Gå til sidens hovedinnhold

Innfører drastiske tiltak: - Alle får en annerledes hverdag

Artikkelen er over 1 år gammel

Myndighetene innfører omfattende tiltak for å stanse spredningen av koronaviruset. - Alle får en annerledes hverdag, sier statsminister Erna Solberg.

NETTAVISEN:Statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) presenterte torsdag en rekke omfattende tiltak for å bekjempe koronaviruset.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg deltok også på pressekonferansen.

Torsdag er ti personer på sykehus med koronasmitte. En person får intensivbehandling, opplyser Folkehelseinstituttet. De siste tallene viser totalt 621 smittetilfeller. Det er hittil ikke rapportert om dødsfall i Norge, men myndighetene regner med at det vil komme.

- Scenariene forteller at flere vil dø av korona i Norge, sa statsministeren.

- Norge blir satt på en stor prøve

- Vi står i en vanskelig tid for Norge og verden. Norge blir satt på en stor prøve, både som samfunn, men også vi som enkeltmennesker. Alle får en annerledes hverdag. De drastiske tiltakene vi nå iverksetter gjør vi i håp om å stanse viruset, sa Solberg på pressekonferansen.

Alle landets barnehager, skoler og universiteter stenges

Omsorgstilbud til de med samfunnskritisk funksjon

Sykedager med barn kommer til å bli utvidet i regelverket

Forbud mot/stenging av kulturarrangementer, idrettsarrangementer or organisert idrettsaktivitet

Forbud mot/stenging av alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand

Servering av mat skal ikke skje som buffet. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.

Forbud mot utenlandsreiser for helsepersonell som jobber med pasientbehandling

Detaljvarehandel vil holde åpent. Det er ingen grunn til å hamstre mat. Dagligvarebutikkene vil holde åpent.

Kollektivtransporttilbudet opprettholdes. Grunnen til dette er at folk med kritiske samfunnsfunksjoner skal komme seg til og fra jobb og kunne holde avstand til hverandre.

Myndighetene anmoder om å ikke besøke personer i institusjoner med sårbare grupper (eldre, psykiatri, fengsel etc)

Det innføres restriksjoner for besøkende til alle landets helseinstitusjoner og innføring av adgangskontroll for å ivareta smittevern for pasienter i landets helseinstitusjoner. Personer som har risiko for å være smittet skal avvises fra alle landets helseinstitusjoner. Helsedirektoratet vil gi råd til helsetjenesten om dette

- Dugnad i solidaritet

- Det er avgjørende at alle landets innbyggere deltar i en dugnad i solidaritet med eldre, kronisk syke og andre som er spesielt utsatt, sa statsministeren og understreket at hensynet til liv og helse må gå først.

Helseminister Bent Høie (H) oppfordrer alle til å unngå fritidsreiser i tiden fremover.

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo orienterte pressen om tiltak klokka 13. Byrådet i Oslo har besluttet å stenge alle skoler og barnehager. Noen timer senere var det samme tiltaket altså innført på nasjonalt nivå.

Her er alle korona-tiltakene

For å stoppe spredning av Covid-19 og bidra til å opprettholde nødvendige helse- og omsorgstjenester har Helsedirektoratet besluttet en rekke tiltak i dag.

Dette stenges eller forbys:

Barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, universiteter og høyskoler og andre utdanningsinstitusjoner stenges i i to uker.

Kulturarrangementer

Idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs

Alle virksomheter i serveringsbransjen med unntak av kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst 1 meters avstand. Servering av mat skal ikke skje som buffet. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.

Treningssentre

Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking(piercing) og liknende

Svømmehaller, badeland og liknende

Andre tiltak:

Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet.

Alle som kommer fra reiser utenom Norden, skal i karantene i to uker fra de kom hjem, uavhengig om de har symptomer eller ikke.

Tilbakevirkende kraft regnet fra 27. februar.

Dette forblir som før:

Detalj- varehandel vil holde åpent

Dagligvarebutikkene vil holde åpent

Innenlands transport skal gå mest mulig som normalt

Kollektivtransporttilbudet opprettholdes. Grunnen til dette er at folk med kritiske samfunnsfunksjoner skal komme seg til og fra jobb og kunne holde avstand til hverandre Brand logo

Regjeringen vil også:

Anmode om å ikke besøke personer i institusjoner med sårbare grupper (eldre, psykiatri, fengsel osv.)

Opprettholde virksomheten i helse- og omsorgstjenester og andre kritiske samfunnsfunksjoner, samt unngå at personer i risikogrupper brukes til barnevakt. Ledere av barnehager og rektorer ved barneskoler må derfor sørge for et tilbud til barn av foreldre, som jobber i helse- og omsorgstjenesten, transportsektoren eller innen andre kritiske samfunnsfunksjoner.

Dette gjelder følgende grupper:

Styring og kriseledelse

Forsvar

Lov og orden

Helse og omsorg

Redningstjeneste

IKT-sikkerhet i sivil sektor

Natur og miljø

Forsyningssikkerhet

Vann og avløp

Finansielle tjenester

Kraftforsyning

Elektroniske kommunikasjonstjenester

Transport

Satellittbaserte tjenester

Apotekene

Det samme gjelder for barn med særlige omsorgsbehov som ikke kan ivaretas når barnehage, skole eller andre dagtilbud er stengt.

Kommentarer til denne saken