GAMLE MOSSEVEI: Tirsdag 24. januar møtes 17 ekvipasjer som er på vei til Rallye Monte-Carlo Historique. På deres vei til Monaco går turen innom Tyrigrava for lunsj, før deltagerne skal med Kielfergen.

KNA Oslo og Omegn arrangerer en av startene for Rally Monte-Carlo Historique 2023. Da må de naturligvis legge ruten innom KNAs hovedkontor på Tyrigrava.

Startet i 1911

Rally Monte-Carlo Historique regnes som verdens største rally for eldre biler. Løpet går på åpne veier med lave gjennomsnittshastigheter og kjøres på idealtid. Kravet for å delta er at biltypen må ha startet i Rally Monte-Carlo mellom 1911 og 1983.

Norge har vært vertskap for starten til Rally Monte-Carlo siden 1931, og derfor representerer dette rallyet også en stor del av den norske bilsporthistorien.

Starter foran Nationaltheatret

I 1931 var Norge vertskap for den store bilsportsbegivenheten, da deltagerne kjørte fra Stavanger, ned til Monaco via kontrollposter, og møtte førere fra flere europeiske startsteder for å kjøre rally i de spektakulære områdene rundt Monaco.

2023-starten finner sted i Oslo foran Nationaltheatret. Rally Monte-Carlo er verdens eldste rally. Den første utgaven gikk så tidlig som 1911. Med en så lang historie, har det naturlig nok blitt enkelte år rallyet ikke har blitt arrangert, slik som blant annet under andre verdenskrig. Etter det oppholdet kom Rally Monte-Carlo i gang igjen i 1949, og da med Oslo som startsted og KNA som arrangør. Startsted var utenfor KNA-hotellet i Parkveien.

Første på fem år

Gjennom 1950-tallet var Oslo startsted hvert år og fra 1960 annethvert år, en praksis som fremdeles holdes i hevd. Nå har imidlertid ikke det ærverdige regularity-løpet vært arrangert siden 2018 på grunn av pandemien.

Det er 17 påmeldte biler til starten i Oslo av 2023-utgaven av Rally Monte-Carlo Historique.

Bilene starter litt etter klokken 09.00 fra Oslo og begynner å ankomme Tyrigrava litt etter 09:30.