Fra midnatt natt til tirsdag ble det stopp på alkoholservering for kommunens mange restauranter og barer. Dette for å forhindre smitte av covid-19. Denne pandemien er reell, den er farlig, og vi skal selvsagt alle ta dette seriøst. Og det er mange av både regjeringens og kommunens tiltak som er gode, og som garantert vil vise effekt.

Men jeg må bare spørre: Hva er forskjellen på et glass vin eller en cola til maten?

Alle serveringssteder med skjenkebevilling har en plikt til å forhindre både overskjenking og naturligvis overholde smittevern. Det er én meters avstand mellom gjester, det er registrering av besøkende, det desinfiseres, og noen har til og med febermåling ved inngangen.

Østlandets Blad skrev om en runde på kommunens serverings- og skjenkesteder for å se hvordan smittevern ble håndtert. Resultatet var klokkeklart. Ingen brøt smittevernreglementet. Alle plassene som var med i testen tok smittevern seriøst, og hadde iverksatt tiltak.

Bartenderne og servitører er instruert til å si ifra om meteren ikke overholdes, de er opplært til å ikke overskjenke, og det bør derfor ikke være et problem. Hvorfor tas ikke dette til etterretning? Hvor mange er det egentlig som smittes på restaurant?

Jeg spør dere i formannskapet, og jeg håper virkelig på et svar.

Tror dere at smitten stopper om man ikke får ta seg en øl til maten når man skal møte venneparet? Nei mange tar middagen med venner hjemme isteden.

Tror dere guttegjengen dropper å møtes, bare fordi de ikke kan drikke alkohol på restaurant? Nei, dessverre er det mange som heller da møtes hos en av gutta, sitter tett i tett og drikker mye mer enn de ellers ville gjort på restaurant.

Man er redd restaurantene ikke klarer å følge opp, at det konsumeres for mye alkohol, og at gjestene ikke vil overholde smittevernreglene. Kanskje er løsningen hyppigere kontroller? På den måten kan man luke ut de useriøse, uten å ramme de seriøse aktørene.

Frogn har innført skjenkestopp klokken 21:30, dette for ikke å belaste bransjen mer enn nødvendig. Kanskje Nordre Follo bør se på denne ideen? For det er naturlig at alkoholnivået stiger utover kvelden, og kanskje er det sånn at skjenkestopp fra et visst tidspunkt er lurt? Kanskje finnes det en mellomting? Dette trenger nemlig ikke svart/hvitt.

Jeg tror dette «svart/hvitt» tiltaket kan føre til at man samles mer hjemme hos hverandre, som jeg er redd vil føre til mer smitte. Dette fører til enda vanskeligere tider for en allerede hardt presset bransje, som vil føre til permitteringer, og i verste fall oppsigelser.

De tiltakene, og det dere på rådhuset gjør nå, får konsekvenser for næringslivet i kommunen i mange år fremover. Så på vegne av alle med skjenkebevilling, vær så snill, ta en ny vurdering på dette.