Torsdag ble det kjent at Norges Bank kommer med en dobbel renteøkning, og styringsrenta er nå på 2,25 prosent.

Verdt å sjekke

I en pressemelding fra Skatteetaten, påpeker divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal at når banken din setter opp boliglånsrenten, vil du få høyere fradrag i skatteoppgjøret; noe som betyr at flere kan ligge an til å få penger til gode på skatten neste år.

Man kan ta grep allerede nå. Ved å justere skattekortet i høst, kan man allerede i år få litt mer å rutte med.

– Skattekortet du fikk i desember bestemmer hva du skal betale i skatt, og er basert på et estimat over inntekten og fradragene dine for kommende år. Derfor bør du alltid sjekke at opplysningen i skattekortet er riktig, oppfordrer Marta Johanne Gjengedal.

– I tillegg kan privatøkonomien endre seg i løpet av året. Så når for eksempel renten endrer seg mye, er det ekstra viktig å se om du trenger å endre skattekortet, sier hun.

LES OGSÅ: Hever styringsrenten – høyeste nivå siden 2011

Store endringer

Derfor er det lurt å se over skattekortet når man får rentebrev fra banken, og vurdere om man skal justere skattetrekket. Det gjør man på Min side på skatteetaten.no. Der ser man med en gang hvordan skattetrekket blir påvirket når opplysningene endres.

LES OGSÅ: Storbank advarer husholdningene: – Hard vinter i vente

Nytt skattekort blir skrevet ut på bakgrunn av endringene man legger inn.

– Du trenger ikke foreta deg noe etter at du har sendt inn endringene. Vi ordner et nytt skattekort til deg, og arbeidsgiveren, NAV og andre henter dette direkte fra Skatteetaten, sier Gjengedal i pressemeldingen.

Det er også flere andre endringer som medfører at man kanskje må betale mer eller mindre i skatt; som endret familiesituasjon, flytting, ny jobb, at man har blitt arbeidsledig eller har tatt utdanning.

– De siste årene har vi sett store endringer i økonomien på grunn av pandemi og krig. Dette kan ha konsekvenser for privatøkonomien din. Dersom opplysningene i skattekortet ditt er feil, kan konsekvensene være at du betaler for mye skatt, eller at du må betale restskatt, opplyser Skatteetaten.