Gå til sidens hovedinnhold

En fantastisk dag for Nina og 94 andre nye doktorer

Artikkelen er over 5 år gammel

Doktorgradsseremoni på NMBU fredag ettermiddag.

ÅS: Fredag fikk 95 studenter fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås endelig beviset på at de har fullført sin doktorgrad. Festkledde og stivpyntede doktorer, familie og venner feiret at de har fått den høyeste akademiske graden som er mulig å oppnå i Norge.

– Det har vært en fantastisk dag. Nå kan jeg sitte på kontoret, se opp på veggen, og tenke: yes, jeg klarte det, sa Nina Jøranson til ØB med et smil.

Etter fullendt seremoni gikk prosesjonen med doktorer ut til Andedammen for fotografering i strålende høstvær.

Jøranson har en doktorgrad om bruk av roboter i demensomsorgen. Den utdannende sykepleieren har gjort forsøk i felten med en selungerobot.

Hun er svært imponert over bredden i doktorgradene som ble hedret fredag ettermiddag. Tradisjonelle Ås-disipliner som skogbruk og husdyrvitenskap var representert, samtidig som realfag, statistikk og økonomi har markert seg.

En av de viktigste dagene

Rektor Mari Sundli Tveit er naturlig nok svært fornøyd med denne bredden. Det er lenge siden NMBU «bare» var en landbrukshøgskole. Hun har selv en doktorgrad. Tveit vet hvor mye arbeid og slit som ligger bak hedersbevisningen.

– Det er veldig spennende. Innsamlingen av dataene er spennende, og det er en god følelse når man får ut resultatene etterpå. Da tenker man: yes, dette klarte jeg, fortalte Jøranson.

Les mer om universitetet:

Rektor Tveit fortalte at slike dager som fredag er av de aller morsomste i jobben hennes.

– Jeg kjente meg igjen i alle ordene som ble sagt.

– Bidrag til det grønne skiftet

– Vi er tunge på doktorgradsprogrammer. De er et viktig bidrag til det grønne skiftet, sier Tveit.

Fremtiden er her allerede, forkynner hun. Rektoren tror NMBU kan være en sentral del av å løse verdensproblemene.

Den globale tilstedeværelsen er i hvert fall formidabel. En overvekt av de nye doktorene kommer fra utlandet - fra 27 forskjellige land.

I tillegg var det en overvekt av kvinnelige doktorer: 52 mot 42.

– Jeg blir veldig stolt av de nye doktorene, bemerker rektoren.

Pomp og prakt

Messingblåsere sto for prangende musikalske innslag både før, under og etter seremonien.

Hege Skryseth, som er president i Kongsberg Digital og sitter i NMBUs råd for samarbeid med arbeidslivet, fortalte om fremtidens utfordringer på markedet.

De er dominert av ny teknologi som utkonkurrer manuell og fysisk tilstedeværelse. For eksempel kan flygelederen på en liten norsk flyplass sitte et helt annet sted i landet. Sensorer og kameraer sørger for at trafikken går som den skal.

Automatisering og store datamengder kan sørge for at datamaskiner leser og tolker mønstre ingen mennesker noensinne vil ha kapasitet til å forstå og å analysere.

– Gårsdagens konkurrenter er ikke morgendagens konkurrenter, sa Skryseth om den knallharde teknologikonkurransen og -utviklingen.

 

Kommentarer til denne saken