– Særegent, men ikke særlig vakkert, sier journalist og forfatter Ronny Grønnings Spaans om Ås sentrum. Eller «Norge er som en amerikanskdelstat med mye bilbruk og kjøpesenter» (ØB 22. juli).

LES OGSÅ: – Jeg er helt enig i at Ås fortjener terningkast 3

Og Peder Blümleins luftfoto illustrerer noe av poenget. Mesteparten av bildet er fylt opp av parkerte biler. En forskjell fra de fleste steder i USA er at de bilene er parkert rundt en jernbanestasjon. Innfartsparkering fungerer som bilavledning og er tross alt å foretrekke fremfor at bilene bidrar til å korke veiene inn mot Oslo. Men plassen utnyttes svært dårlig på den måten. Også Bane Nor sier på sine nettsider at plassen er begrenset. Ås er ikke alene om dette problemet. Innfartsparkeringen bør jo foregå sentralt hvis den skal virke etter hensikten. Riktignok finnes unntak, som Innfartsparkeringen ved Tusenfryd for pendlere som tar 505-bussen til Oslo. Men arealene er ikke verdiløse der heller.

LES OGSÅ: Kritiserer Ås sentrum: – Særegent, men ikke særlig vakkert

Det burde være elementært: Vi stabler bøker, plater og nipsgjenstander i hyller for å spare plass. Vi bygger i flere etasjer. Midt på 80-tallet, da PC-ene var digre og dyre, begynte IBM og andre å sette dem på høykant. Dermed tok de ikke mer plass selv om de vokste til himmelstrebende tårn.

Vi bør gjøre det samme med innfartsparkeringen: Bilene bør graves ned eller stables oppå hverandre. Her kan vi lære av Thon-sentret på Ski.