Gå til sidens hovedinnhold

Så to hjort på et jorde i Skotbu

Artikkelen er over 2 år gammel

I forrige uke dukket to hjort opp på et jorde i Skotbu, på grensen mellom Akershus og Østfold.

SKOTBU: ØBs journalist bor i Slemmestadveien i Skotbu i Ski kommune, 50 meter fra fylkesgrensen mot Østfold. Her er synet av rådyr og elg omtrent hverdagskost. Her hopper haren og lusker reven, grevlingen viser seg frem noen ganger. Ja, til og med en mår har undertegnede observert på gårdsplassen – og da måtte jeg google for å se hvilket dyr som hadde vært på besøk. Sent en kveld påsken 2017 hørte jeg lyder som kunne skremt fanden på flatmark. Det var enten rådyr i full brunst eller kan hende villsvin som hadde forvillet seg over fra Hobøl.

Forleden observerte flere av naboene to dyr som ruslet over jordet. Vel står åkeren lav, men så store er likevel ikke rådyr, tenkte de. Og oppdager at det er hjort som beveger seg i grensetraktene mellom Ski og Hobøl, Akershus og Østfold.

Skogbestyrer Reidar Haugen blir ikke like overrasket som undertegnede når han hører om hjorten som er sett.

– Det hender en sjelden gang at det er streifdyr av hjort i Ski kommune. Under elgjakta har vi i flere år hatt rapporteringsrutiner på om noen ser hjort, men i de siste årene har det ikke kommet inn meldinger om dette. For flere år siden ble en hjort påkjørt og drept på Åsenveien ved Holstad – så her har vi god dokumentasjon.

Men det finnes hjort både nord for Ski (blant annet en jaktbar stamme i Romeriksåsene) og i Østfold (her har flere kommuner åpnet for jakt, blant annet nabokommunen Hobøl), så det er ikke særlig overraskende at streifdyr dukker opp i Ski.

Det trengs en bærekraftig stamme før det åpnes for jakt i Ski kommune, og der er vi ikke ennå.

Så bare observer videre i Skotbu, plutselig kanskje en hjort dukker opp, lyder oppmuntringen fra Haugen til ØB-journalisten som ikke fikk sett hjorten.

Her går rådyret med en plastpose rundt halsen

Se den store villsvinfamilien i Østfold: – Uvanlig å se mor med unger her i traktene 

Kommentarer til denne saken