nystartede lager trener omtent hver ettermiddag. FOTO: PRIVAT

ZEBRATEAM: Turid hadde med shortser fra Follo Fotball og drakter fra Ski fotball til barna i landsbyen hvor hun bygger barnehjem. Det nystartede lager trener omtent hver ettermiddag. FOTO: PRIVAT

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Da Turid Skogen reiste hjem fra Nandom i Ghana, kunne hun fornøyd konstatere at byggingen av barnehjemmet er i rute. - Jeg befinner meg i to helt forskjellige verdener, sier den engasjerte 50-åringen.

DEL

SKI: En drøy måned har Turid vært i landsbyen Nandom denne gangen. Hun dro fra Norge fjerde juledag og ble møtt av jublende barn og voksne: “Mama!”. Svett og sliten etter døgn i fly, buss og minibuss bar det rett til byggetomten.


- Helt utrolig opplevelse! Veggene hadde reist seg. Arbeiderne var i gang med å montere dør- og vinduskarmer. Å gå fra rom til rom mens det bygges på alle kanter og ungene leker utenfor og innimellom, mens jeg ser for meg hvordan alt blir når barnehjemmet åpner. Jeg elsker det! gløder hun.

Balansen hun opplever der står i kontrast til stessnivået vi nordmenn lever under. Det er en torsdag ettermiddag. Turid har stablet varer på Rema hele natten før. Akkurat nå kommer mail fra Joseph i Nandom, med siste nytt: Bilde av barnehjemmet under tak!

I trygge hender

Under oppholdet fikk hun bekreftelse på at arbeidet er i trygge hender.


- Regnskapet er i skjønneste orden. Deilig! Noe av det første jeg gjorde da jeg kom frem, var å sette meg ned med regnskapsboken. Betryggende er det også at de lokale velger solide materialer og hardføre løsninger, men ikke unødvendig kostbart og prangende. Og så ble jeg så glad for å se at de er nøye med water og tommestokk, ler hun.


I Nandom fremstår nemlig Turid som en ganske bestemt byggherre. Men så fikk hun også anledning til støtt og stadig å holde små taler hvor hun berømmer det grundige arbeidet.


- Jeg befinner meg i to helt forskjellige verdener: Byggherre der og kassadame her. Da lokalbefolkningen spurte hva jeg jobbet med, svarte jeg i starten “in a shop”. Det syntes de ikke var særlig imponerende, for der betyr det et bord med et par varer. Nå sier jeg “supermarket”, og det står det mer respekt av, ler hun.


Husbygging er mannfolk-arbeid. Turid fikk ikke gjort så mye praktisk nytte for seg som hun gjerne ville. På tomten var hun mest fotograf og motivator. Til gjengjeld ble det mange nødvendige møter på skoler, med politikere, høvdinger og el-verk.


- I tillegg til å leke med ungene, som jeg syns er det morsomste! ivrer hun.

Zebra juniorer!

Bilder viser en gjeng 12-13-åringer i gule trøyer og rosa shortser: Fotballdrakter gitt av henholdsvis Ski Fotball og Follo FK. Fotballsko hadde hun også med i bagasjen.


- Sist jeg var der, dannet vi Zebra team, et fotballag for voksne. Nå stiftet vi Zebra juniorteam. Vi hadde trening så og si hver ettermiddag og spilte kamper mot etablerte lag. Tapte hver gang, men gutta våre var de fineste på banen!


Om to-tre måneder reiser Turid tilbake for å være med på oppstarten av barnehjemmet. Planen er at det står klart til å ta imot åtte foreldreløse unger til sommeren. Nylig var Turid og Joseph rundt på skolene for å finne ut hvor de skal sende “sine barn”.


- I området er det tre offentlige skoler, og historien var den samme over alt: De mangler lærere til halvparten av klassene. Ingen faglærere. Nesten ikke utstyr, kun litt kritt, noen blyanter og kladdebøker. I faget informasjons- og kommunikasjonsteknologi bruker de steiner for å vise hvordan en computer ser ut!


Privatskolene har en helt annen standard, men de valgte likevel den nærmeste offentlige skolen:


- Skulle våre barn gått på privatskole, blir barnehjemmet den boblen vi vil unngå. Da skaper vi et sprik mellom barnehjemmet og resten av landsbyen. Et håp ble sådd om at vi som jobber på barnehjemmet kan få hjelpe til på landsbyskolen. Det vil avhjelpe lærerne der, samtidig som vi får mulighet til å følge opp alle barna. Tanken er også å tilby leksehjelp for alle landsbybarna på barnehjemmet om kvelden.

Klarerer med høvdingen


Turid er rask med å forsikre at de klarerer alt de foretar seg med høvdingen. De har allerede hatt tre audienser hos ham. Et vesentlig ærend har vært å skaffe strøm til landsbyen.


- Høvdingen ba oss dra til elverket og hilse fra ham og si at dette må de få til. Det har vi gjort, og nå tror vi at det skjer noe, sier hun optimistisk.


Pengene tok slutt mens Turid var i landsbyen. Hun forbereder arbeiderne på at det kan bli pauser i byggingen. Men brått hadde Hannah innsamlede midler fra Øster-rike å sende. Resten av taket var finansiert.


- Og da jeg kom hjem, hadde Ski skole hatt solidaritetskafè og fått inn 4000 kroner! I tillegg ønsket han som ga oss det første bidraget å gi oss 10.000 til. Dessuten tømte jeg bøssene på Rema, og der var det 3.753 kroner. I går kunne jeg sende penger så de har jobb i flere uker frem-over. Det er som en velsignelse hele veien.


Et gyllent minne er nyttårsfeiringen i Nandom: Midnattsmesse etterfulgt av dans under stjernehimmelen til trommer og cylofoner i savannelignende landskap.


- Så eksotisk! Jeg måtte klype meg i armen. For et privilegium å være med lokalbefolkningen utelukkende på deres premisser!


- Hva om du hadde sett deg selv i den settingen for femten-tjue år siden?


- Åh, da ville jeg satt full fart inn i fremtiden! For en opptur!

Artikkeltags