Fullt hus for å smake Chablis på en mandag

Thibault de Lartigue fra Domaine Laroche og Marianne Skjervold, sekretær i Ås vinklubb, var fornøyd med kveldens møte.

Thibault de Lartigue fra Domaine Laroche og Marianne Skjervold, sekretær i Ås vinklubb, var fornøyd med kveldens møte. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Nordmenn er de som drikker mest chablis i verden, og nesten 50 vininteresserte lot seg lokke ut mandag kveld da Ås vinklubb inviterte på vinsmaking med produsenten Laroche, nettopp kjent for sine gode viner fra Chablis.

DEL

InnsendtÅS: Viner fra Chablis er tydeligvis også populære i Ås, for det var nesten ikke stoler nok da Marianne Skjervold ønsket velkommen til en «guidet tur» og vinsmaking med produsenten Laroche i Store sal i Ås rådhus mandag kveld.

Thibault de Lartigue fra produsenten Laroche guidet publikum gjennom vinområdet Chablis, som ligger bare halvannen time sørøst for Paris. Klimaet her er ganske kjølig, og jordsmonnet er preget av kalkstein og leire, noe som gjør at vinene herfra er kjent for sine friske og mineralske hvitviner.

Tilbake til naturkork

Laroche er av de store produsentene i Chablis, og var tidlig ute på 2000-tallet med å begynne med skrukorker, til og med på de eksklusive grand cru-vinene sine. De siste par årene har imidlertid vinprodusenten gått tilbake til naturkork.

– Årsaken er at det nå er blitt mye bedre produksjon av naturkorker, og mens man tidligere så at én av ti flasker ble ødelagt av dårlig kork, så skjer det nesten ikke lenger.

– Skrukork gir en bedre kontroll over vinen, med et naturmateriale som kork, er man aldri helt sikker på hvordan vinen vil utvikle seg. Samtidig har det brakt magien tilbake til vinmakingen, sier Thibault de Lartigue.

Han loset publikum gjennom seks flotte viner i ulike prisklasser, og da også tips om serveringstemperaturen. Petit Chablis og Chablis-viner bør serveres ved 10-11 grader, mens de mer komplekse Premier cru og Grand cru-vinene bør ikke serveres kaldere enn 12 grader, for at vinen skal komme til sin rett. Ved en varmere temperatur vil vinen nemlig avgi mer smak og duft.

– Men på den annen side, så har du en skikkelig dårlig rødvin du ikke har råd til å helle ut, så er trikset å kjøle den ned, for da blir selv en dårlig laget vin drikkbar, avslører kveldens foredragsholder med et smil.

Mer genuint

– Jeg synes det er veldig gøy å snakke med produsenter som kjenner vinene, som vet hva de har villet få fram når de lager vinene. Det er litt som å snakke med bonden som snakker om avlingen sin, eller jegeren som snakker om viltet han har skutt og tilberedt – det blir litt mer genuint, sier Bjørn Hermansen, som er leder for Ås vinklubb.

– Vinklubben har ca. 100 medlemmer, og har du lyst til å bli medlem i en aktiv vinklubb, så er det bare å ta kontakt, sier han.

Har du lyst til å bli medlem, send mail til: post@aasvinklubb.net

Artikkeltags