Gå til sidens hovedinnhold

Intensivoverlege på Ahus ber om nasjonale tiltak: Vi er helt på bristepunktet

Situasjonen ved sykehuset er svært krevende nå.

AHUS: Intensivavdelingen på Akershus universitetssykehus er helt på bristepunktet, sier en overlege, som ber regjeringen innføre nasjonale tiltak.

– Vi trenger virkelig at nasjonale myndigheter kommer på banen, for dette bekjempes ikke bra nok lokalt. Jeg aner ikke hvorfor de har ventet så lenge, sier Ole Kristian Fossum til VG.

Fossum er seksjonsoverlege og enhetsleder på intensiven på Akershus universitetssykehus. Intensivavdelingen er helt full, og det samme gjelder postene som sykehuset bruker for å avlaste. De ansatte er helt utslitte, forteller han.

– Vi har sett dette ganske lenge, men nå er vi veldig hardt presset. Det gjelder alle intensiv- og overvåkingsavdelingene hos oss, sier Fossum.

Travelt

Tirsdag skrev VG at intensiven ved Akershus universitetssykehus (Ahus) var full, og at sykehuset var hardt presset.

– Det er stor pågang på sykehuset og press på intensiv- og respiratorplassene. Vi har overvåkningspasienter på intensiv, Kongsvinger, postoperativ (PO) og medisinsk overvåkning (MO), forklarete viseadministrerende direktør Jørn A. Limi ved Ahus til Romerikes Blad.

Han fortalter om en krevende situasjon på sykehuset.

– Sykehuset har en krevende driftssituasjon, særlig knyttet til intensiv og overvåkingsområdet. Situasjonen endrer seg stadig. For våre ansatte kommer dette på toppen av en svært lang periode med høy arbeidsbelastning gjennom pandemien.

Vanligvis har Ahus ti intensivplasser, men på mandag hadde sykehuset 18 innlagte. Det er både koronapasienter og andre kritisk syke mennesker som får behandling på intensiven. Onsdag får 13 koronapasienter på Ahus intensivbehandling.

– Så langt i den aktuelle situasjonen har vi løst utfordringen med å øke antallet plasser på Intensiv Nordbyhagen, slik at disse kan ta inntil 12 respiratorkrevende pasienter og i tillegg benytte plasser på postoperativ, slik at de som har respiratorkompetanse der jobber med intensivpasienter, fortalte Limi.

Samtidig arbeider Ahus nå med å finne løsninger for å kunne styrke overvåkningskapasiteten ytterligere.

Vil opprette flere faste intensivplasser

Limi forklarer at sykehuset allerede før pandemien jobbet med utvidelse av overvåkings- og intensivkompetanse, blant annet med etablering av fire nye kirurgiske intermediærplasser og respiratorkompetanse på medisinsk overvåkning.

– Ved normal drift har vi 30 plasser innen intensiv og overvåking, fordelt på ti intensiv, ti på medisinsk overvåkning, fire kirurgiske intermediærplasser og seks plasser på Kongsvinger sykehus, fortalte han og fortsetter:

– For å håndtere en økt pågang i de ulike bølgene har vi driftet et høyere – til dels langt høyere – antall intensivplasser under pandemien. Dette kan vi gjøre fordi vi har arealer og utstyr tilgjengelig, og fordi vi har klart å bemanne flere plasser.

Likevel har sykehuset på sikt som mål å kunne drifte flere faste intensivplasser enn før koronapandemien.

– Dette avhenger primært av tilgang på personell, forklarte Limi.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken