Inviterer ungdom til bokprat, kino og pizza i Ski - helt gratis

SNAKK OM BØKER: Randi S. Rosasen og Iris Elisa S. Toresdottir er to spente bibliotekarer i Ski. - Vi håper det kommer mange unge til vårt nye prosjekt, "Boksnakk", torsdag 12. september.

SNAKK OM BØKER: Randi S. Rosasen og Iris Elisa S. Toresdottir er to spente bibliotekarer i Ski. - Vi håper det kommer mange unge til vårt nye prosjekt, "Boksnakk", torsdag 12. september. Foto:

Her er en melding til ungdom i Ski som liker å lese bøker: Torsdag 12. september inviterer Ski bibliotek til "Boksnakk" med pizza og visning av en film som er basert på en populær ungdomsbok.

DEL

SKI: – Vi har sommerles for barn, men i mangel av noe tilsvarende for ungdom setter vi i gang et nytt prosjekt, «Boksnakk», for ungdom i alderen 13–18 år. Her kan de snakke om bøker de har lest og komme med boktips til andre ungdommer, forteller Randi S. Rosasen, leder for barne- og ungdomsavdelingen ved Ski bibliotek og bibliotekar Iris Elisa S. Toresdottir.

– Vi kaller det for «Boksnakk» og har lagt opp til tre arrangementer denne høsten. Hver kveld vil vi ha et tema. Torsdag 12. september er temaet «bok og film», altså ungdomsbøker som er blitt filmet.

– Da kan de unge komme og fortelle om bøker de har lest, bøker som er blitt filmet og diskutere bokens handling med andre ungdommer.

– Her er det mye å ta av for nesten halvparten av alle filmer er basert på bøker.

– Alle som kommer får pizza og noe å drikke, og etterpå går vi over til kinoen for å se på en film. Alt er gratis, lokker de to bibliotekarene.

Sjeldent tilbud

– Hvorfor setter dere i gang med dette tilbudet?

– Det finnes mange tilbud til ungdom, men et litterært arrangement som dette tilhører dessverre sjeldenheten. Vi er veldig spente på om vi får med oss ungdommen, sier Iris Toresdottir.

– Ungdom er en litt vanskelig målgruppe å nå. De kan ha vært lesehester som barn, men interessen dabber ofte av når de kommer i 12–13 års alderen. Spesielt gjelder det gutter.

– Vi har vært på ungdomsskolebesøk i kommunen for å markedsføre «Boksnakk» og opplever at mange virker interessert.


FOT UNGE: "Boksnakk"-prosjektet i Ski har fått eget button.

FOT UNGE: "Boksnakk"-prosjektet i Ski har fått eget button.

– Vi ønsker at prosjektet skal være ungdomsstyrt og at vi bibliotekarer skal holde oss i bakgrunnen, men tre støttende til når det er nødvendig.

Tre «Boksnakk» i høst

– Hvem kan være med på «Boksnakk»?

– Gutter og jenter i alderen 13–18 år. Vi kaller det en slags «lesesirkel» for unge uten at det må tas for høytidelig. Det er heller ikke noe krav at man må ha lest en bok man har lyst til å snakke om. Kanskje noen bare er interessert i å komme for å høre andre fortelle om bøker de har lest som inspirasjon til egen lesing, håper avdelingslederen.

– Hva hvis det ikke dukker opp så mange leseglade ungdommer?

– Det er vi veldig spente på, særlig hvor mange pizzaer vi skal kjøpe inn. Dette er ikke noe vi begraver om vi ikke lykkes første gang.

– «Boksnakk» er et prosjekt finansiert av midler fra Nasjonalbiblioteket og i første omgang blir det tre arrangementer denne høsten. De neste «Boksnakkene» blir 10. oktober og 14. november. Tema bestemmer vi sammen måneden før, sier Randi S. Rosasen.


Artikkeltags