Er du ikke abonnent ennå? Prøv ØB+ og papiravisen i fire uker for kun 99 kroner

ÅS: - Hvis bikkja mi klarer å plukke opp hundemøkk, klarer også andre det, sier Ane Andersen (34) fra Ås med et smil.

Vel, nå er ikke halvannet år gamle Gaffa hvilken som helst hund. Den godlynte staffordshire bullterrieren har fått navnet Gaffa fordi hun kan brukes til det meste. Eieren er heller ikke hvem som helst. Ane Andersen har hatt hund hele sitt liv. Hun leder Catch Hundetrening avdeling Follo og Moss, som er en hundeskole med kurs både for "vanlige" valper" og treningsentusiaster som Gaffa.

Dukker opp når snøen smelter

Matmor Ane Andersen har lært hunden Gaffa et kjekt triks.

 

At Gaffa nå har lært seg til å plukke opp bæsjeposer, er mer en gimmick. Men for Ane ligger det likevel litt alvor bak.

– Hundeeiere er verken bedre eller dårligere enn folk flest. Hvis du ser rundt deg nå, ser du hvor mye søppel som flyter. Det er det samme med hundemøkk. Noen hundeiere plukker alltid opp etter bikkja si. Noen plukker aldri opp, uansett når på året det er. Og noen synes det er greit når snøen dekker den, for da kan de glemme den med god samvittighet - antar jeg, legger Ane Andersen til.

Les også: Møkk lei hundemøkk

- Bli med på vårdugnad!

Men nå som snøen smelter i vårsola, dukker gjenglemt hundemøkk igjen opp fra glemselen. Hundeieren fra Ås oppfordrer derfor andre hundeieren til å bli med på en liten vårdugnad. Ta med litt årgangsbæsj når du først bøyer deg ned for å plukke opp etter din egen firbeinte turkamerat.

– Hvis man har hund, har man med pose og plukker opp. Og har man først med pose, kan man plukke med seg en veteranbæsj i samme slengen, erklærer Ane Andersen.

Hun har forståelse for at ikke alle orker å plukke opp møkk etter andres bikkjer.

– Men å plukke opp etter seg egen er minimumskravet. Og har man kapasitet til det, er det fint om man tar med litt ekstra, erklærer Ane.

Les også: Hundeeiere bør vaksinere hundene sine mot dvergbendelorm

Plukker heller opp andres hundemøkk enn å få den med hjem under skoene

Hundeeieren fra Ås mener det er mange argumenter for å plukke opp litt mer enn bare etter seg selv. Den ene hundeeieren som ikke plukker opp noen ting, ødelegger for så mange andre. Sånn er det ellers også, og hvert år er det Rusken-aksjonen og strandrydning langs norskekysten. Så hvorfor ikke en liten dugnad for å blir kvitt hundemøkka om våren?

– I motsetning til søppel så forsvinner hundemøkk til slutt av seg selv, men det tar litt tid. Og det er ekkelt å tråkke i. Jeg er mye ute fordi jeg holder på med hund både på jobb og fritid, og vi tråkker i det, både bikkjene og jeg. Jeg vil heller være med på å plukke opp hundemøkka enn å få den med hjem under skoene, slår Ane Andersen fast.