Gå til sidens hovedinnhold

Høyre eller venstre Ski-Holstad? 

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den tidligere jernbanestrekningen Ski-Holstad, nå asfaltert, har lenge vært en meget populær gang/sykkelvei for mange innbyggere i Ski og Ås. I sommer, tror jeg det var, så fant noen på et offentlig kontor på at det var riktig å male på noen gule piler som skulle vise på hvilken side folk skulle gå, sykle eller løpe. (Tidligere omtalt i ØB).

Problemet med disse pilene er, at dersom folk skal rette seg etter dette, og ønsker å gå eller løpe, så er de malt på feil side av veien etter gjeldende trafikkregler. På gang/sykkelvei så gjelder venstrehåndsregelen for gående og løpende.Omtalte strekning har undertegnede flittig brukt til turbruk og trening i over 20 år, uten at spesielle situasjoner har forekommet.

Etter at de gule pilene ble malt på asfalten, har påtagelig mange brukere av gangveien, spesielt joggere og folk på rulleski (men absolutt ikke alle), lagt seg til en merkelig uvane. I stedet for å løpe på venstre side som man skal, så løpes det på høyre side.

I utgangspunktet er ikke dette noe stor sak, men i denne coronatiden, med stor smitterisiko, så er det faktisk det. For det rare er at mange av disse høyreløperne ikke skifter side når de møter folk som går/løper på riktig side. Folk i alle aldre som trener, kommer pustende og pesende og passerer andre ofte med minimumavstand til å unngå påløping. Her er det ikke snakk om en meter eller to med nødvendig avstand. Folk får hele åndedrettet omtrent midt i fleisen. Her blir det snakk om smitterisiko.

Slik bør det ikke være når veien er 3 m brei. I skiløyper er det selvsagt at man skal gå i høyre spor, på gang/sykkelvei er det andre regler.

Arvid Herland, Ski

Kommentarer til denne saken