Hva med studentene?

Tord Hauge, Studentledeer ved NMBU

Tord Hauge, Studentledeer ved NMBU

Av

Hva gjør vi nå studenter? Det er nok spørsmålet mange har stilt seg. Svaret er klart, vi studerer. 12. mars gikk statsministeren på pressekonferanse og sa at landets universiteter stenges.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi som studenter skal være med på denne dugnaden. Studenter er mestere på frivillighet. Vi skal nå bidra med å være hjemme, men vi slutter ikke å studere.

Å studere er en investering har du kanskje hørt, det er også en investering for samfunnet. Selv om en ikke vet hvordan samfunnet blir fremover så er en ting ganske sikkert. Det vil være behov for lærere og lektorer, ingeniører, økonomer, og veterinærer. Du tenker kanskje at det å lære ikke hjelper andre enn deg selv, men utdanning er en viktig verdiskapning for Norge. Nettopp denne verdiskapningen er viktig at fortsetter i tiden vi er i nå. Selve læringen er noe som skjer inne i hodet til en hver student, nå er det bare noen andre rammer rundt. Vonde auditoriestoler er byttet ut med sofaen, 20 minutter datatrøbbel er byttet ut med en link du klikker deg inn på. For 15 år siden hadde vi kanskje sittet med et litt kornete webcambilde på MSN, eller laget en side om “hjemmekontoret” på piczo. I dag kan du derimot ha kollokviearbeid på nett, den stasjonære familie-pcen er byttet ut med laptoper. En stor del av studentmassen tilhører en generasjon med digital kompetanse som vi kan få bruk for nå. Vær raus med dine medstudenter og bidra så flest mulig får fortsatt utdanningen sin. Vi må nok være litt ekstra tålmodig med underviserne, som digitaliserer emnene sine på en uke. Det blir knotete, men det kunne vært verre. Du kunne sett på undervisere som må tilkalle IT-support for å få opp powerpointen, eller som starter en film med musa midt på avspillingslinjen.

Så må vi som samfunn legge til rette for at studenter kan fortsette å studere i tiden fremover. Vi har vært blant de som har mast om at det er viktig studiestøtta gjør det mulig å være heltidsstudent. Ikke fordi det er dumt om studenter har en deltidsjobb som vekter, eller på cafe. Problemet oppstår når det ikke er mulig. Mange studenter har de siste dagene mistet store deler av inntekten sin. Vi ønsker ikke score et billig politisk poeng, men å ytre tydelig til statsråd Henrik Asheim at han må øke studiestøtten til et nivå en kan leve av. Det er en viktig anerkjennelse av at utdanning er verdiskapning. Dette er ikke tiden for tunge byråkratiske løsninger, vi vil driste oss til å levere fasit på hvilken ordning du nå må få på plass gjennom lånekassa til en prislapp på svimlende 1,8 milliarder kroner. Ikke vent til neste valg ikke ta det over tid. Øk studiestøtta til 1,5G nå!

Vi studenter skal stå på og bidra i den store dugnaden. Derfor melder studenter seg til tjeneste over hele landet. Som frivillige til handle hjelp, til leksehjelp for barn som er hjemme eller til å bistå helsesektoren med sin kompetanse. Det er samtidig viktig at vi ikke slutter å studere nå, fordi samfunnet vårt stopper opp om vi ikke får fortsetter med utdannelse.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags