E6 LANGHUS: Bare et par dager etter hundetragedien på E18 der en av tre hunder på rømmen mistet livet etter å ha blitt påkjørt, havnet Magne Dalen i en situasjon som også fort kunne ha fått tragisk utfall. Denne gangen langs E6 ved avkjøringen til Langhus ved 12-tiden søndag.
I alle retninger
Han var på vei sydover, og plutselig kom en schæfer gående over jordvollen.
– Jeg så bare at bilene foran forsvant i alle retninger, og at støvskyen sto.
Han svingte ut og stoppet på påkjøringsrampen.
– Jeg handlet instinktivt, og tenkte at det bare var om å gjøre å få kontroll på bikkja så den ikke ble kjørt i hjel. Det kunne ha blitt en veldig tragisk hendelse, sier han.
På det andre forsøket kastet han seg over hunden, og fikk den inn i bilen. Dalen driver med omplassering av hunder gjennom firmaet Kennel Dog Power, og hadde hundebur bak i bilen. Ifølge Dalen var hunden påkjørt, og den haltet på venstre bakbein.
– Jeg kjørte rett til dyrlege i Moss, fikk lest av chipen og fikk tak i eieren, forteller han.
Hos veterinæren ble det konstatert at hunden kom fra hendelsen uten skader.

Her er Luke hjemme hos matmor etter den dramatiske rømningen som krevde livet til en husky
Telefonnummer
Eieren av den ett år gamle tispen var naturlig nok veldig takknemlig for at han hadde tatt seg av hunden og at den var i god behold. Etter veterinærbesøket i Moss, tok Dalen hunden med seg hjem til Garder, slik at familien kunne hente den der, slik at det ikke påløp ytterligere kostnader hos veterinæren. Han understreker for øvrig at han fikk et svært godt inntrykk av hundeeierne, som han omtaler som seriøse og fornuftige, og av hunden.
Han la ut hos dyrlegen, og familien vipset over summen pluss ekstra for bryderiet.
Dalen har imidlertid en generell oppfordring:
– Det kan være greit at vi som hundeeiere merker hunden vår med telefonnummer. De kunne ha spart seg for den dyrlegeregningen hvis jeg hadde fått tak i dem der og da, sier han.
I så fall kunde hundeeieren, som jo er den som kjenner hunden best, selv vurdere om de ville ta hunden til veterinæren.
– Våre hunder har halsbånd med navn på bikkja og telefonnummer. Alle omplasseringshundene vi videreformidler har et eget halsbånd, og vi har en avtale med merkefabrikken i Hølen, som laserbrenner inn telefonnummeret til den som overtar hunden, på halsbåndet.

Katten Sine som «haiket» i motorrommet funnet i god behold
I drift
Hunde- og katteeiere blir stadig oppfordret til å chippe dyra sine, men skal det ha en effekt, er det viktig at informasjonen er oppdatert. Det koster ikke mange kronene.
– Det er utrolig viktig at man har omregistrert på riktig eier, og at telefonen er i drift. Hvis telefonnummeret på chip'en ikke er i bruk, er man like langt.
– Tenkt sikkerhet
Men det er ikke alltid like lett å vite hvordan man som bilist skal reagere dersom man ser et dyr i trafikken – og særlig ikke på en høyhastighetsvei. ØB har spurt politiet hva man bør tenke på i slike situasjoner, dersom man ønsker å gripe inn. Politioverbetjent Marianne Tesaker i Øst politidistrikt vil først oppfordre alle hundeeiere til å passe på sine dyr så langt de klarer.
– Så er det noen ganger der hunder klarer å stikke av allikevel, legger hun til.
Tesaker understreker at det er en utfordring og en stor risiko å stoppe bilen på en høyhastighetsvei.
– Jeg tenker at det er vanskelig å si akkurat hva man skal gjøre. Det blir veldig situasjonsbetinget. Velger du å stoppe, så gjør det du kan for å sikre deg selv, bilen og andre trafikanter. Føler man seg bekvem med å håndtere en hund som kanskje er stresset og redd, så er det bra og da får man dyret ut av veien, og unngår kanskje at det blir en ulykke der det blir mer skader på mennesker, dyr og biler.
Samtidig påpeker hun at det sikkert ikke er alle som er like bekvem med å håndtere et fremmed dyr/hund.
– Det skal man respektere. Klarer man å gi signal til andre trafikanter, stanse opp selv, slå på nødblink osv, så har jeg selv erfart at bilister ofte er flinke til å skjønne hva som skjer, og trafikken stanser opp. Klarer man å få stans i trafikken, så er det ofte noen som kommer og kan/vil/er trygg på å håndtere en hund. Men det blir som sagt veldig situasjonsavhengig og man må tenke sikkerhet for seg selv og andre trafikanter.