Gå til sidens hovedinnhold

Høie med klar advarsel før jul: – Det må man ikke gjøre

Ønsker ikke at julefeiringen skal bli en smittebombe.

NETTAVISEN: - Vi opplevde økt smitte gjennom høsten, og derfor er det ekstra belastende å gå inn i julen i karantene, men vi er nødt til å fortsette med ordningen med karantenehotell. Fra 13. desember er det imidlertid slik at karantene kan gjennomføres på egnet sted med oppholdsrom, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland innledningsvis.

- Det er viktig at alle følger de rådene som gjelder. Hvis alle følger karantenereglene får vi smitten ned og vi kan raskere komme tilbake til normalen, la hun til.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie fortalte at tiltakene har begynt å virke, men at det er for tidlig å senke skuldrene.

- Selv om smittetallene er høye har de begynt å flate ut. Men nedgangen har stoppet opp, sa Høie.

- I sum betyr det at vi ikke kan senke skuldrene. Vi må holde i gang tiltakene som vi vet hjelper. Det er naturlig at samvær tar seg opp i forbindelse med jula, og vi blir ikke overrasket hvis vi ser en økning i smittetall etter jul, sa FHIs avdelingsdirektør Line Vold, ifølge Nettavisen.

- Det skal man ikke gjøre

Høie fortalte videre at vi må være forberedt på at Norge går inn i det nye året med økte smittetall.

- I julen skal noen reise hjem og noen kommer fra utlandet. Flere vil møtes i sosiale samvær og det kan føre til press på smittetallene. Vi fortsetter derfor med de nasjonale tiltakene til andre halvdel av januar. Jeg hører også historier om at folk lar være å teste seg for å slippe og feire jul i karantene, men dette skal man ikke gjøre, hvis man har symptomer eller mistanke om at man er smittet. Da skal man teste seg, sa helseministeren.

Høie kom også med en klar advarsel til arbeidsgivere som prøver å jukse med karantenereglene.

- Arbeidstilsynet vil komme oftere på besøk, var helseministerens krystallklare beskjed.

- Arbeidstilsynet vil få tilgang til registre, men dette vil vi komme tilbake til. Dette er bra for politiet. Dette skal benyttes av offentlige myndigheter, sa justis- og beredskapsministeren.

Negativ test på dag sju

Helse- og omsorgsministeren fortalte videre at en negativ test på dag sju vil være tilstrekkelig for å komme ut i karantene, men at Helsedirektoratet vil beholde dagens karanteneregler til i hvert fall etter jul.

- Jeg deler denne vurderingen, fastslo Høie.

Helsedirektoratet fortalte at kommunene er sterkt belastet, når det gjelder testkapasitet.

- Derfor kan dette gjennomføres etter jul, når det er mindre reising og mindre press, sa assisterende helsedirektør Geir Stene-Larsen.

Fornøyd med Oslos håndtering

Høie sa også noen ord om Oslo som har de strengeste tiltakene i landet.

- Det har vært en positiv utvikling. Jeg støtter byrådets forlenging av tiltakene. Det er likevel en jobb som må gjøres fremover, sa han på spørsmålet til Nettavisen.

Høie understreket også nok en gang at ingen må hvile på laurbærene.

- Ser vi til Danmark, så kan vi også havne der. Smittetallene er fortsatt for høye. I forrige uke snakket vi om hvorfor Trøndelag har lave smittetall, men her i dag er ikke situasjonen slik lenger. Der ser vi hvor fort ting kan endre seg, sa helseministeren.

Vaksineutstyr

Stene-Larsen informerte om at de har kjøpt inn utstyr som skal rulles ut til kommunene.

- Det er sprøytespisser, kjølebokser, bomullsdotter og annet. Halvparten blir sendt ut fra og med nå og resterende i februar og mars, sa Larsen.

- Dette er en milepæl i arbeidet for å stanse pandemien, sa Larsen tidligere i dag.

Distribusjon av vaksineutstyr starter nord i landet, og leverandøren jobber seg sørover de neste to ukene. Før nyttår vil alle kommuner få levert nok utstyr til at de kan starte vaksinering så snart de første vaksinene kommer, opplyser Helsedirektoratet.

- Det er ikke veldig sannsynlig at noen får vaksine før jul, men årsskiftet er det mest sannsynlige. Ingenting er foreløpig bekreftet, men arbeidet er godt i gang, sa Høie på pressekonferansen.

- Hvis ting skjer som vi ønsker, har vi vaksinert en stor del befolkningen fram mot sommeren, men det betyr ikke at det blir en sommer uten tiltak, fastslo Høie til Nettavisen.

Helseministeren var helt klar på at åpen informasjon om vaksinene blir viktig videre, for å minske skepsisen blant folk som kanskje vegrer seg for å vaksinere seg.

Virus-mutasjon

FHIs avdelingsdirektør Line Vold opplyste at det er meldt om en mutert variant av viruset i Storbritannia.

- Det meldes om at det er mer smittsomt, og vi vil derfor følge nøye med her i Norge, sa hun.

- Det er ingen indikasjon på at virus-varianten vi ser i Storbritannia gir mer alvorlig sykdom eller at det skal påvirke vaksinene, la Vold til.

500.000 doser

I tillegg til de nasjonale rådene for julen ble det nylig kjent at Norge regner med å komme i gang med vaksinering i løpet av nyåret. Nå, senest på tirsdag, opplyste Sveriges vaksinekoordinator, Richard Bergström, at Norge får minst 500.000 doser av Pfizer-vaksinen i første kvartal.

Han forhandler vaksineinnkjøpsavtaler for EU, og er den som sikrer Norge vaksiner ved at Sverige kjøper inn Norges doser, og videreselger dem til Norge.

Kommentarer til denne saken