LANGHUS: – Spennende å se hvor mange som dukker opp, erklærer Egil Bekkeli, nestleder i Langhus vel, etter å ha rygget tilhengeren med en liten plastjolle ned til Tusse. Båten kan være god å ha når temperaturen i vannet ennå ikke har nådd sommerlige grader.

Klokken nærmer seg tolv og tid for dugnad, og det er en del folk ved badeplassen. Men når stolpejegerne og turgåerne har gått videre, står det sju mennesker igjen: seks fra styret i Langhus vel pluss Tine Wennerberg (63) fra Langhus.

– Fordi jeg trener her og svømmer her, og synes det er greit å ha det ryddig rundt meg, forklarer hun.

Tine driver med triatlon og en særdeles sprek dame. Hun kan fortelle at turen ut og rundt bøyen som ligger ute i tjernet er akkurat 500 meter å svømme.

Brukket ribbein ingen hindring

Men nå er det én uke siden hun var så uheldig å brekke et ribbein. Det gjør vondt, men er ikke nok til å hindre henne i å stille opp på dugnaden ved Tusse. Om ikke annet kan hun i alle fall plukke søppel, har hun bestemt seg for.

– Jeg må holde meg i bevegelse. Man kan alltid bidra med noe selv om man er litt hemmet, kommer det bestemt fra den tidligere ishockeyspilleren.


Det viser seg at Langhus IL håndball allerede har hatt en runde med søppelplukking. Men noe er det alltids, og på ganske kort tid har Tine fylt en halv søppelpose med tomme bokser, godtepapir - og en slippers fra forrige badesesong.

Fadder for tre redningsbøyer

Siden oppslutningen rundt den åpne dugnaden er under pari, er det godt at karene fra styret i Langhus vel er vant til å ta et tak. Sturla Laupstad måler opp og bytter ut brukne bord i flytebrygge med nye slik at den skal være trygg for store og små. Den ødelagte bøya ved badeplassen erstattes med ny bøye. Langhus vel er fadder for tre bøyer fra forsikringsselskapet Tryg, og de to andre skal opp ved Folkeskjæret, det vil si det høyeste stupebrettet, og ved Jenteskjæret, det laveste av dem.

Trond Linnestad tar med seg rive og kost og ror ut til badeflåten som duver ute på vannet. Førstemann som svømmer ut, skal slippe å trå på kongler og kvist som har samlet seg i løpet av vinteren.

Forsterker barnestupebrettet med stålramme

Egil Bekkeli har dessuten med seg nytt rammeverk til barnestupebrettet.

– Det store brettet er det! Det har de ikke klart å knekke. Men det lille klarte de å knekke. Derfor blir det rammeforsterking av stål i år, sier han bestemt før han tar med stålrammen og riktig verktøy og forsvinner bortover stien.

Langhus vel og Oppegård vel har delt ansvaret for Tusse seg imellom broderlig, så de vet akkurat hvilken strekning som tilhører hvem.

– Alle vil ha; ingen vil bidra

At det er dugnad ved Tusse denne lørdagen fikk Tine med seg på Facebook-siden "Hva skjer på Langhus?". Den har 8400 medlemmer, men altså bare ett som fant til Tusse for å hjelpe til.

– Det er slik det bestandig har vært. Alle vil ha; ingen vil bidra. samtidig er det jo derfor vi vil gjøre det; vi synes det er hyggelig, understreker Sturla.


På hjemmebane

Han jobber i Park og idrett i Nordre Follo kommune, og Langhus idrettspark er hans ansvarsområde. Å stille opp ved Tusse på fridagen har han ikke noe imot - særlig nå som han har fått akkurat det været han har bestilt for dugnaden.

– Jeg synes det er morsomt å holde på. Og så kunne jeg kanskje si at dette er kommunens bidrag - selv om jeg ikke tar ut lønn for å være her, sier Sturla med et smil.