I helgen arrangeres det byttehelg i Oppegård - familier kan selge utstyr de ikke lenger bruker

Av

Foreldre i Akershus og Oslo bruker nærmere 13.000 kroner per barn årlig på barneidrett – mest av alle i Norge. Samtidig svarer 55 prosent av foreldrene i regionen at de synes det er utstyrspress i norsk barneidrett. På søndag arrangeres byttedag i Oppegård.

DEL

Aldri før har barn og unge vært så aktive i idrett som i dag. Tall fra den landsdekkende ungdomsundersøkelsen Ungdata viser at hele 93 prosent av alle barn er innom organisert idrett i løpet av oppveksten, skriver Sparebank 1 Østlandet i en pressemelding.

Barneidrett er imidlertid ikke gratis. En fersk undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for SpareBank 1 viser at norske foreldre årlig betaler i snitt 10.476 kroner per barn knyttet til barneidrett. Ingen bruker mer enn foreldre i Akershus og Oslo, her er snittet per barn drøyt 12.700 kroner.

I samme undersøkelse svarer en av fire foreldre i Akershus og Oslo at de har valgt å ikke introdusere barna for enkelte idretter fordi det er for dyrt. Så mange som 11 prosent har gått til det skrittet å ta barna ut av en idrett på grunn av høye kostnader.

– Prislappen på norsk barneidrett blir stadig større. I undersøkelsen svarer en av fire fra Akershus og Oslo at de bruker mellom 10 000 og 30 000 kroner på idrettsaktiviteter per barn hvert eneste år, og kostnadene øker i takt med barnets alder. For en gjennomsnittlig tobarnsfamilie innebærer dette en årlig kostnad på mellom 20 000 og 60 000 kroner. Når summene blir så høye, er det ikke rart at flere foreldre ser seg nødt til å kutte i barnas aktiviteter for å få regnestykket til å gå opp. Det er synd og trist, sier Monica Belinchon, banksjef Follo hos SpareBank 1 Østlandet i en pressemelding.

Arrangerer bruktskisalg

Som et tiltak for å redusere kostnadene forbundet med idretten, og gjøre skiutstyr mer tilgjengelig for folk flest, arrangerer SpareBank 1 Østlandet og Norges Skiforbund Langrenn sammen med lokale klubber Byttehelgen. Dette har blitt en godt besøkt tradisjon.

– På Byttehelgen kan familier selge utstyr de ikke lenger bruker, eller kjøpe brukt skiutstyr til en rimelig pris. Byttehelgen er et flott arrangement som gjør at enda flere kan få være med ut i løypa, uten at det trenger å koste skjorta. Som bank er vi opptatt av å legge til rette for tiltak som hjelper familier med å disponere de midlene de har til rådighet på en smart måte – og gjenbruk av skiutstyr er et veldig godt eksempel på nettopp det, sier Belinchon.

I Oppegård arrangerer Oppegård IL Langrenn og SpareBank 1 Østlandet byttehelg i Østre Greverud Idrettshall den 10. november klokken 18-20. Innlevering av utstyr skjer fra klokken 17:30 samme dag.

- Vi vil rose Oppegård IL som er med og legger til rette for at brukt utstyr kan få nye eiere. De gjør en veldig viktig jobb, og vi håper at så mange som mulig tar turen til byttehelgen – både de som ønsker å selge sitt brukte utstyr, og de som trenger nytt, sier Belinchon.

Fremdeles høyt utstyrspress i barneidretten

Barnefamilier opplever krav til dyrt utstyr fra første møte med den organiserte idretten. I årets undersøkelse svarer over halvparten av foreldre i Akershus og Oslo at det er et generelt utstyrspress i norsk barneidrett, og en av fire sier at de har opplevd det når de tenker på egne barn.

— Vi bruker store summer på sportsutstyr i Norge. Når kostnadene blir så høye at barn blir holdt utenfor, har det gått altfor langt. Det er på tide at alle vi som er engasjerte i idretten tenker nytt, eller rettere sagt brukt. Brukt utstyr bidrar til å senke kostnadene, og dermed inngangsterskelen for å ta del i idretten. I de fleste tilfeller er det også vel så bra som nytt. Barn som vokser fort fra utstyr har ikke behov for verken nyeste eller dyreste modell, sier Belinchon.

Artikkeltags