Gå til sidens hovedinnhold

Hvilke politikere vil vi ha?

Artikkelen er over 2 år gammel

Grip sjansen, sier Sara Neumann Habberstad.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som blodfersk kandidat til kommunestyret i det som kommer til å bli Nordre Follo kommune har jeg lyst til å gripe tak i dette spørsmålet som har kommet opp noen ganger i den litt opphetede debatten vi ser i lokalavisene våre for tiden.

Ettersom jeg langt ifra har nok innsikt i historikken til å kunne kommentere sakene spesifikt, nøyer jeg meg med å si at diskusjonene helt generelt dreier seg om at personer eller grupper av ulike grunner er sterkt uenige med beslutninger som er tatt av kommunestyret på et område de er opptatt av.

Slike innlegg og diskusjoner er jo naturlige og forventet i et land og et område som vårt med taleføre og engasjerte mennesker. Man kan selvsagt diskutere opp og ned hvordan slike diskusjoner bør eller ikke bør foregå (noe som også blir gjort) men det jeg som fersk nominert er mest interessert i her er et spørsmål jeg har sett noen ganger, og som jeg synes er både godt og relevant. Nemlig: "er det slike politikere vi vil ha?"

Ja, hva slags politikere vil vi egentlig ha? Dette er det helt grunnleggende spørsmålet vi alle bør tenke på før valget som kommer i høst.

Vi som står på valglistene i Nordre Follo og resten av landet bør ha et bevisst forhold til spørsmålet om hvem vi er og hvem vi vil være som politiker. Og ikke minst bør du som skal stemme tenke gjennom spørsmålet, slik at du velger rett når du står der i stemmeavlukket 9. september og klør deg ettertenksomt på haken: Hva slags politikere er det egentlig du vil ha?

Du vil sikkert ha politikere som stort sett er enig med deg i hva som er viktig i samfunnet, og som ønsker å jobbe for at samfunnet skal bygge på ditt syn. Her vil du få god hjelp fra partiprogrammer og politiske ideologier, men også i samtale med enkeltpersoner. Kanskje du har en sak som er viktigere for deg enn andre saker? Da vil du sikkert ha politikere som brenner for denne saken?

Vil du også at alle andre saker skal være uten betydning for din politiker? Vil du ha politikere som spør deg hva du syns om enkeltsaker? Hvordan vil du i så fall kommunisere med dem? Vil du ha politikere som er aktive på sosiale medier, eller kanskje du foretrekker å treffe dem på telefon? Eller kanskje du helst bare vil levere stemmeseddel hvert fjerde år, og slippe å tenke på saker og prioritering i årene mellom valg? Er det viktig for deg om politikeren er ung eller gammel, og om politikeren har lang eller kort erfaring i politikken?

Vil du ha Politikere som er åpne for dine og andre innbyggeres meninger og synspunkter dersom de reises? Jeg regner nok med at du vil det, men hva betyr det egentlig for deg? Betyr det at innbyggere skal høres når de reiser bekymring og spørsmål? Eller betyr det at din politiker alltid skal være åpen for å endre sitt standpunkt, og gjøre om på ting han eller hun tror på ut fra hva man mener er best for kommunen som helhet? Betyr det at innbyggere som er stille og usynlige skal tas mindre hensyn til enn de som hever stemmen? Eller betyr det at spørsmål som ikke er del av debatten akkurat nå skal ha mindre vekt?

Vil du ha politikere som i alle saker er tro mot partiprogrammet, eller vil du ha politikere som er villige til å tilpasse sitt syn dersom det skjer nye og uforutsette ting? Vil du ha politikere som er åpne for å samarbeide og finne kompromisser med andre partier enn sitt eget, eller vil du ha politikere som aldri ville vike fra sitt syn?

Du har helt sikkert også helt andre spørsmål du er opptatt av, der du gjerne vil ha politikere som deler din oppfatning. Det er nå, i tiden frem til valget, du har sjansen til å stille spørsmål og få kunnskap om de politikerne som står på valg, skik at du kan få svar på dine spørsmål. og får vite hvem som er politikerne du vil ha. Og vi får vite hva dere ønsker fra oss.

Grip den sjansen!

Kommentarer til denne saken