Gå til sidens hovedinnhold

Ja, la Ruter få ansvar for lokaltogene

Artikkelen er over 1 år gammel

SV støtter Venstres forslag for å samkjøre pendlertransporten bedre.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Venstre har et godt utspill i Aftenposten og Østlandets Blad. De som har ansvaret for kollektivtrafikken, bør få hele ansvaret - også for togene. Viken SV støtter dette.

Fra 1.januar 2020 får vi et nytt fylke, Viken. Innbyggerne i Østfold, Akershus og Buskerud skal sammen velge nytt fylkesting 9.september - Viken fylkesting. Akershusingenes Ruter, Østfold kollektiv og buskerudfolkets Brakar blir samkjørt. Navnet skjemmer ingen, kanskje blir alt til Ruter. Det bør kunne gi et enda bedre kollektivtilbud for oss som bor her. SV går til valg på at vi vil ha billigere kollektiv, og én billett for hele Viken.

Tog er miljøvennlig, tog har plass til mange og tog går fort. Stopper lokaltogene fra Kongsberg til Eidsvoll, fra Drammen til Dal og fra Skøyen til Mysen – for å nevne noen – stopper Viken!

Men kollektiv er ikke bare tog. Buss og tog må virke sammen. Busser når fram der det ikke er togskinner. Busser kan frakte folk til toget. Kollektivtilbudet skal være et finmasket nett som når flest mulig. Kollektiv må bli det naturlige førstevalget!
Derfor er det både naturlig og hensiktsmessig at systemene i kollektivtilbudet – buss, tog, båt, trikk og T-bane – er skikkelig samkjørte. Derfor er SV for at ansvaret for lokaltogene flyttes over til fylkeskommunen.

Viken er kanskje en snodig konstruksjon, - fra svenskegrensa til Hardangervidda. Men for innbyggerne i dette snodige fylket kan det ha noe positivt ved seg. Det kan bli et bedre kollektivtilbud. Men, vi tror som Solveig Schytz (Viken Venstre) og sjefen i Ruter, at kollektivtilbudet blir best med helhetlig planlegging. Litt pussig at Høyres Anders B. Werp er skeptisk til en slik overføring fordi det blir flere aktører i togmarkedet. Er det noen som har sørget for flere aktører inn i togmarkedet, er det nettopp samferdselsdepartementet hvor Werp sitter.


Kommentarer til denne saken