Gå til sidens hovedinnhold

6 tips for å spare strøm

Artikkelen er over 6 år gammel

Start det nye året med å spare tusenlapper på strømregningen.

(Siste)

– Det kan være tusenlapper å spare på å velge billigste strømleverandør, men du sparer ingenting om du ikke tar steget og skifter, sier administrerende direktør Finn Erik Arctander i Telinet Energi.

Slik sparer du strøm:

1) Skru av PC, TV og annen hjemmeelektronikk om natten.

Standby og dvale er bare andre ord for ekstra strømforbruk. Trekk ut mobilladere eller slå av kontakten de sitter i. I et moderne hjem er det gjerne mange av dem.

2) Kjøp ny TV og nytt kjøleskap!

En moderne LED-TV bruker rundt 20 prosent av strømmen en plasma-TV krever og halvparten av en LCD-TVs strømforbruk. Trenger du en unnskyldning for å skifte, har du den her.

Husk også at moderne hvitevarer med energimerking i klasse A++ bruker rundt halvparten av strømmen til tilsvarende gamle. For et kjøleskap er besparelsen drøye 200 kroner årlig.

3) Bytt til LED-pærer

Er du lei de trege og bleke «sparepærene»? Moderne LED-pærer gjør de gamle sparepærene til rene energisløsere. En 2W LED-pære tilsvarer en 11W sparepære og 28W halogenpære – og de varer mye lenger.

4) Installer styringssystem i hjemmet

Ja, du har tenkt å slå av stuevarmen om natten, men nei, du husker det ikke alltid. Over halvparten av strømforbruket i en bolig går til oppvarming.

Med termostat og tidsurstyring kan du stille inn temperatursenking om natten en gang for alle. Automatisk strømstyring er ikke science fiction lenger, og det er billigere enn du tror.

5) Termofotografer ytterveggene

Varmelekkasje i vegg og vindu kan du se med et varmesensitivt kamera. Mange installatører tilbyr nå

termofotografering av ytterveggene for å se hvor varmen lekker ut. Termofotografering koster litt penger, men skal du eller borettslaget rehabilitere kan det være vel anvendte penger. Forskjellen på gamle og nye kjellervinduer må du se for å tro!

6) Skift strømleverandør!

Strømleverandør bytter du lettere enn du tror. Gjør det på mobil mens du venter på bussen! (ANB)

Kommentarer til denne saken