Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg visste ikke at det er så mange interessante folk fra Ås

Boka «Ås-folk» om kjentfolk i landbrukskommunen er en suksess. Skuespilleren Nina Woxholtt er av de omtalte. – Jeg har lest boka med stor interesse. Morsomt å være lokal kjendis 35 år etter at jeg flyttet herfra, ler hun.

ÅS: Tidligere i høst hadde trioen bak «Ås-folk» en storslagen presentasjon av boka i Ås kulturhus. 250 personer er intervjuet og omtalt og boksalget nærmer seg 900.

– Jeg er jo ofte i Ås og besøker mine foreldre, men det er knapt flere enn foreldrene mine og noen andre foreldre som vet at jeg er fra Ås, sier Nina Woxholtt. Hun har lest boka fra perm til perm med stor interesse.

– Først og fremst er jeg overrasket over at det så mange interessante mennesker som er vokst opp i Ås og bor i Ås. Noen av dem kjente jeg da jeg bodde her. Jeg elsker å lese om mennesker og finne ut av deres historier.

Nasjonal karriere

Men én ting er Nina Woxholtt ikke komfortabel med. – Når jeg er på besøk i Ås går vi ofte tur i høyskoleparken. At Norges landbrukshøgskole er blitt universitetet er vanskelig å svelge. For meg vil det alltid være Høyskolen, som vi alltid har kalt den.

Nina Woxholtt (54) er en av mange fra Ås som har gjort karriere nasjonalt. Hun har vært ansatt på Det Norske Teatret siden 1990, og har medvirket i en rekke sceneoppsetninger, i tv og på film.

Hun er blant annet tildelt Gullruten i kategorien «Beste TV-skuespiller» for sin tolkning av rollefiguren Cecilie Melvold i «Fox Grønland».

Lydbøker på heltid

– Hvordan er skuespillertilværelsen i pandemitiden?

– Ikke mye å skryte av. Det meste er enten avlyst eller utsatt. Med teaterstreiken oppå pandemien har teatrene vært stengt i lang tid. For tiden jobber jeg derfor på heltid med å lese inn lydbøker, sier skuespilleren.

Nina Woxholtts skryt av «Ås-folk» er liflige toner i Torstein Hvattums ører. Han er journalist, selv oppvokst i Ås, hvor han har bodd hele livet og står for de fleste omtalene i boka.

Han er ansvarlig for boka og utgivelsen sammen med Bjørn Svensen, også skribent, og Trygve Berg, ansvarlig for lay out.


Bokleveranse hjem

– Hvordan går det med boksalget?

– Boka har fått en god mottagelse i Ås og selges i bokhandlene. Vi nærmer oss 900 solgte bøker og har store forhåpninger til salget før jul.

– Interesserte kan også bestille boka privat av meg. Da kan jeg, i en viss uttrekning, tilby privat leveranse hjem til folk og de kan få en privat hilsen i boka.

– Det er fin og hyggelig måte å bli kjent med leserne på, synes Torstein Hvattum.

Kommentarer til denne saken