OPPDATERT: Fredag ettermiddag klokkken 14.48 melder TV2 at det har kostet 60 millioner kroner så langt å reparere og feilrette Follobanen. Du kan lese mer om dette ved å følge denne lenken:

19. desember 2022 var skandalen et faktum - den nyåpna, grisedyre Follobanen måtte stenge ned bare få dager etter at Kongen var og klippet snora. Pendlerne sto slukøret igjen, jernbaneansatte måtte kaste seg rundt og frustrasjonen var stor.

La dette være sagt - jeg tviler ikke et kvart sekund en gang på innsatsen for å få milliard-banen opp og stå igjen. Selv om den strengt tatt burde virket fra første stund til den prisen og med den prestisjen, så ble nå ting en gang slik det ble, og nå handler det om, som Bane Nor gang på gang har påpekt, å få dette på skinner igjen, med sikkerheten først i fokus.

Meter på meter med kabel er byttet, og mannskaper har jobba døgnkontiunerlig med dette. I starten så det mørkt ut, men ut fra meldingene som har kommet fra Bane Nor i det siste, kan det virke som om testregimet virker, og at det er progressjon.

Under testene har togsettene kjørt med full hastighet, og det siste tallet jeg så, var vel at over 250 testturer hadde blitt kjørt, vel å merke uten passasjerer. I flere pressemeldinger har Bane Nor fortalt at testkjøringen går bra, og feil og utbedringer har blitt fiksa underveis.

Det er bra.

Selv om det ikke har kommet noen endelig dato for gjenåpning, og skal jeg være ærlig, tror jeg fortsatt den er et stykke unna, så går det åpenbart fremover. Pendlerne venter tålmodig, men det som er litt rart, er at det er stadig færre som snakker hoderystende om Follobanen der ute i blant folk flest om dette. Kommentarfeltene på ØBs Facebook-sider er dog full av friske kommentarer og velmenende råd, men et sånn generelt inntrykk jeg sitter med, er at også dette, i likhet med alt trøbbelet på Østfoldbanen, nå egentlig bare har blitt en del av hverdagen som vi har blitt vant til.

Jeg hører oftere en litt sånn småfleipete «Ja, (sett inn handling) skjer vel omtrent som når Follobanen åpner, høhøhøhø», før man sparker lett i asfalten, litt småfornøyd med egen humor. Det begynner å bli så mange av disse nå at det nærmer seg «sa brura»-nivå. Det er lov. Å angripe utfordringer med humor, er ofte god terapi, men jernbanens ettermæle er kanskje litt mye besudla nå.

Vi har blitt vant til at sånn er det, og vi har kanskje innfunnet oss med at slik blir det en god stund fremover. Jeg tror fortsatt på at Follobanen er en riktig samfunnsmessig investering. Dette vil bli viktig for Follo, men spørsmålet er til hvilken pris.

Sist jeg hadde en enkelt elektriker på besøk i huset mitt, kom regninga på den ene timen på rundt 2300 kroner. Da skulle jeg bare skifte ut en gammel stikk-kontakt. En enkel jobb som tok litt over en time. Verdt hver krone for å få en trygg løsning for den nye kjøkkenvifta mi, og jeg betaler gladelig hver krone det koster å ha skikkelige fagfolk på jobben. Også det handler om trygghet.

For å få Follobanen på skinner igjen, har det bitt jobbet døgnkontinuerlige skift, og det er mange fagfolk i aksjon. Alle som har hatt fagfolk i aksjon, vet hva det koster.

Men hva har Follobane-reparasjonen kosta? Det regnestykket er jeg spent på å se.

Alle som betaler regninger, vet jo at man må spare opp igjen bufferkontoen sin til neste regnværsdag. Det neste spørsmålet må jo derfor bli: «hvordan skal man skape balanse igjen i regnskapet». Er det nærliggende å tenke at det kan bli dyrere kollektivbilletter?

Totalsummen får vi neppe se før banen er gjenåpnet, men det skulle vært interessant å vite allerede nå hva hvert døgn med reparasjoner og deler koster, og om det er noen tanker om hvor regninga havner, eller om dette vil gå på bekostning av andre ledd i kollektivsektoren. Jernbaneprosjektet ble allerede før oppstarten mye dyrere enn først tenkt. Men hva blir sluttsummen?

I mellomtiden er det bare å heie på de som jobber døgnkontinuerlig for å gi pendlerne det de ble lovet, og det de forventer. Så får vi se hva summen blir når kortet skal dras i etterkant.

I mellomtiden, kan vi også, mens vi venter, i det minste kjøre Follobanen digitalt, som i denne videoen:

Bli med på testtur gjennom Blixtunnelen. Video: Heiko Junge / NTB