ØSTLANDET: Og det blir ikke noe bedre i dagene som kommer. Det har i da vært færre biler enn vanlig på veiene. Folk har tydeligvis blitt hjemme i stor grad, for trafikken fløt bedre enn frykta fredag morgen.

Da ØB snakket med trafikkoperatør Trude Lindstad i Vegtrafikksentralen rett før klokken halv åtte, bekreftet hun at trafikken stort sett fløt greit, og de var ingen spesielle problemer.

– Det er ingen tvil om at de fleste har tatt lærdom av hvordan været var på onsdag. Det er egentlig veldig rolig på hovedveinettet inn mot Oslo, og det er lite biler i forhold til det som er vanlig, sa hun.

Selv om det er mindre trafikk enn normalt fredag morgen, er det meldt snø utover hele dagen, og hun ser ikke bort fra at det er en del som skal av gårde til hytta og sånn utover dagen. Hun påpeker også at det kan være mer snø og mer utfordrende forhold på de mindre veiene.

Generelt ber hun folk senke farta, ta høyde for uforutsette ting og være forberedt på at reisetiden kan være lenger enn forventet.

Kinderegg

At denne helgen kan bli skikkelig kjip i trafikken, er det ingen tvil om. Det er et Kinderegg på værfronten - plussgrader, minusgrader, vind, snø og så videre. De siste dagene har det vært store utfordringer i trafikken på grunn av snøværet. Brøytemannskapene har jobbet kontinuerlig for å holde veiene kjørbare, men det har vært så ille at selv politiet har oppfordret folk til å ta hjemmekontor, dersom de kan.

Selv om værmeldingen tyder på at snøkaoset i Follo snart tar slutt, er Kong Vinter fremdeles på frammarsj, ifølge NTB. Det er ventet både snø, is og regn de neste dagene. Forholdene kan rett og slett bli skikkelig utrivelige. Dessuten tenker meteorologene at det ikke nødvendigvis er smart å dra på hytta i helga, ifølge NTB. Du kan lese mer om dette lenger ned i artikkelen. Nå har også nødetatene og fylkeskommunene kommet med en klar advarsel til folk - du må kjøre forsiktig.

I tillegg er det meldt snøfokk i fjellet. Trafikanter som skal opp på fjellet eller over fjellovergangene, bør derfor beregne ekstra reisetid. Særlig på fjellovergangene er det stor fare for kolonnekjøring og stengninger. Kort fortalt - kjør forsiktig i dag dersom du i det hele tatt skal ut og kjøre.

– Du bør absolutt vurdere om du må ut å kjøre. Det gjelder i dag også – og i og for seg i helgen og, sier trafikkoperatør Annie Serup til NTB fredag.

Hun sier det særlig er på Romerike og rundt Oslo det snør på Østlandet.

– Meteorologene har lovet oss snø og nå snør det jo bra. Man må holde god avstand og trå varsomt på pedalen, sier Serup.

Dette sier meteorologen

Meteorolgene går faktisk nesten litt i surr på varslene.

– Det er mye dårlig vær ute og går, og vi har sendt ut utrolig mange farevarsler. Det er så mange at man nesten går i surr, forteller vakthavende meteorolog Iselin Skjervagen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Både Nord-Norge, Trøndelag og indre strøk av Møre og Romsdal må belage seg på kraftig vind de neste dagene. Det blir også luftig i Vestland og Rogaland. Enkelte steder ved kysten blir det vindkast opp i 33 meter i sekundet.

– Det blir vanskelige kjøreforhold. Samtidig er det meldt masse snø i Vestland og Rogaland, hvor det vil bli snøfokk og trolig kolonnekjøring og stengte veier, sier meteorologen.

Meldt 40 centimeter snø

Det er imidlertid ikke slik at vinteren herjer aller mest i nord. I Agder og deler av Vestfold og Telemark er det ventet opp mot 40 centimeter med snø fredag, og det er utstedt oransje farevarsel.

– Det kommer mildt sagt mye snø, sier Skjervagen, som advarer om vanskelige kjøreforhold også her. Det blir gode skiforhold i fjellet i Sør-Norge, men det kommer også mye snøfokk i helgen, så det er ikke bare jubel, sier hun.

Torsdag fortsetter snøen å lave i store deler av landet. Selv om skientusiastene jubler over puddersnø på fjellet, var det en mer amper stemning i hovedstaden, hvor kollektivtrafikken ble lammet av snøværet for andre dag på rad.

Mot helgen kommer derimot plussgradene, og Oslo-folk må belage seg på at vinterlandet forvandles til glattis.

– Når snøen gir seg, blir det kjempeglatt. Da er det best å la bilen stå hjemme. Det blir nok heller ikke helgen for å dra på hytta eller til fjellet. Det kan bli veldig kaotisk, sier Skjervagen.

– Det blir en overgang fra mange minusgrader til plussgrader, i tillegg kommer det nedbør i form av regn, sier hun.

I Kristiansand, Bergen og Oslo er det meldt opp mot 8 plussgrader til helgen.

Ifølge meteorologen er det dermed ikke usannsynlig at et farevarsel på is snart blir føyet til lista, som vokser seg større hver dag som går.

Nyttige lenker i dag og gode tips

Trenger du noen gode tips til hvordan du skal kjøre på glatta? Sjekk denne utvidbare faktaboksen:

NAF har også lagt ut en nyttig informasjonsvideo, som gir deg gode tips til hvordan du kan kjøre på glatta. Dersom du likevel sitter med kaffekoppen og slapper av nå på morgenkvisten, hvorfor ikke bruke tiden på å kikke på denne videoen?

Ferske trafikkmeldinger